-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas galutinai nubalsavo už valstybinio banko kūrimą

Seimas penktadienį priėmė nutarimą dėl valstybinio banko kūrimo. Juo Vyriausybė įgaliota ne vėliau kaip rugsėjį pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl techninės pagalbos banko steigimo klausimais ir svarstyti galimybę valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valstybinį banką siūlantys kurti valdantieji teigia, kad pagrindinis jo uždavinys būtų kredituoti smulkųjį ir vidutinį verslą.

Už nutarimą balsavo 67 politikai, prieš buvo 14 parlamentarų, susilaikė 13 Seimo narių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdžio akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdžio akimirka

Poreikis kurti tokią įstaigą argumentuojamas tuo, kad Lietuvos bankų sektorius yra vienas labiausiai koncentruotų Europos Sąjungoje (ES), o galimybės pritraukti naujus rinkos žaidėjus yra ribotos dėl objektyvių socialinės-ekonominės raidos sąlygų tokių kaip maža rinka, nepalankios demografinės tendencijos.

Seimo nutarimo projekte teigiama, kad smulkaus ir vidutinio verslo kredito prieinamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių ES, o valstybinio plėtros banko įkūrimas ir valstybės dalyvavimas kredito įstaigų kapitale galėtų sumažinti šį rinkos trūkumą.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas per Seimo posėdį sakė, kad šalys visame pasaulyje ima labiau įsitraukti į ekonominę veiklą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

„Tai darome ne dėl to, kad turime kažkokius keistus ideologinius motyvus ar žiūrime į praeitį, o dėl to, kad esame absoliutūs praktikai. Matome, kaip veikia rinkos, matome pliusus ir minusus ir matome, kur valstybės spaudimas turėtų atsirasti“, – kalbėjo parlamentaras.

Kitas „valstietis“, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas tvirtino, kad net privatūs bankai pritarė valstybinio banko kūrimui tam, kad šis galėtų rūpintis ne pelnu, o finansavimą gautų ir tie verslai, kuriems komerciniai bankai neskolina.

Anot jo, šiuo metu 70 proc. smulkiojo ir vidutinio verslo paskolų paraiškų yra atmetamos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

„COVID-19 situacija visa tai tik patvirtino ir pagilino“, – sakė V. Ąžuolas.

Iniciatyvai prieštaraujanti opozicija teigia, kad siūlymas kurti valstybinį banką priimamas prieš pat rinkimus, todėl įgyvendinti sprendimą teks kitai valdžiai. Kai kurie politikai taip pat sako, kad valdantieji klaidina žmones, jog bankas veiktų mažmeninės bankininkystės rinkoje, pavyzdžiui, už mažus įkainius teiks bankines paslaugas gyventojams.

Konservatorė Gintarė Skaistė banko steigimą Seimo nutarimu pavadino „oro virpinimu manipuliuojant žmonių jausmais, nepasitenkinimu komerciniais bankais ar dideliais įkainiais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

„Šitas darinys nebus tradicinis bankas, (...) todėl jūsų sukelti lūkesčiai dėl mažesnių būsto palūkanų ar paslaugų įkainių neturi jokio pagrindo, nes tai bus labiau verslo kreditavimo fondas, dėl savo prigimties turintis potencialo tapti korupcijos židiniu“, – tvirtino Seimo narė.

Liberalas Simonas Gentvilas pareiškė, kad vietoj „priešrinkiminio farso“ valdantieji per kadenciją turėjo į Lietuvą privilioti nors vieną lenkišką banką.

„Tą banką kvietė tiek premjeras, tiek prezidentas, bet aiškus atsakymas, kodėl tokie bankai nesikūrė Lietuvoje: yra Stasys Jakeliūnas ir jūsų leista demagogija“, – sakė S.Gentvilas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

„Kviečiu sprogdinti rinkiminius burbulus“, – pridūrė jis.

Valstybinį banką siūloma kurti šiuo metu rinkoje veikiančių valstybinių „Investicijų ir verslo garantijų“ („Invegos“), Viešųjų investicijų plėtros agentūros ar „Žemės ūkio paskolų garantijų fondo“ pagrindu, nes šie, anot valdančiųjų, negali veikti kaip visapusiškai efektyvi alternatyva Lietuvoje veikiantiems komerciniams bankams.

Siūlymą kurti valstybinį banką palaiko ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius