Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija ir Turkija skelbia sutarusios dėl grūdų eksporto iš Odesos uosto, Ukraina – skeptiška

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Rusija ir Turkija susitarė, kaip Ukrainos laivai su grūdais galėtų išplaukti iš Odesos uosto. Pagal šį susitarimą, Turkijos kariuomenė atliks išminavimo darbus pakrantėje ir palydės Ukrainos laivus į neutralius vandenis. Tačiau teigiama, kad Ukraina šiam planui dar nepritarė.
Grūdai
Grūdai / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Apie tai, kad Rusija ir Turkija susitarė dėl preliminarios schemos, pagal kurią Ukrainos laivai su grūdais galės išplaukti iš Odesos uosto, Rusijos leidiniui „Izvestija“ pranešė aukšto rango gerai informuotas šaltinis.

Pagal šį susitarimą, Ukrainos teritoriniuose vandenyse Turkijos kariuomenė atliktų patikrinimą ir palydėtų Ukrainos laivus į neutralius vandenis. Ten laivai susitiktų su Rusijos laivais ir palydėtų juos iki Bosforo sąsiaurio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

Kaip rašo ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“, Turkijos parlamentas paaiškino, kad Ankara dalyvauja šiame susitarime, nes svarbu išspręsti pasaulinę maisto trūkumo problemą.

Pasak pranešimo, Ukraina sutiko įsileisti Turkijos laivus į savo teritorinius vandenis, kad jie išvalytų nurodytą akvatorijos dalį ir sukurtų „grūdų koridorių“. Tokiu būdu į pasaulio rinkas planuojama eksportuoti 20 mln. tonų grūdų.

Pažymima, kad veiksmų planas bus patvirtintas jau birželio 8–9 d. Derybose taip pat dalyvaus JT atstovai.

Tačiau, pasak su diskusijomis susipažinusių asmenų, Kyjivas skeptiškai vertina šį pasiūlymą.

Kaip rašo „Bloomberg“, Ukraina dar turi pritarti šiam planui – šalis nerimauja, kad, pašalinus gynybines priemones, gyvybiškai svarbus uostas gali tapti atviras Rusijos puolimui, sakė su šiuo susitarimu susipažinę žmonės, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Tikimasi, kad trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Ankaroje surengs derybas dėl šio plano. Kol kas neaišku, ar Ukraina atsiųs savo atstovą. „Iš anksto komentuodama susitarimo pasiekimą, Rusija siekia perkelti atsakomybę Ukrainai“ už tiekimo sutrikdymą, sakė Ukrainos ekonomikos ministro pavaduotojas Tarasas Kačka.

Kremliaus invazija nutraukė grūdų ir kitų žemės ūkio produktų eksportą iš Ukrainos, todėl milijonams pasaulyje žmonių gresia maisto trūkumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius