Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rublio gelbėjimas Rusijai pernai kainavo 80 mlrd. dolerių

Per praėjusius metus Rusijos Centrinis bankas, siekdamas sulaikyti smunkantį rublio kursą, išleido apie 80 mlrd. dolerių. Remiantis pirmadienį paskelbtais duomenimis, per 2014 metus intervencijoms valiutų rinkoje Rusijos Centrinis bankas išleido 76,1 mlrd. dolerių ir 5,4 mlrd. eurų.
Rublių spaustuvėje
Rublių spaustuvėje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Dėl įvestų sankcijų ir pigusios naftos Rusijos nacionalinės valiutos rublio vertė Amerikos dolerio atžvilgiu per praėjusius metus smuktelėjo 41 proc., o euro atžvilgiu - 34 proc. Tuo tarpu metinė infliacija šalyje, remiantis naujausiais duomenimis, jau pašoko iki 11.4 proc.

Paskelbti Rusijos Centrinio banko duomenys rodo, kad praėjusiais metais daugiausiai intervencijoms per vieną mėnesį, t.y. 27,2 mlrd. dolerių buvo išleista kovą, kai Rusija aneksavo Krymą.

Dar 22,3 mlrd. dolerių išleisti spalį, kai sparčiai ėmė pigti nafta. Tuo tarpu per paskutinį praėjusių metų mėnesį Rusijos Centrinis bankas valiutų rinkoje intervencijų bendrai atliko už 11,9 mlrd. dolerių.

Rusijos nacionalinės valiutos silpnėjimas sukėlė paniką ir tarp šios šalies gyventojų, kuri ypač buvo jaučiama gruodžio viduryje, kai vos per dvi dienas rublis nuvertėjo ketvirtadaliu.

Tuo tarpu penktadienį pasaulinė reitingų agentūra "Fitch" Rusijos skolinimosi reitingą sumažino nuo BBB iki BBB- lygio.

Rusijos Centrinis bankas siekdamas pristabdyti rublio silpnėjimą ne tik atliko intervencijas valiutų rinkoje, tačiau tuo pačiu ir gerokai padidino savo bazinę palūkanų normą, kuri per 2014 metus šoktelėjo net 11,5 proc. ir pasiekė 17 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius