Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 07 /16:21

Premjero pagyros subliuško: „nauja investuotoja“ pasirodė esanti „Iki“ tinklo savininkė

Premjeras Saulius Skvernelis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino žinia, kad Lietuvoje apsisprendė investuoti itin didelė mažmeninės prekybos įmonė, valdanti 15 tūkst. parduotuvių. Tačiau joks naujas tinklas neateina – Vokietijos antra pagal dydį prekybininkė „Rewe Group“, nuo 2008 m. valdanti prekybos tinklą „Iki“, nuo šių metų sausio supirkinėja smulkiųjų akcininkų akcijas. Pati „Iki“ taip pat neigia žinią apie naujo tinklo atėjimą – plėsis esamas.
Parduotuvė „Iki“
Parduotuvė „Iki“ / „Iki“ nuotr.

15.15 val. papildyta S.Skvernelio komentaru

„Lietuvos mažmeninės prekybos rinka yra patraukli užsienio investuotojams. Šiandien susitikau su vienu iš jų, atsiliepusiu į rugsėjį išsiųsta mano kvietimą didžiausiems Europos prekybos tinklams. Tai –daugiau nei 15 tūkst. parduotuvių valdanti įmonių grupė, kurioje dirba daugiau nei 350 tūkstančių darbuotojų ir kurios pajamos pernai viršijo 57 milijardus eurų“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo S.Skvernelis.

S.Skvernelis patikina, kad grupė jau nusprendė investuoti Lietuvoje.

„Galiu pasidžiaugti, kad didelę patirtį turinti ir tokios apimties verslo grupė apsisprendė investuoti bei plėsti savo verslą Lietuvoje. Gavau asmeninį patikinimą, kad skaidrios ir visiems vienodos taisyklės yra pagrindas ilgalaikėms investicijoms“, – rašo S.Skvernelis.

Tačiau pasirodė, kad „Rewe Group“ tiesiog supirko smulkiųjų investuotojų valdytas „Palink“ akcijas ir valdys beveik 94 proc. prekybos tinklo akcijų. Ir akcijas pradėjo supirkinėti nuo šių metų sausio – anksčiau, nei išsiųstas premjero kvietimas investuoti į Lietuvą.

S.Skvernelis: reikia skaityti, kas parašyta

Premjeras Saulius Skvernelis po Vyriausybės posėdžio žurnalistams teigė, kad jo įraše socialiniame tinkle nebuvo parašyta apie naują investuotoją.

„Pirmiausiai, reikia skaityti, kas parašyta. Sudėtinga, aš suprantu, kartais perskaityti, bet nieko nepadarysi. Apie naują investuotoją ten nėra pasakyta. Mes kalbame apie tai, į ką buvo atsiliepta“, – sako premjeras.

O į Vyriausybės kvietimą atsiliepė, anot jo, „vieno iš didžiausio tinklų („Rewe“ – 15min) atstovo, valdybos nario, atsakingo už šį regioną, atvykimas ir atsiliepimas į tą laišką, kuris buvo parodytas pačiai valdybai ir nusiteikimas keisti iš esmės strategiją – neuždarinėti savo parduotuvių, tapti kontrolinio akcijų paketo savininku“ ir vykdyti plėtrą.

VIDEO: Saulius Skvernelis apie subliuškusias pagyras dėl naujo investuotojo: „Reikia skaityti, kas parašyta“

„Tai mus labai tenkina ir džiugina nes kalbama apie konkurencijos didinimą, dideles investicijas į Lietuvą. Gal ką nors ir nuvylė toks sprendimas, bet tai yra jo asmeninis reikalas. Aš džiaugiuosi, kad į tą kvietimą buvo taip sureaguota, ir atsiliepta“, – sako S.Skvernelis.

Premjeras, paklaustas, ar bus kitų investuotojų, atsiliepusių į laiškus, atsakė aptakiai.

„Taip, neskubėkime, ir kiekviena naujiena, kuri yra, bus jums paskelbta. Puikiai suprantate, kad investuotojas, kuris ketina investuoti, jis apsisprendžia, kada gali būti skelbiamos detalės, kada gali būti skelbiamos datos, pavadinimai“, – sakė premjeras.

Jis pakartojo, kad išlieka ir smulkaus bei vidutinio verslo skatinimo kryptis, o esą „Rewe“ grupės praktika – stiprinti gamintojų, tiekėjų kooperaciją, skatinti vietos gamintojus.

Pasak S.Skvernelio, Lietuvos ekonominė situacija, požiūris į verslą, ekonominiai rodikliai, tarptautiniai reitingai yra geriausia vizitinė kortelė užsienio investuotojams.

„Rewe“ supirko akcijas iš smulkiųjų

Vokietijos mažmenininkė „Rewe“ pranešė, kad padidino savo investicijas į prekybos tinklą „Iki“ valdančią bendrovę „Palink“ ir tapo didžiausia jos akcininke, valdančia 93,75 proc. įmonės akcijų ir čia stiprina pozicijas.

Gegužę „Rewe“ valdė 55,58 proc. „Palink“ akcijų, 24,9 proc. priklausė Šveicarijos „Coop“, 13,12 proc. – Belgijos „Eln. Fr. Colruyt“, 6,25 proc. – Prancūzijos „Unilec“, anksčiau skelbė BNS.

Šiuo metu „Rewe“ grupė veikia 22 Europos šalyse, kuriose valdo beveik 58 mlrd. eurų vertės apyvartą. Iš viso „REWE“ grupei priklausantys prekybos tinklai praėjusiais metais valdė 15,3 tūkst. parduotuvių. Grupės valdomose įmonėse dirba 345 tūkst. darbuotojų, šie skaičiai sutampa su premjero pateiktais duomenimis.

„Esame įsitikinę, kad šis žingsnis dar labiau sustiprins „Iki“ prekybos tinklo poziciją Lietuvoje ir padės užtikrinti dar didesnį pirkėjų ir mūsų darbuotojų pasitenkinimą“ – sako „Rewe International“ valdybos narys Januszas Kulikas.

„Iki“: naujo tinklo nebus

„Iki“ prekybos tinklą valdančios „Palink“ Komunikacijos vadovė paneigė premjero žodžius – joks naujas prekybos tinklas neateis, tačiau plėsis „Iki“ tinklas.

„Jie jau yra atėję, bet kokiu atveju, atėjimo čia nėra. Jie („Rewe“ – 15min) čia atėję nuo 2008 m., yra mūsų akcininkai. Nelabai galiu pakomentuoti premjero žodžių“, – sako Berta Čaikauskaitė.

Ji patikino, kad „Rewe“ neplanuoja čia naujo prekybos tinklo.

Ji 15min patvirtino, kad „Rewe“ akcijas pradėju supirkinėti anksčiau, nei Vyriausybė išsiuntė kvietimus investuoti į Lietuvą. Sausį grupei akcijas pardavė Lietuvos UAB „Baltisches Haus“, vėliau akcijos supirktos iš dar kelių akcininkų.

„Iki“ taip pat viešai jau skelbė apie plėtrą. „Palink“ generalinis direktorius Gerardas Rogas teigė, kad „Iki“ turi labai aiškią verslo strategiją ir judės pirmyn, po to, kai nebeliko nežinios dėl planuoto dviejų tinklų susijungimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gerardas Rogas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gerardas Rogas

G.Rog teigimu, per ateinančius dvejus metus visoje šalyje planuojama atidaryti 20 naujų „Iki“ parduotuvių ir rekonstruoti apie 50 esamų.

„Priklausymas vienai stipriausių mažmeninės prekybos grupių Europoje suteikia mums nemažai privalumų, o kartu kelia mūsų veiklai aukštą kartelę. Tai padeda „Iki“ nuolat stiprinti savo pozicijas itin konkurencingoje Lietuvos rinkoje ir prisideda prie viso mažmeninės prekybos sektoriaus šalyje vystymosi. Naujos investicijos rodo, kad judame teisinga linkme ir turime daug potencialo“, – sako G.Rogas.

Prekybos tinklas „Iki“ Lietuvoje veikia nuo 1991 metų ir šiuo metu valdo 233 parduotuves visoje šalyje.

Laurynas Vilimas: abejoju, kad čia ateitų naujas tinklas

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas sakė, kad jam sunku būtų komentuoti premjero žodžius.

„Galbūt eina kalba tik apie „Iki“ tinklo plėtrą, naujų parduotuvių atidarymą Lietuvoje, nes žinau, kad jie plečiasi. Šis tinklas priklauso „Rewe“. Tačiau abejočiau, ar čia ateitų tinklas su nauju pavadinimu“, – sakė L.Vilimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Vilimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Vilimas

Be to, jo teigimu, paprastai patys investuotojai paskelbia apie savo pirmuosius žingsnius šalyje patys. „Šiuo atveju, matyt, eina kalba apie „Iki“ prekybos tinklo plėtrą“, – sakė L.Vilimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius