-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 27 /10:41

Rusija pirmąkart nuo 1918-ųjų neįvykdė užsienio skolos įsipareigojimų

Rusija pirmą kartą per daugiau nei šimtmetį neįvykdė savo valstybės skolos užsienio valiuta įsipareigojimų, teigia šios šalies obligacijų turėtojai.
Rubliai
Rubliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusija, kelis mėnesius ieškojusi būdų, kaip apeiti sankcijas, nesugebėjo pasinaudoti birželio 26-ąją pasibaigusiu lengvatiniu laikotarpiu sumokėti 100 mln. JAV dolerių vertės palūkanas, o tai laikoma faktiniu įsipareigojimų nevykdymu. Tai niūrus ženklas, kad šalis sparčiai virsta ekonominiu, finansiniu ir politiniu pariju, skelbia agentūra „Bloomberg“.

Britų portalas „Sky News“ skelbia, kad Maskva investuotojams buvo įsipareigojusi sumokėti 100 mln. JAV dolerių vertės eurais ir doleriais denominuotų dviejų obligacijų palūkanas.

Nors dažniausiai valstybes defoltas ištinka neturint lėšų padengti skolos, finansų ekspertai teigia, kad Rusijos atvejis yra išskirtinis – nors šalis turi pakankamai lėšų išmokėti 100 mln. JAV dolerių palūkanas, tačiau negali to padaryti dėl Vakarų šalių ir jų sąjungininkų pritaikytų sankcijų.

Praėjusį mėnesį JAV iždas panaikino sankcijų spragą, kuri būtų leidusi Amerikos investuotojams toliau gauti mokėjimus iš Rusijos vyriausybės. Birželio pradžioje ES taip pat įvedė sankcijas neleisdama Maskvai pervesti dolerinių mokėjimų į tarptautinius vertybinių popierių depozitoriumus, kurie vėliau galėtų atsiskaityti už Vakarų klientų sandorius, rašo „Financial Times“.

Reaguojant į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje, taip buvo užšaldyti milijardai Vakarų šalių bankuose kaip rezervas laikomų dolerių ir eurų kiekiai. Skaičiuojama, kad visame pasaulyje gali būti užšaldyta iki 300 eurų Rusijos rezervų.

Kita vertus, atsižvelgiant į Rusijos ekonomikai ir rinkoms jau padarytą žalą, įsipareigojimų nevykdymas šiuo metu yra labiau simbolinis ir mažai reikšmingas rusams, susiduriantiems su dviženkle infliacija ir giliausiu per daugelį metų ekonomikos nuosmukiu, rašo „Bloomberg“.

Rusija atsisakė pripažinti nemokumą, pareikšdama, kad turi lėšų apmokėti visas sąskaitas, bet neva yra priversta to nedaryti. Praėjusią savaitę Maskva paskelbė, kad pradės aptarnauti 40 mlrd. JAV dolerių vertės valstybės užsienio skolą rubliais, pabrėždama force majeure padėtį, kurią esą dirbtinai sukūrė Vakarai.

Pastarąjį kartą Rusija neįvykdė skolos užsienio valiuta aptarnavimo įsipareigojimų 1918 metais, kai bolševikų revoliucijos lyderis Vladimiras Leninas atsisakė pripažinti nuversto caro režimo skolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius