Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reta kregždė biržoje: K.Juščius kviečia investuoti į ekologinę žemdirbystę

„Nasdaq Vilnius“ akcijų biržoje – reta kregždė. „AUGA Group“ išleido ir pradėjo naujų akcijų platinimą. Jeigu jis bus sėkmingas, bendrovė bus įtraukta į oficialų prekybos sąrašą. Mažoje Baltijos šalių rinkoje net ir toks pasiūlymas papildomai investuoti yra retas įvykis. Kartu su nauja emisija dalį savo turimų akcijų bandys parduoti ir bendrovės valdytojas Kęstutis Juščius.
Kęstutis Juščius
Kęstutis Juščius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Šiandien lyja, bet ar lyja, ar saulė šviečia, ūkininkams gerų metų nebūna“, – pradėdamas akcijų pasiūlymo pristatymą kalbėjo Kęstutis Juščius, „AUGA group“ valdybos pirmininkas.

Šiandien lyja, bet ar lyja, ar saulė šviečia, ūkininkams gerų metų nebūna, – juokavo K.Juščius.

Prieš 20 metų pievagrybių verslą pradėjęs vyras ekologinę žemdirbystę pradėjo vystyti 2014 metais. Prieš priimdamas sprendimą dėl ekologinės žemdirbystės, jis pasakojo pradėjęs paiešką apie ekologinės ir tradicinės žemdirbystės skirtumus. Visuose jo vartytuose tyrimuose buvo daroma išvada, kad ekologinė žemdirbystė yra bent dukart labiau pelninga už tradicinę. Šis faktas pagreitino K.Juščiaus apsisprendimą.

Dabar K.Juščius ieško investuotojų tolesnei ekologinės žemdirbystės plėtrai – įmonė platina ne tik naują akcijų emisiją, bet ir dalį „AUGA group“ pagrindinės akcininkės „Baltic Champs Group“ akcijų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Juščius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Juščius

Ekologija įsivaizduojama tradiciškai – ūkininkas su šiaudine skrybėle ir guminiais batais, moteris su dviem bidonais pieno, – K.Juščius kalbėjo, kad ir ekologijai turi būti pasitelkiamos šiuolaikinės technologijos.

„Padarysim švarų maistą, prieinamą visiems žmonėms. Technologijos, kurias diegiame, yra iš ateities. Ekologijos įsivaizdavimas dabar yra tradicija. Ūkininkas su šiaudine skrybėle ir guminiais batais, moteris su dviem bidonais pieno“, – aiškino verslininkas.

Šiuo metu apie 80 proc. įmonės produkcijos yra išvežama iš Lietuvos.

Akcijos kaina – iki 0,5 euro

Lietuvos bankui patvirtinus ekologiškų maisto produktų gamintojos „AUGA group“ akcijų viešo siūlymo prospektą, bendrovė pranešė, kad išleis iki 40 mln. vienetų naujų paprastųjų vardinių akcijų, kurios bus įtrauktos į prekybą „Nasdaq Vilnius“ ir Varšuvos vertybinių popierių biržose. Biržos papildomame sąraše įmonė listinguojama nuo 2008 metų. Jai išplatinus pakankamą akcijų kiekį, „Nasdaq Vilnius“ įmonę įtrauks į Baltijos Oficialųjį prekybos sąrašą.

Pagrindinė „AUGA group“ akcininkė UAB „Baltic Champs Group“ taip pat ketina parduoti iki 20 mln. vienetų turimų paprastųjų vardinių akcijų, tačiau liepos 16 dieną vyksiančiame visuotiniame akcininkų susirinkime šis skaičius gali būti padidintas.

Metų pradžioje bendrovė pranešė, kad sieks pritraukti apie 20 mln. eurų. Taigi iš viso įmonė gali pritraukti iki 30 mln. eurų investicijų. K.Juščiaus vertinimu, tokia emisija Lietuvos investuotojams yra tikrai didelė, tačiau Europoje – maža.

Tiek mažmeninių, tiek institucinių investuotojų pavedimai bus priimami nuo liepos 3 d. iki liepos 20 d. Akcijos siūlomos kainos ribose nuo 0,45 Eur iki 0,50 Eur už akciją, galutinė akcijos kaina bus nustatyta po paraiškų laikotarpio pabaigos, apie liepos 23 d. Siūlymo galutinė kaina bus ta pati visoms siūlomoms akcijoms ir visiems investuotojams.

Akcijų siūlymu siekiama pritraukti kapitalo verslo plėtrai, padidinti bendrovės akcijų likvidumą bei laisvai prekiaujamų akcijų kiekį, sudaryti patrauklesnes sąlygas investuoti smulkiesiems bei instituciniams investuotojams.

Naujai pritrauktas kapitalas bus naudojamas tolimesnei tvarios ekologinės žemdirbystės plėtrai: investicijoms į įsigytas žemės ūkio bendroves, paukštininkystės ir gyvulininkystės fermų plėtrai, biodujų gamybos ir pritaikymo žemės ūkio technikai projektams.

„Nasdaq Vilnius“ priėmė sąlyginį sprendimą įtraukti „AUGA group“ akcijas į Baltijos Oficialųjį prekybos sąrašą, jeigu bendrovė išplatins pakankamą paprastųjų vardinių akcijų kiekį, kuris numatytas „Nasdaq Vilnius“ listingavimo taisyklėse.

Ankšta vietos birža

„Iš esmės Baltijos šalių biržose viešų pasiūlymų investuoti nebūna daug. Pasiūlymus turbūt per kelerius metus galima ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti. Jeigu tas platinimas pavyks sėkmingai, tai bus įvykis“, – 15min aiškino Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Pasak jo, net ir įmonės perkėlimas į oficialųjį prekybos sąrašą iš papildomo bus įvykis. Žinoma, jeigu pavyks išplatinti tam tikrą akcijų kiekį.

Vytautas Plunksnis
Vytautas Plunksnis

„Jeigu yra tos privačios įmonės, kurios ateina, jos nėra tokios didelės pasaulio mastu, ir šita emisija – jos vietos investuotojai nėra pajėgūs išpirkti. Viskas priklauso, koks įspūdis bus užsienyje“, – kalbėjo V.Plunksnis.

„AUGA Group“ išleis iki 40 mln. akcijų, jų kaina – iki 0,5 euro.

Apskritai naujos įmonės į biržą ateina labai retai.

„Iš esmės yra ta vadinamoji vištos ir kiaušinio problema. Tie, kas nori ateiti, skundžiasi, kad mažai investuotojų. Investuotojai skundžiasi, kad pasirinkimas iš tų 40-ies bendrovių yra nepakankamas, lyginant su kitomis alternatyvomis. Tai sprendimų tokiam užburtam ratui nėra daug“, – kalbėjo V.Plunksnis.

Jeigu būtų pelningai veikiančių valstybės įmonių akcijos siūlomos, automatiškai tai pritrauktų užsienio, vietos investuotojų, ir birža galėtų pradėti atsigauti, – aiškino V.Plunksnis.

Pasak jo, vienas iš šios problemos sprendimo būdų yra valstybės įmonių akcijų listingavimas.

„Estijoje valstybė pasiūlė Talino uosto akcijas. Jeigu būtų pelningai veikiančių valstybės įmonių akcijos siūlomos, automatiškai tai pritrauktų užsienio, vietos investuotojų, ir birža galėtų pradėti atsigauti“, – sakė investuotojų atstovas.

Net ir daugiau kapitalo prisitraukti norinčioms įmonėms jis pirmiausia vis tik rekomenduoja dirbti su vietos birža.

„Iš esmės visos įmonės, kurios iš Lietuvos nuėjo į Varšuvos biržą, tai sėkmės istorijų įvardinti tikrai negalėčiau. Dabar ir avia įmonės traukiasi, palikdamos investuotojus su nuostoliais. Jeigu įmonė veikia Baltijos šalyse ir su Lenkija neturi nieko bendro, tai ji kapitalo gali pritraukti, bet po to tomis akcijomis nebus aktyviai prekiaujama. Šiais laikais investuotojai visas biržas gali pasiekti daugmaž vienodai, todėl įmonėms rekomenduočiau rinktis namų biržą“, – kalbėjo V.Plunksnis.

Pajamos šiemet auga

Grupės 2017 metų dvylikos mėnesių pardavimo pajamos siekė 48,8 mln. Eur ir buvo 23 proc. didesnės nei 2016 m. atitinkamą laikotarpį. Įmonė 2017 metais uždirbo 14,9 mln. Eur bendrojo pelno, 38 proc. daugiau nei 2016 metais. Bendrovės EBITDA siekė 14,2 mln. Eur ir buvo 26 proc. didesnė nei ankstesniais finansiniais metais. Grynasis pelnas augo daugiau kaip du kartus ir pasiekė 5 mln. Eur.

Pernai grupės įmonės derlių nuėmė iš 27 tūkst. ha ploto. Šiemet, užbaigus 2017 metų pradžioje įsigytos „KTG agrar“ ir 2018 m vasario 26 dieną įsigytos „Raseinių agra“ integraciją į grupės veiklą, derlius jau bus nuimamas iš maždaug 38 tūkst. ha pasėlių ploto.

Šiuo metu 88,13 proc. „Auga Group“ akcijų valdo K.Juščiaus valdoma bendrovė „Baltic Champs“, dar 5,83 proc. priklauso „Multi Asset Selection Fund“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius