Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 21 /09:19

„Revolut“ renkasi planą „B“: kreipsis dėl licencijos Airijoje

Lietuvos kaip finansinių technologijų centro vizija tolsta. Bankų galvos skausmu tapęs startuolis „Revolut“ nutarė kreiptis į Airijos centrinį banką dėl elektroninių pinigų įstaigos licencijos. Tokią licenciją įmonė jau turi Lietuvoje – kietojo „Brexit“ atveju čia planavo perkelti ES klientus. Anksčiau Dubliną vietoje Vilniaus pasirinko ir „Google“. Airijoje kliento tapatybei patvirtinti pakanka vairuotojo pažymėjimo – Lietuvoje šio klausimo perspektyvos neaiškios.
„Revolut“ mokėjimo kortelė
„Revolut“ mokėjimo kortelė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

9.20 val. patikslinta: „Revolut“ paraiškos Airijoje dar nepateikė, tik nutarė kreiptis.

„Revolut“ patvirtino, kad į Airijos centrinį banką nutarė kreiptis dėl elektroninių pinigų įstaigos licencijos. Tokia licencija leistų euro zonoje teikti visas paslaugas, kurias „Revolut“ klientai gauna ir šiuo metu. Analogišką licenciją, leidžiančią veikti visoje euro zonoje, bendrovė jau anksčiau buvo gavusi Lietuvoje.

„Kaip ir daugelis kitų tarptautinių finansinių paslaugų teikėjų, skirtingose jurisdikcijose visame pasaulyje siekiame užsitikrinti eilę įvairių mokėjimų bei bankinių licencijų. Mūsų ilgalaikėje veiklos programoje numatyti ir planai diversifikuoti veiklą Europoje, siekiant nuolat užtikrinti stabilų mūsų augančio klientų rato aptarnavimą ir apsaugą. Dėl šios priežasties, greta Didžiosios Britanijos ir Lietuvos, nutarėme kreiptis ir į Airijos centrinį banką dėl elektroninių pinigų įstaigos licencijos gavimo Airijoje“, – į 15min klausimus raštu atsakė „Revolut“.

Nepatvirtintomis 15min žiniomis, toks sprendimas gali būti susijęs su Seime įstrigusiu vairuotojo pažymėjimo, kaip asmens tapatybei patvirtinti tinkamo dokumento, klausimu. Be reikalingų pataisų, bendrovė negali paprastai identifikuoti klientų Lietuvoje, todėl paprasčiau gauti licenciją svetur. Jungtinės Karalystės ir Airijos įstatymų panašumas lemtų paprastesnę klientų migraciją „Brexit“ atveju.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Revolut“ mokėjimo kortelė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Revolut“ mokėjimo kortelė

Anksčiau skelbta, kad kietojo „Brexit“ atveju „Revolut“ buvo pasiruošusi klientus perkelti į Lietuvoje veikiančią bendrovę „Revolut Payments“, kad paslaugų teikimas nenutrūktų. Šioje bendrovėje nėra nei vieno darbuotojo.

Lietuvoje „Revolut“ gavusi ir specializuoto banko licenciją, ir bent jau kol kas neatsisako planų plėtoti šią veiklą. Šiuo metu UAB „Revolut Bank“ dirba 41 darbuotojas.

Bet ir banko veikla Lietuvoje kol kas taip pat nėra sklandi – „Revolut“ kiek atidėjo veiklos pradžią po praėjusią savaitę Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovo Antonio Mikulskio pasisakymų, kad banko veikla gali sukelti problemų, jei be paso nebūtų nustatoma kliento tautybė.

M.Majauskas: „Neadekvataus valdančiųjų elgesio įkaitais tampa visa Lietuva“

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas situaciją vertina griežtai: „Kartais neadekvataus valdančiųjų elgesio įkaitais tampa visa Lietuva. Kenčia Lietuvos prestižas, išmetamos pastangos pritraukti naujas investicijas ir sukurti konkurenciją dominuojantiems skandinaviškiems bankams.“

Seimo Biudžeto ir finansų komitete pirmininko Stasio Jakeliūno pozicijai dažnai oponuojantis parlamentaras tikina, kad „jei dar viena tarptautinė finansų kompanija savo veiklai pasirinks kitą šalį, labiausiai nukentės eiliniai Lietuvos gyventojai, kurie turi mokėti didesnes palūkanas, didesnius bankinių paslaugų mokesčius“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Konkurencija skandinaviškiem bankams šiuo atveju vienintelis tvarus būdas sumažinti bankų įkainius. Tokį tikslą turėtų sau kelti visos atsakingos valstybinės institucijos, tame tarpe ir Seimas“, – sako M.Majauskas.

Balandį 15min jau skelbė, kad Dubliną vietoje Vilniaus pasirinko ir technologijų gigantė „Google“, tąkart taipogi ekspertai vienu iš pagrindinių išskyrė vairuotojo pažymėjimo, kaip identifikavimui tinkamo dokumento, klausimą.

„Faktas yra tai, kad Lietuvoje išduota licencija leidžia atlikti platesnį spektrą funkcijų, negu airiškoji. Bet jeigu laiku nesusitvarkysime „Google“ ir kitoms fintech įmonėms aktualių procesų, prarasim konkurencinį pranašumą prieš kitas Europos jurisdikcijas. Keistis ir tobulėti reikia čia ir dabar, nelaukiant, ką geresnio pasiūlys kiti“, – tąkart teigė „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas.

Vairuotojo pažymėjimo klausimas Seime įstrigęs nuo sausio.

Šiuo metu vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija trečią kartą vertina „Revolut“ atitikimą nacionaliniams interesams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius