Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalis, kuri gyvena iš kavos auginimo

Burundžio kalnuose ūkininkai itin rūpinasi savo kavos plantacijomis. Šioje mažoje centrinės Afrikos valstybėje kava nėra vien tik gėrimas – ji yra šalies ekonomikos pagrindas, rašoma cnn.com.
Afrikoje auginama kava
Afrikoje auginama kava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši šalis – viena skurdžiausių, mažiausių ir tankiausiai apgyvendintų visoje Afrikoje. Daugeliui žmonių kava čia yra tikras išsigelbėjimas – net 55 proc. gyventojų pajamos priklauso nuo kavos. Kava sudaro 80 proc. Burundžio eksporto. Tiesa, šiuo metu šaliai ne patys geriausiai laikai, nes kavos kainos krito smarkiausiai nuo pat 2009 metų.

Chantal Ka-Hor-Rury, verslininkė, kuri padeda ūkininkams parduoti savo derlių, teigia, kad daugelis kavos auginimą pasirenka todėl, kad tai veikla, garantuojanti didžiausias pajamas. „Rinka yra labai maža, tačiau tai neatbaido mūsų. Nes jeigu turi daug produkto pardavimui, visuomet uždirbsi daug pinigų“, - paprastą logiką dėsto verslininkė. Tačiau, jos teigimu, dabar svarbu ne tik didinti pasiūlą, bet ir gerinti kavos kokybę.

Įsiterpęs tarp gamtos ištekliais turtingos Kongo Demokratinės Respublikos ir Tanzanijos su sparčiai augančia ekonomika, Burundis bando susikurti sau vardą kaip vienos pirmaujančių pagal kavos auginimą šalių Afrikoje. 

Šalis stengiasi atsitiesti po dešimtmetį trukusio žiauraus pilietinio karo, pasibaigusio 2005 metais. Karo žaizdos vis dar atviros – Jungtinių Tautų duomenimis, du trečdaliai šalies gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, o 60 proc. kenčia dėl prastos mitybos. 

Nesugeba konkuruoti su Pietų Amerika

Burundžio verslininkai vis didina ambicijas – jie nori nebe vien tik parduoti taip vadinamą „žalią kavą“, bet ir patys ją skrudinti. Tiesa, kol kas tam ryžtasi tik labai mažai kavos augintojų. Ir tam yra svarių priežasčių. Tarptautinės kavos organizacijos vadovas Mauricio Galindo teigia, kad iš kavą auginančių valstybių tik Brazilijai ir Kolumbijai pavyksta gana sėkmingai eksportuoti skrudintą kavą. Tačiau ir jos susiduria su nemažomis problemomis. 

Kava čia reiškia viena – priklausomai nuo jos pardavimų, būsi arba pavalgęs, arba alkanas

Jis teigia, kad daugeliui Afrikos augintojų trūksta įgūdžių, be to, jie neturi būdų, kaip patekti į Europos ir JAV rinkas. Jo teigimu, kavos auginimas ir jos apdorojimas yra „neįtikėtinai sudėtingas procesas“, kurį norint atlikti taisyklingai privalu kreipti didelį dėmesį į kiekvieną jo stadiją. Šioje srityje, anot specialisto, Afrikos augintojai vis dar nesugeba konkuruoti su konkurentais iš Pietų ir Centrinės Amerikos. 

Jo teigimu, per pastaruosius kelis metu visos Afrikos valstybės padidino kavos produkciją, tačiau ūkininkams nepavyksta didinti pelno, nes nėra sukurti mechanizmai, kaip tą išauginamą kavą parduoti. 

Tačiau M.Galindo teigia, kad jis pozityviai žiūri į Afrikos kavos augintojų ateitį. Jo teigimu, šiuo metu svarbiausia įtikinti pasaulį, kad Afrikoje išauginama kava yra pakankamai geros kokybės, o šis procesas neįvyksta per vieną naktį. Burundžiui tai yra itin svarbu. Nes kava čia reiškia viena – priklausomai nuo jos pardavimų, būsi arba pavalgęs, arba alkanas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius