-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 29 /10:40

Seimas apsisprendė dėl nedarbo išmokų – gaus ir saviizoliacijoje esančių vaikų tėvai

Seimas vienbalsiai priėmė pataisas, kurios leis dėl COVID-19 grėsmės saviizoliacijoje esančių vaikų tėvams gauti nedarbingumo išmokas. Jas vaiko priežiūrai būtų galima gauti tada, kai mokykloje įvedamas infekcijų plitimą ribojantis režimas.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Už įstatymo pataisas balsavo visi 111 Seimo narių.

Seimo priimtose pataisose numatyta, kad tėvai galės pasiimti nedarbingumą tuo atveju, jeigu prižiūri saviizoliacijoje esantį darželinuką arba pradinuką arba neįgalųjį iki 21 metų.

Nedarbingumo išmoką bus galima pasiimti ir atgaline tvarka. Ligos išmoka už vaiko priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Nedarbingumą galės pasiimti ir tėvai, kurių vaikai yra privalomoje saviizoliacijoje dėl to, jog grįžo iš COVID-19 paveiktų šalių. Tačiau ligos išmoka nebus mokama, kai vaikas išvyko į šalį, kuri jo išvykimo dieną buvo tarp paveiktų valstybių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronavirusas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronavirusas

Išmoka grįžusių iš užsienio vaikų tėvams būtų mokama atžalos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 dienų. Dėl prastos epidemiologinės situacijos mokykloje saviizoliacijoje esančių vaikų tėvams išmokos bus mokamos iki specialaus režimo pabaigos.

Ligos išmokos būtų mokamos vaiko tėvams ar įtėviams, seneliams, budintiems globotojams ar globėjams.

Anot socialdemokrato Algirdo Syso, valdžia dar pavasarį galėjo numatyti, kad rudenį tokios priemonės prireiks.

„Problema šiame įstatyme buvo žinoma pavasarį, kai priėmėme jį. Visiems buvo aišku, kad bus antras periodas, bus ruduo, ne tik gripo epidemija, nuo kurio šiandien skiepija Seime, bet ir covid'as niekur nepasitrauks, visiems buvo aišku. Ir kad bus tokia situacija, mokiniai sugrįžę po karantino į mokyklas turės problemų ir kai kurias mokyklas bei klases reikės uždaryti, buvo žinoma irgi. Norėjome kaip geriau, bet padarėme kaip prieš rinkimus. Parodėme, kad dar turime pinigų ir galime mokėti“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Visuomenei atvertas Seimo rūmų Didysis kiemas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Visuomenei atvertas Seimo rūmų Didysis kiemas

Krikščionių sąjungos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys taip pat apgailestavo, kad klaidos nebuvo pamatytos iš karto.

„Nors, iš tikrųjų, socialinio draudimo sistemos ribos nėra begalinės ir mes beveik pasiekiame pavojingą ribą. Bet, tikiuosi, kad vis dėlto biudžeto lėšomis tas skyles uždengsime, galbūt didelių pasekmių Socialinio draudimo biudžetui nebus“, – kalbėjo jis.

Taip pat ir liberalas Eugenijus Gentvilas agitavo balsuoti už šiuos įstatymo pakeitimus.

„Nereikia čia propagandinių klišių, kaip kai kurie kolegos bandė pateikti. Tik noriu priminti, praėjusį antradienį buvo reikalaujama, laužiamasi pro vartus ir langus ypatingos skubos tvarka. Pažadėjome, kad per savaitę priimsime paprasta skubos tvarka ir nereikia čia taip skubinti. Džiaugiuosi, kad lemiamas sprendimas vėl nerizikavo pažeisti Konstitucinio Teismo doktrinos, paprastos skubos tvarka nutarėme svarstyti ir šiandien priimame“, – tikino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija

Išmokos – ir izoliacijoje esantiems suaugusiems

Taip pat Seimas priėmė pakeitimus, susijusius su suaugusiųjų galimybe pasiimti nedarbingumą tuo atveju, jeigu jam tenka saviizoliuotis ir jis neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Tokios galimybės egzistavo nuo kovo iki birželio trukusio karantino laikotarpiu, tačiau jam pasibaigus jų neliko. Seimas įvedė nuostatą, kad nedarbingumą tokiomis aplinkybėmis galima gauti esant ekstremaliai situacijai.

Išmokos saviizoliacijoje esantiems suaugusiems siektų 62,06 atlyginimo „ant popieriaus“.

Siekiant išvengti piktnaudžiavimų ligos išmokomis, įstatyme taip pat numatoma išimtis, kad ligos išmoka nemokama, kai asmuo išvyko į šalį, kuri jo išvykimo dieną buvo tarp COVID-19 paveiktų valstybių ir iš kurios grįžus taikoma saviizoliacija, nebent į užsienį išvykta dirbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius