-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimas linkęs palaikyti papildomas PVM lengvatas nukentėjusiems sektoriams, bet išsakyta ir naujų idėjų – daržovėms ar pienui

Seimas svarsto naujas laikinas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas sporto klubams, restoranams, kino teatrams, sporto ir kultūros renginiams bei atlikėjams. Šioms lengvatoms, kurios biudžete pareikalautų 100 mln. eurų, svarstymo stadijoje pritarta. Tiesa, diskusijų metu iškelta idėjų ir apie kitas lengvatas – pavyzdžiui, šviežiems maisto produktams parduotuvėse.
PVM lengvata
PVM lengvata / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu įprastinis PVM tarifas Lietuvoje siekia 21 proc., o siūlomas lengvatinis tarifas nukentėjusioms veikloms būtų 9 proc.

Svarstymo stadijoje naujoms lengvatoms pritarta: už sumažintą tarifą sporto, maitinimo ir kultūros sektoriams pasisakė 96 parlamentarai, prieš – 1, susilaikė – 10.

Seimas tęs diskusijas toliau, o jei galiausiai PVM įstatymo pataisas priimtų, lengvatos galiotų pusantrų metų – nuo 2021 m. liepos iki 2023 metų.

Dauguma dėl naujų PVM lengvatų diskutavusių Seimo narių buvo linkę pritarti PVM lengvatoms, tačiau nuskambėjo ir kritikos, ir naujų pasiūlymų.

Kijevo kotletas neatpigs

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas, konservatorius Mykolas Majauskas atkreipė dėmesį, kad ties šiais siūlymais pasirašė visų frakcijų atstovai, o BFK komiteto nariai balsavo bendru sutarimu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Noriu nuliūdinti, kad priėmus šias pataisas, Seimo valgykloje vištienos Kijevo kotletas ir toliau kainuos 4,50 euro, nes šia lengvata siekiama ne kainos mažinimo, o paskatinti smulkų ir vidutinį verslą, kuris sudaro absoliučią daugumą minėtuose sektoriuose. Daugiau nei 90 proc. sudaro smulkus ir vidutinis verslas, dėl šios priežasties absoliuti dauguma ES šalių taiko šią lengvatą“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jis teigė, kad tokia lengvata gali paskatinti įmones išeiti ir iš šešėlio, o būtent šie sektoriai pasirinkti, nes jie pirmiausia nukentėjo dėl karantino suvaržymų.

„Antra dažnai pasitaikanti kritika sako, kad geriau remkite subsidijomos. Aš laikausi filosofijos, kad geriau sudarykime galimybes užsidirbti, nes norėdamas pasinaudoti lengvata, turės dirbti ir užsidirbti. Karantino metu turi būti subsidijos, o atlaisvinus reikia turėti priemones, kurios padės atsistoti ant kojų“, – kalbėjo jis.

Po BFK pirmininko kalbėjęs „valstietis“ Lukas Savickas teigė, kad situacija reikalauja plataus sutarimo, tačiau priminė šios Vyriausybės pažadus mažinti lengvatų skaičių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

„Kad turime šitą klausimą, paradoksalu, nes girdėjome apie lengvatų ir išimčių atsisakymą ir mažinimą. Šiandien tenka grįžti prie lengvatų praplėtimo ir pildymo. Antra, ekonomikos ministrės žodžiais sakant, netenkina parama nukentėjusiam verslui – nėra teikiama greitai, efektyviai. Turime sutarti, kad ieškome alternatyvų, kur sugebėtume įgyvendinti, sutelkti paramą sektoriams, kurie nuo paramos gyvybiškai priklauso“, – kalbėjo L.Savickas, raginęs palaikyti šias lengvatas.

Jam pritarė ir „valstietė“ Laima Nagienė, pabrėžusi, kad jas reikėjo įvesti jau anksčiau.

Tuo tarpu Laisvės partijos frakcijos atstovas Vytautas Mitalas sakė, kad lengvatinio PVM idėja nėra panacėja, tačiau pabrėžė, kad biudžeto situacija šiandien leidžia tą 100 mln. eurų netekimą pakelti.

Visgi jis vylėsi, kad ateityje nebus sugalvota mokesčių sistemoje pridaryti daugiau išimčių.

Iškėlė lengvatas ir maisto produktams

Dauguma pasisakiusių tokioms lengvatos pritarė, tačiau Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis šį pasiūlymą pavadino Vyriausybės ir konservatorių „regionų naikinimų pasiūlymu“, nes lankymasis restorane aktualu tik uždirbantiems didesnes pajamas.

Jis replikavo, kad šios PVM lengvatos siūlomos regionuose gyvenančių žmonių sąskaita.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Ne šiandien šis projektas, ne maro metu reikia puotauti tiems, kas gauna dideles pajamas. Šiandien reikia kalbėti apie neapmokestinamąjį pajamų didinimą <...>, žemės mokesčio sumažinimą, kuris taikomas išimtinai visiems, apie automobilio mokesčio monitoringą ir jo nedidinimą, pribrendo laikas kalbėti, kad akcizas kurui nedidėtų.

Tai diskriminacinis įstatymas, regiono žmonės sumokės už mūsų pramogas, sumokės už mūsų vakarienes“, – piktinosi politikas.

Iš Seimo tribūnos nuskambėjo siūlymų ir papildomoms lengvatos.

PVM lengvatą maitinimo įstaigoms kritikavo socialdemokratas Gintautas Paluckas, iškėlęs įdėją vietoj restoranų rėmimo pritaikyti sumažintą PVM tarifą šviežiems maisto produktams.

„Tikrai pritarčiau dėl PVM lengvatos sporto, kultūros renginių organizatoriams, atlikėjams. ir veiklų vystymui. Bet kalbant apie maitinimo įstaigas, tai elitistinis, diskriminacinis pasiūlymas, nes ne visi gali eiti į maitinimo įstaigas. Tai jei solidaraus norime pasiūlymo, kurio naudą pajustų visi, turime kalbėti apie maisto rūšių kategorijas, kurioms būtų taikomos PVM lengvatą. Todėl siūlau pritarus svarstymo stadijoje taisyti šį įstatymo projektą ir numatyti lengvatas ne tik maisto įsigijimui viešo maitinimo įstaigose, bet ir pagrindiniams sveikos mitybos produktams: šviežioms daržovėms, pieno ir žuvies produktams“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Tuo tarpu M.Majauskas pasiūlymą pritaikyti lengvatą maisto produktams vadino parama „Maximai“.

„Maisto produktams pritaikius lengvatą, biudžetas netektų 350 mln. eurų, kurie atitektų tiekėjams, gamintojams ir prekybininkams. Mes sumokėtume mokesčių mokėtojų pinigus į Maximos kišenę, o kainos neatpigtų“, – tokį pasiūlymą kritikavo M.Majauskas.

Apie tai 15min jau rašė anksčiau – ekspertai iš karto įžvelgė rizikų, kad PVM mokesčių lengvatų gali imti prašyti ir kiti sektoriai. Tokių pasiūlymų ilgai laukti nereikėjo – Seimo darbo partijos frakcija prieš savaitę pateikė siūlymus nustatyti 5 proc. PVM tarifą nereceptiniams vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

Yra pasigirdęs idėjų ir dėl galimų lengvatų kelionių organizatoriams ar maisto produktams parduotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius