Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO aiškina, kaip Lietuvą išrinko labiausiai prasigėrusia tauta pasaulyje

Į Vilnių atvykę Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai nutarė paaiškinti, kuo rėmėsi skelbdami alkoholio suvartojimą Lietuvoje. Trečiadienį jie teigė, kad duomenys jau yra atnaujinti ir pagal naujausius skaičiavimus praėjusiais metais vienam Lietuvos gyventojui teko 16,3 litro grynojo alkoholio, o ne 18,2 litro, kaip skelbta prieš mėnesį. PSO atstovai prisipažino, kad 18,2 litro vienam gyventojui buvo nesusipratimas.
Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje spaudos konferencija
Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje spaudos konferencija / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Nepaisant to, Lietuva yra vis dar pirmoje vietoje pagal suvartoto alkoholio kiekį praėjusiais metais. PSO atstovai teigė, kad dabar duomenys yra atnaujinti, todėl jie statistiškai sumažėjo.

Prisipažino, kad suklydo

Kodėl po kilusio skandalo PSO sumažino alkoholio kiekį? Ankstesni PSO duomenys esą rodė, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas siekia 18,2 litro vienam gyventojui, nes buvo remtasi 2013-2014 metų duomenimis. Naujausi duomenys esą paremti jau 2016 metų duomenimis.

Nors prieš mėnesį PSO atstovas Gaudenas Galea, atvykęs į Lietuvą, teigė, kad remiasi naujausiais duomenimis.

Tačiau trečiadienį Kanados Priklausomybių ir psichikos sveikatos centro profesorius Jurgenas Rehmas patvirtino, kad tai buvo nesusipratimas, ir tąkart buvo pateikti ne iki galo atnaujinti duomenys.

Didina neoficialus vartojimas

Lietuvos alkoholio suvartojimo statistiką itin padidino numanomas neoficialus vartojimas. PSO skaičiuoja, kad praėjusiais metais 16 proc. alkoholio vartojimas buvo neoficialus.

Kanados Priklausomybių ir psichikos sveikatos centro profesorius Jurgenas Rehmas spaudos konferencijoje teigė, kad sakė, kad šis skaičius gautas iš atliktos studijos Kauno medicinos universitete, taip pat panaudoti Tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenys, apklausti nacionaliniai ekspertai. PSO duomenys rodo, kad neoficialus vartojimas Lietuvoje auga.

Anksčiau skelbta, kad Lietuvos gyventojas statistiškai per metus suvartoja 18,2 litro grynojo alkoholio, ir tai yra didžiausias kiekis pasaulyje. „Lietuviai išlieka pirmoje vietoje pagal alkoholio suvartojimą“, – trečiadienį patvirtino PSO Europos regiono biuro alkoholio programos vadovas Larsas Moelleris.

Tiesa, PSO atstovai paaiškino, kad statistiką veikia apskaičiuotas numanomas kiekis, nes prie oficialios statistikos priskaičiuotas ir nelegaliai įsigytas ir suvartotas alkoholis.

Taigi PSO, apskaičiuodama alkoholio suvartojimą, įtraukia tai, kiek gyventojai suvartoja, taip pat – kiek suvartoja neoficialiai įgyto alkoholio. Pirmasis skaičius gaunamas iš Statistikos departamento, antrasis – jei perka trečiosiose šalyse, pavyzdžiui, Baltarusijoje. Taip pat į statistiką, pasak svečio, patenka ir namuose gaminamo alkoholio suvartojimas.

J.Rehmas patvirtino, kad statistiką taip pat papildo ir gaunama informacija iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Tai yra vadinamieji nacionaliniai ekspertai. Ministras Aurelijus Veryga yra prisipažinęs, kad jis taip pat buvo apklaustas PSO statistikos rinkėjų.

„Mes jų klausiame, koks yra neoficialus vartojimas“, – sakė J.Rehmas, pridūręs, kad tai yra nuspėjamas, numanomas kiekis. Mirtingumas nuo alkoholio sukeltų ligų taip pat veikia statistiką, pabrėžė J.Rehmas.

Mirtingumas nuo alkoholio sukeltų ligų taip pat veikia statistiką. Rusijoje, pasak svečių, ši situacija net geresnė nei Lietuvoje.

Skaičiuoja ir išvykusiųjų išgertą kiekį

Dar vienas šaltinis – Lietuvos gyventojai, išvykę svetur. Jų suvartojamas alkoholis taip pat įtraukiamas į statistiką.

Beje, pagal PSO logiką Irane taip pat yra vartojamas alkoholis, nors šalyje iš esmės beveik neįmanoma jo įsigyti.

Tuo tarpu Lietuvoje alkoholis pastaraisiais metais tapo labiau prieinamas, akcentavo PSO atstovai.

Prieš mėnesį, gegužės 16 dieną, kilo pasipiktinimas, kai paaiškėjo, kad daugiausiai alkoholio per metus suvartoja lietuviai – 16 litro. Tokią statistiką paskelbė tąkart į Vilnių atvykęs PSO atstovas G.Galea, tačiau jis nepaaiškino, kaip pasaulinė organizacija nustatė tokius skaičius. Tiesa, oficialiai tokių duomenų organizacija nepaskelbė. Svečią į Lietuvą pakvietė „valstiečių“ vadovybė, dalis visuomenės tai traktavo apie gudrų viešųjų ryšių žingsnį prieš priimant alkoholio prekybos ribojimo pataisas.

Prieš dvi savaites Statistikos departamentas pranešė, kad absoliutaus alkoholio suvartojimas praėjusiais metais siekė 13,2 litro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius