TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 27 /11:32

Rusijos ekonomika šiemet padidės – ERPB

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) trečiadienį pareiškė prognozuojąs, kad Rusijos ekonomika dėl kylančių naftos kainų 2023 metais padidės, nors anksčiau šiais metais pranašavo nuosmukį.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Rusija Ekonomika

ERPB dabar numato, kad Rusijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 1,5 proc., nors dar gegužę prognozavo 1,5 proc. smukimą.

„2024 metais augimo perspektyvos labai priklausys nuo to, kaip vystysis karas Ukrainoje ir su juo susijusios ekonominės sankcijos; šiuo metu prognozuojamas 1 proc. augimas“, – pareiškė bankas.

Naujienų agentūrai AFP bankas paaiškino, jog gegužės mėnesį buvo manyta, kad Vakarų sankcijos Rusijai, visų pirma naftos eksporto kainų lubos, „veiksmingiau varžys“ šalies ūkio plėtrą.

„Tačiau kylančios naftos kainos ir Rusijos gebėjimas kompensuoti kainų lubų poveikį eksportuojant į naujas rinkas palaikė pajamas iš naftos“, – pažymėjo bankas.

ERPB paminėjo tokias rinkas kaip Kinija ir Indija ir pridūrė, kad Rusijos ekonominis „aktyvumas tebėra didelis – ypač namų ūkių vartojimas ir vyriausybės išlaidos vykstančiam konfliktui“.

Rusijos centrinis bankas prognozuoja, kad šalies ekonomika, susidurianti su darbo jėgos trūkumu, sankcijomis ir mažesnėmis pajamomis iš eksporto, šiais metais augs 1,5–2,5 proc., o 2024 metais – 0,5–1,5 procento. 

ERPB pridūrė, jog tikisi, kad Ukrainos ekonomika šiais metais paaugs 1 proc., nes „vis daugėja įmonių, atnaujinančių veiklą, ir yra užtikrintas geresnis energijos tiekimas“.

Banko vertinimais, 2024 metais šalies BVP padidės 3 proc., „darant prielaidą, kad karas tęsis tokiu pat intensyvumu“. Palyginti su gegužę skelbtomis prognozėmis, šie du įverčiai nebuvo pakeisti.

ERPB buvo įkurtas 1991 metais, kad padėtų buvusioms sovietinio bloko šalims pereiti prie laisvosios rinkos ekonomikos, tačiau nuo to laiko išplėtė savo veiklą į Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką.

Banko skaičiavimais, ekonomikos augimas jo veiklos regionuose šiemet sieks vidutiniškai 2,4 proc., o 2024 metais, toliau mažėjant infliacijai, paspartės iki 3,2 procento.

„Mūsų ekonomistai įžvelgia skirtingą augimo modelį tarp ERPB regionų“, – sakė ERPB vyriausioji ekonomistė Beata Javorcik.

„Spartus Centrinės Azijos šalių ekonomikos augimas ir silpnesnis Vidurio Europos bei Baltijos šalių ekonomikos augimas atspindi skirtingas energijos kainų, infliacijos ir besikeičiančių prekybos modelių pasekmes.“

Bankas pridūrė, kad prognozėse neatsižvelgta į Maroke neseniai įvykusį žemės drebėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius