Saudo Arabija antrąjį ketvirtį fiksavo 20 mlrd. JAV dolerių viršijantį biudžeto perteklių

Saudo Arabija šią savaitę pranešė, kad per antrąjį 2022 metų ketvirtį pasiekė retą biudžeto perteklių, viršijantį 20 mlrd. JAV dolerių, pajamoms iš naftos pardavimo išaugus 90 procentų.
Saudo Arabija
Saudo Arabija / 123RF.com nuotr.

Nepaisant to, kad Saudo Arabija yra viena didžiausių pasaulio žalios naftos eksportuotojų ir didžiausia arabų šalių ekonomika, jai nepavyko subalansuoti savo biudžeto balanso nuo 2014 metų naftos kainų nuosmukio, todėl ji buvo priversta skolintis, kad kompensuotų deficitą.

Antrąjį 2022 metų ketvirtį Saudo Arabija uždirbo daugiau nei išleido, sukaupdama 78 mlrd. rialų (20,8 mlrd. JAV dolerių) perteklių, pranešė Finansų ministerija.

Perteklius daugiausia atsirado dėl to, kad pajamos iš naftos išaugo iki daugiau nei 250 mlrd. rialų, palyginti su maždaug 132 mlrd. rialų per tą patį 2021 m. laikotarpį. Prieaugis siekė 89 procentus.

Saudo Arabijai buvo naudingas pasaulio ekonominio atsigavimas po COVID-19 pandemijos bei pakartotinis naftos kainų augimas po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Gruodį Saudo Arabija patvirtino savo 2022 metų biudžetą, kuriame pirmą kartą prognozavo perteklius nuo naftos kainų kritimo 2014 metais.

Ekonomistų teigimu, karalystės biudžetui subalansuoti reikia maždaug 80 JAV dolerių už barelį žalios kainos.

Pastaraisiais mėnesiais kainos viršijo 100 JAV dolerių, nors nuo to laiko jos sumenko.

Trečiadienį Naftą eksportuojančių valstybių kartelis OPEC+ trečiadienį susitarė dėl nedidelio gavybos padidinimo, siekiančio vos 100 tūkst. barelių per parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius