Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEC: JAV įmonėms perėjus prie nuotolinio darbo, daugėja informatorių

Koronaviruso pandemija, privertusi daugelį įmonių perkelti darbuotojus dirbti iš namų, išleisti juos neapmokamų atostogų arba net atleisti, turi ir netikėtą šalutinį poveikį – gerokai padaugėjo JAV vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) siunčiamų pranešimų apie įmonių pažeidimus.
Darbas su kompiuteriu namie
Darbas su kompiuteriu namie / Bethany Legg nuotr./ Unsplash nuotr.

Pasak Steveno Peikino, vieno iš SEC vykdymo užtikrinimo skyriaus vadovų, nuo kovo vidurio iki gegužės vidurio komisija gavo beveik 4 tūkst. pranešimų apie įvairius pažeidimus ir jų skaičius buvo 35 proc. didesnis negu metais anksčiau.

Dėl to SEC pradėjo šimtus naujų tyrimų, pareiškė jis ir pridūrė, jog dalis tyrimų yra susiję su koronaviruso pandemija, o kiti – su tradiciniais pažeidimais.

Teisininkai pažymi, jog daugelis žmonių mažiau bijo būti demaskuoti kaip SEC informatoriai, kai dirba iš namų ir nėra apsupti kolegų. Dar mažiau abejonių kyla žmonėms, kurie buvo išleisti neapmokamų atostogų arba atleisti.

„Žmonės turi daugiau laiko, – pareiškė Čikagos teisinių paslaugų bendrovės „Connors Law Group“ advokatas Christoferis Connorsas. – Jie nemato vadovų ir dėl to jaučiasi drąsiau.“

Teikti informaciją SEC taip pat gali skatinti galimas atlygis, pažymėjo Rebecca Katz iš teisinių paslaugų bendrovės „Motley“.

Šiais, 2019 metų spalį prasidėjusiais finansiniais metais komisija jau sumokėjo atlygį 16 informatorių ir šis skaičius yra rekordinis.

Pagal SEC taisykles, informatorius gali gauti 10–30 proc. baudos, kurią komisija skiria pagal informatoriaus pateiktus duomenis inicijuotoje byloje, jeigu baudos suma viršija 1 mln. JAV dolerių.

Nuo šių finansinių metų pradžios SEC savo informatoriams išmokėjo daugiau nei 64 mln. JAV dolerių – didesnė suma tuo pat laikotarpiu buvo išmokėta tik 2018 finansiniais metais.

Ekonominių sunkumų laikotarpiais, kai įmonių darbuotojams būna sunkiau siekti vadovybės nustatytų tikslų, verslo pažeidimų tikimybė paprastai padidėja, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Su korupcija kovojančios organizacijos jau įspėja, jog dabartinė ekonominė krizė gali paskatinti korupcijos plitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius