Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prognozė: toliau brangstant naftai, litro benzino kaina netruks pasiekti 5 Lt

Dėl besitęsiančių neramumų arabų pasaulyje laikantis aukštoms naftos kainoms, Lietuvoje nepaliaujamai brangsta degalai. Analitikai prognozuoja, kad naftos kainai toliau kopiant į aukštumas, litro benzino kaina šalies degalinėse gali netrukus pasiekti 5 Lt ribą.
Degalų kainos
Augančios degalų kainos į neviltį varo vairuotojus. / „15min“ nuotr.

„Minties, kad litro benzino kaina gali pasiekti 5 Lt, neatsisakome. Naftos kaina juda prie vieno aukščiausių lygių, kuris buvo pasiektas prieš kelerius metus, –140 JAV dolerių už barelį. Tai kodėl gi ne?“ – naujienų portalui 15min.lt penktadienį sakė finansų maklerių įmonės „Orion Securities“ Investicijų valdymo skyriaus vadovas Karolis Pikūnas.

Būtent „Orion Securities“ 2010-ųjų pavasarį vieni iš pirmųjų prognozavo, kad benzino kaina pasieks 5 Lt už litrą. Tiesa, tąkart šis rekordas nebuvo pasiektas. Dabar panašu, kad niūri prognozė gali išsipildyti.

„Lietuvos benzino rinkos sistema tokia, kad naftos kainai kylant iškart keliamos kainos. O naftos kainai krintant, benzino kainos nėra mažinamos, deklaruojama, kad sandėlyje yra degalų, pirktų aukštesne kaina, – kalbėjo K.Pikūnas. – Bet aš tikiuosi ir manau, kad gali būti įjungti tam tikri politiniai mechanizmai, iniciatyvinės grupės kels klausimą, kodėl benzinas toks brangus.“

Į kainos mažėjimą nereagavo

Penktadienį degalų kainos šiek tiek sumažėjo perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale, tačiau akivaizdu, kad degalinės į tai nesureagavo.

„Statoil“ interneto svetainėje skelbiama, kad litras benzino 95 EURO vidutiniškai kainuoja 4,61 Lt, o litras 95 EURO ULTIMA – 4,64 Lt. Už litrą dyzelino šiame degalinių tinkle vidutiniškai prašoma 4,34 Lt. Palyginti su ketvirtadieniu, benzinas čia atpigo 1 ct, o dyzelinas pabrango 2 ct.

Tinklo „Orlen“ degalinėse sostinėje litras 95 markės benzino kainuoja 4,63 Lt, o litras dyzelino – 4,33 Lt. Degalinių tinkle „Lukoil“ 95 markės benzinas daugiausia kainuoja 4,61 Lt, o dyzelinas – 4,31 Lt už litrą. Nuo ketvirtadienio kainos šiuose dviejuose degalinių tinkluose nepasikeitė.

Jeigu palygintume su ketvirtadienio aukštumomis, jos šiek tiek sumažėjo perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale. 1 000 litrų A95 rūšies benzino čia kainuoja 4 241,33 Lt – beveik 21 Lt mažiau nei ketvirtadienį. 1 000 litrų dyzelino kaina sumažėjo beveik 19 Lt ir penktadienį siekia 3 970,65 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius