Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rupijos kritimas Indijos ekonomikai – lazda su dviem galais

Indijos rupija pastaruoju metu muša rekordines žemumas. Ekspertai šalį perspėją, kad nauda, kurią dėl atpigusios vietinės valiutos patiria eksportuotojai, bus atsverta žalos, kurią padarys pabrangęs naftos importas.
Indijos rupijos
Indijos rupijos / AP/„Scanpix“ nuotr.

Rupijos kursas JAV dolerio atžvilgiu šią savaitę pirmą kartą krito žemiau 70 rupijų už vieną JAV dolerį ribos. Indija, kaip ir dauguma kitų besivystančių ekonomikų, buvo įtraukta į Turkijos valiutos krizės sūkurį.

Indijos valiutos kursas laipsniškai krito visus metus – 2018-ieji prasidėjo vienam JAV doleriui kainuojant 63,67 rupijos.

Susilpnėjusi rupija padės Indijai parduoti prekes bei suteiks postūmį didžiuliam šalies paslaugų sektoriui užsienio rinkose, bet šalis importuoja milžinišką kiekį naftos – daugiau nei du trečdalius šalyje suvartojamo „juodojo aukso“ Indija atsiveža iš užsienio.

Bet kokį postūmį eksportui atsvers išaugęs spaudimas infliacijai bei einamosios sąskaitos deficitui, tvirtina organizacija „Association of Mutual Funds in India“ (AMFI).

„Tai yra lazda su dviem galais Indijos ekonomikai“, – naujienų agentūrai AFP sakė AMFI generalinis direktorius N.S.Venkateshas.

Tuo metu Indijos eksporto organizacijų federacija (FIEO) perspėja, kad bet kokį optimizmą, kylantį dėl augančio eksporto konkurencingumo, turėtų sekti atsargumas.

Pastarąją savaitę krito Pietų Afrikos Respublikos (PAR), Argentinos, Meksikos, Brazilijos ir Rusijos valiutos, nes visos šios valstybės, kaip ir skaudžiausiai krizės parblokšta Turkija, yra smarkiai priklausomos nuo doleriais išreikšto užsienio kapitalo.

Indijos informacinių technologijų, paslaugų ir odos eksportuotojams silpnesnė rupija gali naudinga – bet naudą dėl to pajus ir šių eksportuotojų konkurentai.

„Mes prarasime savo konkurencinį pranašumą prieš šias ekonomikas, eksporto pelningumas taip pat kris žemyn“, – AFP sakė FIEO ekspertas Ajay Sahai.

Analitikai teigia, kad spaudimą Indijos valiutai daro aukštos naftos žaliavos kainos. „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina jau kurį laiką yra aukščiau 70 JAV dolerių už barelį kartelės, kai tuo pat metu pernai „Brent“ barelis kainavo apie 50 JAV dolerių.

Dėl rupijos kritimo auga Indijos einamosios sąskaitos deficitas, kuomet importo vertė pralenkia eksporto vertę, sako analitikai.

Indijos centrinis bankas šiemet bazinę palūkanų normą kėlė jau du kartus, iš dalies siekdamas sutvirtinti rupijos vertę.

Tačiau valiuta gali svyruoti ir toliau, kol svyruos naftos kainos ir kol stabilizuosis situacija besivystančiose ekonomikose, sako nepriklausomas ekonomistas Ashutoshas Dataras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius