Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas patvirtino naująjį Lietuvos banko valdybos pirmininką Gediminą Šimkų

Seimas slaptu balsavimu patvirtino naująjį Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininką Gediminą Šimkų. Jis pakeis kadenciją baigiantį Vitą Vasiliauską. Penkerių metų kadenciją G.Šimkus turėtų pradėti balandžio 8 dieną.
Gediminas Šimkus
Gediminas Šimkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dabartinio centrinio banko vadovo Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.

Už G.Šimkaus kandidatūrą balsavo 120 Seimo narių, du parlamentarai susilaikė, vienas balsavimo biuletenis buvo sugadintas.

Akcentavo bankų priežiūrą ir konkurenciją

Šiai kandidatūrai pritarė Seimo biudžeto ir finansų komitetas. BFK pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, kad komitete sutarta, jog naujasis valdybos pirmininkas turėtų koncentruotis į bankų sistemos stabilumą, konkurencijos didinimą, finansinį raštingumą ir žaliųjų finansų plėtrą.

„Turime užtikrinti, kad bankinė sistema stabili ir ja galima pasitikėti. Su tuo susijusių begalę dalykų ir ne paskutinėje vietoje pinigų plovimo prevencija, terorizmo finansavimas. Žinome, kad Baltijos šalys yra įsivėlusios į labai rimtus tarptautinius skandalus. Dėl to yra nukentėjęs Baltijos šalių prestižas, taip pat jau turime padarinius bankinėje sistemoje dėl korespondentinės bankininkystės – t.y. pervedimų ir atsiskaitymų užsienio valiuta“, – kalbėdamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Kalbėdamas apie antrąją užduotį kandidatui į Lietuvos banko valdybos pirmininkus, konkurencijos didinimą, M.Majauskas pastebėjo, kad prieš keletą metų Seimo nariai akcentavo tuos pačius dalykus, kaip ir dabar. Pagrindinėmis problemomis įvardijami bankiniai įkainiai, didelės palūkanos, prieiga prie finansavimo smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Jau 10 metų niekas iš esmės ir nesikeičia, problemos išlieka tos pačios. Jeigu pažiūrėtume euro zonos istorinius duomenis apie bankininkystės pelningumą, tai Lietuva čia išsiskiria. Bankai Lietuvoje gyvena kaip inkstai taukuose, uždirba reikšmingai didesnius pelnus nei kitose euro zonos šalyse ir jie gali sau leisti rinktis, ką finansuoti, ko nefinansuoti. Gali sau leisti didinti įkainius, net lyginant su kitomis Baltijos šalimis“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad konkurencijos didinimas yra pagrindinis uždavinys kandidatui į LB valdybos pirmininkus.

Liberalų sąjūdžio frakcijos vardu kalbėjęs Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad G.Šimkaus patirtis Lietuvos banke yra įvairiapusė, turi tarptautinę patirtį. Taip pat „tai yra žmogus iš vidaus“.

„Kalbant apie kandidato kompetencijas, pabrėžtinos investavimo žinios, suvokimas apie komercinių bankų priežiūros patirtį ir suvokimas, kaip kurti prevencines sistemas, kad neatsirastų klaidų komercinių bankų priežiūros veikloje. Kandidatas akcentavo, kad negalima laukti tos dienos, kai paaiškės, kad blogai prižiūrima, turi būti sukurta prevencinė sistema, kad taip neatsitiktų“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Dėmesį kreipė į regionus

Seimo Mišrios Seimo narių grupės narys Algirdas Butkevičius atkreipė dėmesį, kad kai kuriuose Lietuvos rajonuose mažmeninė bankininkystė yra pamiršta. Anot jo, Vilkaviškio rajono Kybartų, Virbalio miesteliuose ir aplink esančiose gyvenvietėse, kur gyvena 10–11 tūkst. žmonių, nėra nė vieno komercinio banko skyriaus ar jo filialo.

„Tai rodo, kad komerciniai bankai nuėjo tuo keliu, jog jei nepelninga, skyrius ten turi būti likviduotas, uždarytas ir apie naujų atidarymą nėra jokių diskusijų“, – įsitikinęs jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Bankinių paslaugų prieinamumo didinimą akcentavo ir mišriai Seimo narių grupei priklausantis Vytautas Bakas. Jis prašė kandidato „jautriau žiūrėti į konsolidaciją“.

„Yra daugybė pavyzdžių pasaulyje, kaip yra skatinama kooperatinė bankininkystė, vidaus potencialas. Pakviesčiau bendradarbiauti ir su subjektais, su smulkiaisiais verslininkais, Seimu. Ir bendromis jėgomis, remiantis tarptautiniais pavyzdžiais, sustiprinti vidaus mažmeninės bankininkystės potencialą“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

G.Šimkus žadėjo, kad centrinis bankas imsis aktyvesnio vaidmens, reaguojant į gyventojų ir verslo nepasitenkinimą dėl kai kurių bankų paslaugų prieinamumo ir įkainių.

Kandidatas abejoja idėja kurti valstybinį komercinį banką ir sako, kad daugiau potencialo Lietuvoje turi kredito unijos. Jis žada imtis iniciatyvos sukurti sąlygas, kad kooperatinė bankininkystė galėtų sparčiau išaugti į „nacionalinės lygos žaidėjus“.

Jis pripažįsta, kad valstybės skola yra pasiekusi neįprastą lygį, bet mano, kad to nereikia bijoti, o stengtis kuo efektyviau panaudoti pasiskolintas lėšas.

G.Šimkus šalies centriniame banke dirba nuo 2002 metų ir nuosekliai kilo karjeros laiptais. Valdybos nariu jis yra nuo praėjusio rugsėjo.

Dabartinio LB vadovo Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius