-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 11 /14:43

Seimas nuo „Sodros“ įmokų atleido smulkiuosius verslininkus iki 29 metų

Individualių įmonių savininkai, mažųjų arba ūkinių bendrijų nariai iki 29 metų galės nemokėti įmokų „Sodrai“, jei jie iš įmonių negaus darbo atlygio. Taip pat nuo „Sodros“ įmokų atleisti pensininkai ir neįgalieji.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visi šie asmenys mokės įmokas tik nuo tų lėšų, kurias ims asmeniniams poreikiams ir deklaruos mokesčių inspekcijai kaip su darbo santykiais susijusias pajamas.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas. Už balsavo 83 Seimo nariai, prieš – du, o susilaikė 25.

Be to, „Sodros“ įmokų minėti verslininkai nemokės pirmuosius veiklos metus, jeigu jie iš įmonės neima lėšų savo poreikiams. Tačiau kitu atveju jie turės mokėti įmoką.

B.Vėsaitė piktinosi, K.Masiulis prognozuoja veto

Seimo Ekonomikos komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė piktinosi, kad tokios pataisos yra diskriminuojančios ir antikonstitucinės. „Pritarėme antikonstituciniam projektui, nes pakeitimai yra diskriminaciniai dėl amžiaus“. Ji taip pat piktinosi, kad nuo „Sodros“ įmokų atleidžiami ne visi smulkieji verslininkai.

Pasak B.Vėsaitės, suteikęs vienerių metų „Sodros“ mokesčių atostogas pradedantiems verslininkams, Seimas sudaro galimybę jiems įsitikinti savo veiklos perspektyvomis: „Tikrai užtenka pabandyti, ar verslas eina, ar ne“.

Konservatorius Kęstutis Masiulis prognozavo, kad tokias pataisas prezidentė vetuos.

„Esu pilnas abejonių, ar nedarome diskriminacijos. Nes negalėtų būti, kad jei tau 30 metų, tai tu jau turi mokėti visai kitaip mokesčius, negu 29 metų esantis žmogus. Kažkaip truputį keista“, – teigė parlamentaras.  

„Lubos“ išliks

Mažosios bendrijos dabar už savo narius privalomąjį sveikatos draudimą – 90 litų (9 proc. MMA) moka kiekvieną mėnesį, nepriklausomai nuo to, kiek jie savo poreikiams pasiima lėšų. Tokį patį draudimą moka ir individualių įmonių savininkai bei ūkinių bendrijų tikrieji nariai.

Visų jų pensijos draudimo įmoka – 26,3 proc. – bei ligos ir motinystės draudimo įmoka – 2,2 proc. – skaičiuojama, atsižvelgiant į jų išsimokamą lėšų sumą, kuri gali būti bet kokio dydžio, bet nuo 2015 metų negalės būti mažesnė kaip minimali mėnesio alga (dabar – 1035 litai).

Visiems smulkiesiems verslininkams ir toliau bus taikomos įmokų „lubos“ – jeigu jie iš įmonės savo reikmėms per mėnesį pasiims daugiau negu 5952 litus (arba 71,424 tūkst. litų per metus), tada įmoka bus apskaičiuota tik nuo šios, o ne didesnės sumos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius