Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prikelti Molėtus pasiryžusio „Auksinio jaunimo“ vizija – jaukus pramogų rojus prie ežero

Rokas Voldemaras, Vytautas Burakauskas, Ignas Dučinskas ir Tautvydas Kalvaitis auksiniu jaunimu savęs nevadina, savo įmonę vaikinai taip pavadino tiesiog šmaikštaudami. Tačiau molėtiškiai minėtą epitetą ketveriukei priskiria apie įmonės pavadinimą net nežinodami, o tiesiog įvertindami vaikinų pastangas prikelti Molėtus. Viena iš kurių – šiemet prie Pastovio ežero išdygęs vandens pramogų punktas „Flip point“.
Tautvydas Kalvaitis, Rokas Voldemaras, Vytautas Burakauskas ir Ignas Dučinskas
Tautvydas Kalvaitis, Rokas Voldemaras, Vytautas Burakauskas ir Ignas Dučinskas / Asmeninio arch. nuotr/

Imti ir daryti

Mintis sukurti pramogą Molėtams bei į miestą pritraukti svečių kilo vienam iš „Auksinio jaunimo“ ketvertuko – V. Burakauskui. Likusiems trims kolegoms ši mintis patiko ir vieną vakarą sėdėdami bei svarstydami tiesiog nusprendė – reikia imti ir daryti.

„Flip point“ nuotr./Vandens pramogų punktas „Flip point“
„Flip point“ nuotr./Vandens pramogų punktas „Flip point“

Pasiryžus veikti bene pirmoji kylanti mintis – pavadinimas. „Tiesiog visiškai juokaudami sakome – auksinis jaunimas. Tada pagalvojome, kad šis greičiausiai bus užimtas. Suvedėme patikrinti internetu ir nustebome, kad jis buvo laisvas. Tada nusprendėme rezervuoti iki sugalvosime ką kitą, o nutiko patys matote kaip. Taip ir vadinamės“, – šypsojosi vienas iš keturių jaunų verslininkų R.Voldemaras.

Kadangi ketveriukė nusprendė kurti dvi įmones, vieną vandens pramogų, kitą – kavinės veiklai, teko galvoti ir antrą pavadinimą. Tačiau šiuo klausimu buvo lengviau – kiek pagalvoję nusprendė antrąją įmonę pavadinti „Auksiniu savaitgaliu“.

Siekis – prikelti Molėtus

Molėtai – ežerų kraštas, todėl vaikinams beveik nekilo abejonių dėl veiklos srities. Pasiūlyti žmonėms turiningai praleisti laiką prie vandens – išbandyti vandens pramogas, pabūti gamtoje ar pasėdėti kavinėje, nuo kurios atsiveria puikus vaizdas į ežerą, – toks buvo pradinis „Auksinio jaunimo“ tikslas.

Prie Molėtų „Auksinio jaunimo“ įsteigtas „Flip point“ yra pirmasis ir kol kas vienintelis.

Vandens pramogų centrų Lietuvoje yra ne vienas, tačiau šiame krašte – prie Molėtų – „Auksinio jaunimo“ įsteigtas „Flip point“ yra pirmasis ir kol kas vienintelis. R.Voldemaras pasakoja, kad jam iškilti padėjo ir pati miesto savivaldybė, kuri labai palaikė naujų pramogų atsiradimo mieste idėją.

„Mes sutarėme, kad visus leidimus, kurių reikia, sutvarkys pati savivaldybė, o mes būsime atsakingi už pačios idėjos vystymą, investicijas ir panašius dalykus“, – apie bendradarbiavimą su savivaldybe pasakojo V. Burakauskas.

Milžinišku tempu

Sprendimą kurti verslą draugai priėmė vasarį, o vandens pramogų centras „Flip point“ ant Pastovio ežero duris atvėrė birželio paskutinėmis dienomis. „Viską daryti reikėjo labai greitai. Tada, kai sezonas jau prasidėjo, dar neturėjome leidimų, dar reikėjo atlikti labai daug darbų, todėl viską skubinome“, – prisiminė V.Burakauskas.

Sprendimą kurti verslą draugai priėmė vasarį, o birželį vandens pramogų centras „Flip point“ jau atvėrė duris.

„Teko iš tiesų ir nemenkai rizikuoti. Užsisakius vieną ar kitą įrangą iš karto juk jos nepristato, neretai reikia palaukti. Todėl rizikavome – užsisakinėjome ją dar neturėdami leidimų, kad tik juos gavę iš karto galėtume pradėti darbus“, – atviravo R.Voldemaras.

Didžiausias „Auksinio jaunimo“ priešas buvo laikas. Pasak pašnekovų, būtent jis nulėmė sprendimus, kurių dabar galbūt jau būtų nedarę ar būtų darę kitus. „Tačiau visa tai labai naudinga patirtis. Kitąmet jau bus tikrai lengviau“, – sutartinai kalbėjo jaunieji verslininkai.

Pagrindinis klausimas – pinigai

Be didelio entuziazmo ir tikėjimo savo mintimi, idėjos realizavimui reikalingos ir investicijos. Dalį reikiamų lėšų „Auksinio jaunimo“ komanda turėjo, tačiau įgyvendinti mintį be išorinio finansavimo vargu ar būtų pavykę.

„Nusprendėme reikiamą sumą pasiskolinti, tačiau bankai jaunoms įmonėms pinigų lengva ranka neskolina. Jiems reikia garanto. Anksčiau buvau šį tą girdėjęs apie „Invegą“. Buvome pasirašę, mūsų galva, labai tvarkingą verslo planą. Šiokių tokių pataisymų buvo, tačiau viskas išsisprendė greitai ir gavome paskolą su „Invegos“ garantija. Tai išties buvo nemaža pagalba. Ja pasinaudojome kurdami abi įmones“, – pasakojo R.Voldemaras.

Verslininkai, kreipdamiesi į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega) padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Tam, kad būtų galima suteikti kuo daugiau paskolų garantijų, buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Konkurencijos nesijaučia

Kaip į jaunų ir ambicingų vyrukų įsiveržimą į rinką reagavo konkurentai? „Mūsų versle, veikiausiai, konkurencijos išvis nėra. Na, bent jau mes taip galvojame. Jeigu visi būtų vieni šalia kitų – tada galbūt pasijustų, tačiau dabar – kiekvieni turi savo klientų ratą“, – dėstė V.Burakauskas.

Nemanau, kad šioje srityje reiktų konkuruoti, juk tiesiog teikiame žmonėms pramogas, norime sukurti turiningo ir įdomaus poilsio galimybę, – teigė V.Burakauskas.

R.Voldemaras pridūrė, kad tokių pat pramogų teikėjai vasarą net atvykdavo į „Flip point“ pažiūrėti, kaip viskas įrengta, patys pasiplaukioti: „Kai kurie buvo net kelias dienas. Tikrai susidraugavome. Galime vieni iš kitų ko nors pasimokyti, pasikonsultuoti. Nemanau, kad šioje srityje reiktų konkuruoti, juk tiesiog teikiame žmonėms pramogas, norime sukurti turiningo ir įdomaus poilsio galimybę.“

Pati rinka, pasak auksinio jaunimo, naują iniciatyvą pasitiko išties teigiamai. Buvo tokių, kurie parėmė ir inventoriumi, ir kita reikiama įranga. „Esame išties dėkingi ir patenkinti“, – kalbėjo pašnekovas.

Dirbo tik patys

Pirmasis „Flip point“ sezonas truko vos daugiau nei du mėnesius. Visą tą laiką auksinis jaunimas, galima sakyti, gyveno Molėtuose. Vaikinai buvo atsakingi už pramogų – vandenlenčių, vandens dviračių, SUP'ų ar net vandens batų – teikimą bei už darbą kavinėje.

„Tiesą sakant, tokio griežto pasiskirstymo net nebuvo. Žmonės, atvykdavę pas mus, net nesuprasdavo, kurie čia darbuotojai, nes visi maloniai bendrauja lyg savi. Mes stengėmės sudaryti tokią jaukią aplinką, kad žmogui būtų tiesiog įdomu atvykti“, – pasakojo R.Voldemaras.

Darbuotojų iš šalies „Auksinis jaunimas“ šiemet neturėjo, tačiau kitąmet keli galbūt nusimato. „Labai svarbu, kad žmonės panašiai žiūrėtų į šį verslą kaip mes. Kad išliktų tas draugiškas bendravimas su atvykstančiais“, – pagrindinį kriterijų įvardijo pašnekovai.

Pasak R.Voldemaro, tai svarbu, nes klientai tai tikrai vertina. „Pastebėjome, kad žmonėms tikrai čia patinka. Nemažai lankėsi ir pačių molėtiškių, atvykdavo klientų ir iš kitų miestų. Užsirezervavę vietą paplaukioti vandenlente žmonės atvykdavo net per lietų. Tai mums daug ką reiškia“, – atviravo „Auksinio jaunimo“ įkūrėjai.

„Flip point“ savininkai džiaugėsi, kad per kelis mėnesius pas juos atvyko labai daug vandenlenčių sportą pirmą kartą pasiryžusių išbandyti žmonių, kurie po to atvykdavo ir pakartotinai papramogauti. „Pirmą kartą pas mus ant vandenlentės atsistojo ir pats Vytautas“, – nusijuokė R.Voldemaras.

Planai – kur kas didesni

Nors „Flip point“ sezonas jau uždarytas, „Auksinis jaunimas“ rankų sudėjęs tikrai nesėdi. Vaikinų mintyse jau sukasi kito sezono planai. Be naujos įrangos ir dar vienos vandenlenčių stoties, ketveriukė turi ir ambicingesnių planų – įkurti kur kas didesnį ir platesnio spektro pramogų kompleksą prie Pastovio ežero.

„Norime įkurti jaukią ir daugiau veiklų pasiūlysiančią erdvę. Visai šalia yra miškas, todėl dabar galvojame ten įkurti laipynių parką. Kol kas vis tai dar tik planuose. Nežinome, ar tai pavyks įgyvendinti iki šio sezono. Tačiau leidimus vystyti veiklą čia gavome dešimčiai metų. Liko dar devyneri, taigi – jei ne šį, tai dar kitą sezoną panašaus pobūdžio parkas, manome, kad galėtų atsirasti“, – ateities planais dalijosi „Auksinio jaunimo“ įkūrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius