Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Šeima – ne gamykla: už greičiau „pagamintus“ vaikus „Sodra“ papildomų pinigų nemoka

Finansiškai šeimai lengviau pirmaisiais vaiko auginimo metais – mama gauna 70 proc. buvusių pajamų, o antraisiais telieka 40. Tačiau, jeigu motinystės atostogoms dar nepasibaigus gimsta antrasis vaikas, šeimos pajamos smarkiai nepadidėja, nors teoriškai tai yra antro vaiko pirmi auginimo metai, ir tam tikrą laiką motina norėtų gauti 40 proc. algos už pirmąjį įr 70 proc. algos už antrąjį vaiką, taigi 110 proc. iš viso. Tačiau „Sodra“ pinigais nesimėto – maksimali motinystės pašalpa siekia 100 proc.
Šeima traukinyje
Šeima traukinyje

15min.lt skaitytoja Ingrida laukiasi antro vaiko. Kai jis gims, pirmajam bus suėję pusantrų metų, taigi moteris teisę į išmokas už pirmąjį vaiką turės dar pusmetį. Jai atrodė, kad prie 40 proc. atlyginimo už pirmąjį vaiką tą pusmetį turėtų prisidėti ir 70 proc. atlyginimo už antrąją atžalą, mokamą pirmaisiais jo auginimo metais.

Tačiau Lietuvos įstatymai numato, kad bendra mokamų pašalpų suma negali būti didesnė kaip 100 proc. žmogaus kompensuojamojo uždarbio dydžio. 

Gaus žymiai mažiau, nei planavo

Tai kaip čia dabar yra? Mano antras vaikas nėra pilnas šimto procentų pilietis? Jis tik kas lieka nuo pirmojo? – klausia Ingrida.

„Tai kaip čia dabar yra? Mano antras vaikas nėra šimto procentų pilietis? Jis tik tai, kas lieka nuo pirmojo?“ – 15min.lt rašo Ingrida.

Ji nusivylė, kad išmokos bus mažesnės, nei tikėjosi.

„Aritmetika paprasta. Vaikui jau suėjo vieneri, tad dabar gaunu 40 proc. mano kompensuojamojo uždarbio dydžio išmoką. Dviejų mėnesių nėštumo ir gimdymo atostogų išmokos šiaip yra 100 proc. kompensuojamojo uždarbio. Išeina, kad aš vietoj 100 proc. tegausiu 60 proc. Kadangi uždirbau ir tuo pačiu mokesčius mokėjau už didesnį nei vidutinis Lietuvos atlyginimas, susidaro visai nemenka suma. O jei tiksliau, tai už šiuos „Sodros“ iš manęs pasisavintus pinigus galėčiau laisvai, gimus antrajam, tris keturis mėnesius samdytis auklę“, – skundėsi Ingrida. 

Negana to, ji neteks 10 proc. vaiko priežiūros išmokos: „Tegausiu 60 proc. vietoj priklausančių 70 proc. Nepamirškime, kad nuo išmokų labai sėkmingai yra nuskaičiuojamas ir pajamų mokestis.“

„Sodra“ pašalpą moka ne už vaikus

„Sodros“ atstovai 15min.lt aiškino, kad pašalpa yra mokama ne dėl to, kad gimsta vaikas, o dėl to, kad jam gimus nedirbama ir negaunamas darbo užmokestis.

„Nei dėl motinystės (tėvystės), nei dėl kitų priežasčių neįmanoma prarasti daugiau nei vieno gautino darbo užmokesčio. Darbo užmokestis nemokamas už išeigines ir kitas dienas, kai asmuo nedirba. Taigi nekompensuojama tai, ko gauti neįmanoma“, – aiškino „Sodra“.

Todėl numatoma, kad tėvas ar mama, auginanti vaiką, gali pretenduoti ne į vieną pašalpą, tačiau jų suma negali viršyti 100 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Nuostolį Ingrida patirs ir dėl to, kad uždirbo daugiau nei vidutinį Lietuvos atlyginimą, o įstatymai numato, kad maksimalus kompensuojamasis uždarbis motinystės (tėvystės) pašalpoms apskaičiuoti negali viršyti teisės į atitinkamą pašalpą atsiradimo mėnesį galiojusių Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 3,2 dydžio sumos.

2015 m. draudžiamosios pajamos yra 431 eurų. Dėl to maksimalus kompensuojamasis uždarbis negali viršyti 1379,2 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius