Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2018 10 02 /16:16

S.Skvernelis žada imtis priemonių atpiginti biokurą bei šildymą

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, jog imsis intervencijos į biokuro prekybą, kad gyventojams smarkiai nebrangtų centralizuotai tiekiama šiluma.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes tikrai darysime intervenciją, kas susiję su biokuro prekyba. Nes matėme tendencijas kelti biokuro kainas ir tuo pačiu bandyti pritempti ar pridengti šildymo kainų augimą. Jau buvo kalbėta ir su aplinkos ministru, kuris atsakingas už Valstybinės miškų urėdijos veiklą“, – žurnalistams antradienį sakė S.Skvernelis.

Premjeras patikino, kad ieškoma būdų, kaip padidinti biokuro pasiūlą.

„Tikrai, mūsų intervencija į šitą sektorių bus, miškų urėdijos žino. Jeigu reikalinga bus technika papildoma, kad galėtų sėkmingai dalyvauti biokuro tiekime (ji bus suteikta – BNS). Lygiai kaip ir Energetikos ministerija ieško būdų, kaip patobulinti kieto kuro katilus, kad galėtų deginti šiandien nuo miško kirtimo likusias atliekas ir nebūtų problemų (...) ir būtų galima tiekti į biokuro biržą“, – sakė premjeras.

„Intervencija ta, kad mes negalime pasiduoti spaudimui (...) rinkos kainos (...) Suprantate, kad viskas priklauso nuo pasiūlos ir paklausos. Tai mes tą pasiūlą pasiūlysime“, – pridūrė premjeras.

Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys teigia, kad šilumos kainos neaugtų, padidinus biokuro pasiūlą. Pasak jo, Valstybinių miškų urėdija (VMU), rinkai tiekianti vos 2 proc. žaliavos, galėtų padidinti biokuro pasiūlą ir sumažinti jo kainas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

„Kalba eina ne apie miškų kirtimų didinimą, tačiau apie didesnį medienos atliekų, tokių kaip kelmai, šakos, drožlės ar pjuvenos, be žalos miškui, panaudojimą“, – pareiškė V.Poderys.

Lietuvos biomasės energetikos asociacijos („Litbioma“) prezidentas, „Enerstenos“ grupės generalinis direktorius Virginijus Ramanauskas taip pat sutinka, kad padidinus žaliavos pasiūlą, galima atpiginti biokurą.

Reikia valdyti kažką su žaliavos kainomis, nes labai stipriai brangsta.

„Reikia valdyti kažką su žaliavos kainomis, nes labai stipriai brangsta. (...) Nes jeigu biokuro kainoje 70 proc. yra žaliava, kuri pabrango 40 proc., tai šitoje vietoje reikia valdyti problemą. Jeigu jie padidins žaliavos kiekį ir numuš kainą, tai biokuras atpigs“, – BNS sakė V.Ramanauskas.

Pasak jo, biokuro kainą taip pat lemia ir dyzelinas, naudojamas žaliavos transportavimui bei smulkinimui.

Pasak V.Ramanausko, biokurui žaliava tiekiama iš miškų urėdijų ir lentpjūvių, tačiau padidėjus medienos eksportui, natūralu, jog lieka ir mažiau atliekų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mediena
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mediena

„Jeigu išvažiuoja iš Lietuvos mediena, ir čia neperdirbama, tai nelieka čia atliekų, plius miškuose nerenkamos miškų kirtimo atliekos – dėl įvairių priežasčių: ar nenori rinkti, ar kainos per mažos buvo, ar dėl to, kad technikos trūko, tai galbūt premjero mintys buvo tokios, kad kažkokiu būdu paveiks Miškų urėdiją, kad padidintų žaliavos pateikimą priimtinesnėmis kainomis“, – sakė V.Ramanauskas.

Jo teigimu, klausimas dėl biokuro žaliavos jau ne kartą aptartas ir Vyriausybėje.

BNS kalbinti ekspertai pirmadienį teigė, kad šilumos kainos turėtų augti, o tai lems kuro – biokuro ir dujų – brangimas.

Seimo Energetikos komisija trečiadienį ketina išklausyti Valstybinių miškų urėdijos, Kainų komisijos, energijos išteklių biržos „Baltpool“ bei suinteresuotų asociacijų informaciją apie susidariusią padėtį biokuro rinkoje ir šilumos kainų augimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius