Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos verslininkai gyvenimo be ofšorų neįsivaizduoja

Panama Papers atskleisti Vladimiro Putino aplinkos žmonių ryšiai su ofšoriniu verslu yra Kremliui nemaloni informacija, kadangi visiškai prieštarauja oficialiai jo pozicijai, rašo laikraštis „Neue Zuercher Zeitung“. Verta prisiminti, kad dar 2013 m. V.Putinas savo metiniame kreipimesi į tautą skundėsi tuo, kad 2012 m. iš šalies į ofšorus nutekėjo 111 mlrd. dolerių.
Maskva
Maskva / Scanpix/Sputnik nuotr.

2014 m. ekonomistas ir prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas teigė, kad dėl ofšorų Rusija per metus netenka 100 mlrd. dolerių, o tai sudaro 6 proc. šalies BVP.

Suprasti akimirksniu

  • Rusija per metus dėl ofšorų netenka apie šimto milijardų dolerių
  • Pagrindinė ofšorų populiarumo Rusijoje priežastis – ne noras išvengti mokesčių, bet apsaugoti įmonę nuo teisėsaugos savivalės
  • Daugiausiai ofšorinių rusų įmonių įsikūrusios Kipre
  • Dažnai turint ofšorines įmones kyla pagunda vengti mokesčių arba plauti pinigines lėšas

Tai, kad Rusijos įmonės naudojasi ofšorinių įmonių tinklu, jau nieko nestebina. Analitikai mano, kad šiuo metu ofšorai ganėtina retai panaudojami norint išvengti arba optimizuoti mokesčius, kadangi mokesčiai Rusijoje ir taip nėra dideli.

Ofšorinių struktūrų kūrimas prasidėjo iš karto po Sovietų Sąjungos griūties tam, kad nuosavybė būtų apsaugota nuo Rusijoje siautėjusios savivalės ir valdžios kišimosi. Ofšorinės struktūros ir kapitalo perkėlimas dažnai pasitarnauja norinti apsisaugoti nuo Rusijos teisėsaugos struktūrų silpnumo, nepakankamos nuosavybės apsaugos ir korumpuotų valdininkų.

Tuo metu neskaidri įmonės struktūra padėjo apsaugoti įmones nuo perėmimo nešvariais metodais – bėdos, kuri ilgą laiką buvo būdinga Rusijai.

Vis dėlto egzistuoja ir dar viena paprasta rusų verslininkų pomėgio ofšorams priežastis. Firmos registracija užsienyje gali būti tikslinga tada, kai viena rusiška bendrovė ruošiasi sudaryti sutartį su kokia nors kita rusiška kompanija. Kuomet viena iš sandorio pusių yra registruota užsienyje, sutartį vykdyti galima remiantis užsienio įstatymas ir kreipiantis į tos šalies teismą.

Iš 400 didžiųjų Rusijos nevalstybinių kompanijų net pusė yra užregistruotos užsienyje.

Rusijos verslo naujienų agentūros RBK duomenimis, iš 400 didžiųjų Rusijos nevalstybinių kompanijų net pusė yra užregistruotos užsienyje, o dauguma iš jų – Kipre.

Vis dėlto, bene pagrindinė problema su ofšorinėmis struktūromis yra ta, kad turint tokias firmas užsienyje dažnai nuo pinigų plovimo, mokesčių vengimo arba perlaidų slėpimo skiria tik vienas žingsnis. Būtent tokie motyvai gali ofšorais sudominti V.Putinui artimus žmones, kurie jaučiasi turintys apsaugą nuo priešiškų Rusijos teisėsaugos ir verslo veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius