-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 04 /18:05

Seimas patvirtino 2015 metų biudžetą

Seimas priėmė 2015 metų valstybės biudžetą, kuris pirmą kartą skaičiuojamas eurais.
Svarstant Visuomenės informavimo įstatymą Seime virė aistros
Seimo salėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Už kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planą balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 33, o susilaikė 23. Biudžeto neparėmė parlamentinė opozicija, o valdantieji balsavo už.

„Nežiūrint geopolitinės padėties, jokių finansinių pokyčių neįvyks ir krizių taip pat“, – Seime pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.

Seimui nurodžius Vyriausybei kitais metais beveik 90 mln. litų sumažinti valstybės valdymo išlaidas ir valstybės skolos aptarnavimą, o lėšas skirti kultūros darbuotojams, mokiniams ir žemdirbiams, premjeras pareiškė, kad papildomos lėšos bus rastos.

„Jau ateinančią savaitę konkrečiai paruošime Vyriausybės nutarimą – valdymo išlaidos bus sumažintos nuo ateinančių metų, tai palies ir Seimą. Sunku pasakyti, kiek procentų mažės, bet tai bus tam tikra „dovana“. Taip pat žiūrėsime skolos aptarnavimo mažinimą – dvi pozicijos, kurios bus paliestos“, –  po biudžeto patvirtinimo Seime teigė A.Butkevičius.

Nežiūrint geopolitinės padėties, jokių finansinių pokyčių neįvyks ir krizių taip pat, – Seime pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.

Jis taip pat paneigė opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus nuogąstavimus, kad keisis bendra asignavimų suma: „Tikrai to nebus.“

Tuo tarpu A.Kubilius teigė, kad jam neaiškus lėšų šaltinis, kur bus rasta lėšų Seimo numatytoms papildomoms išlaidoms.

Kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planas išsiskiria tuo, kad Krašto apsaugos finansavimas didinamas trečdaliu iki 427,5 mln. eurų 1,1 proc. prognozuojamo šalies bendrojo vidaus produkto. Per krizę sumažintų pensijų kompensavimui numatyta 52,1 mln. eurų.   

Nuo 2015 metų liepos 1 dienos bus didinami kultūros darbuotojų atlyginimai – tam biudžete numatyta 4,9 mln. eurų (17 mln. litų).

Kultūros ministras Šarūnas Birutis BNS sakė, kad šiuo padidinimu nuosekliai laikomasi Vyriausybės programos, kurioje numatytas kultūros darbuotojų algų kėlimas.

Kultūrininkų darbo užmokestis didintas ir šių metų liepą.

Gal buvo ir nesusipratimų, pastabų, dabar tie dalykai sutvarkyti, dirbome su savivaldybėmis, žiūrėjome, kad viskas būtų tvarkoje. Taip pat pareigybiniai sąrašai dar kartą peržiūrimi. Turėtų tų nesklandumų nebebūti, – sakė Š.Birutis.

Ministro teigimu, tuomet kilę nesusipratimai, kai algos padidintos ne visiems kultūrininkams ir nevienodai, jau išspręsti.

„Gal buvo ir nesusipratimų, pastabų, dabar tie dalykai sutvarkyti, dirbome su savivaldybėmis, žiūrėjome, kad viskas būtų tvarkoje. Taip pat pareigybiniai sąrašai dar kartą peržiūrimi. Turėtų tų nesklandumų nebebūti“, – sakė jis.

Š.Birutis vylėsi, kad ir 2016 metais pavyks numatyti kultūros darbuotojų atlyginimų didinimą.

Nuo 2015 metų kovo ketinama 5 proc. didinti mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų atlyginimus, o nuo liepos – minimalią algą kelti iki 325 eurų (1122 litų). Nuo liepos siūloma naikinti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) šildymui. Nuo 2015 metų turėtų keistis nekilnojamojo turto mokestis – jį mokėtų visi gyventojai, kurių šeimos turtas viršytų 750 tūkst. litų (dabar 1 mln. litų), mokesčio tarifas siektų ne 1 proc., kaip dabar, o 0,5 proc. turto vertės.

Taip pat nuo sausio nuo 21 proc. iki 9 proc. mažėja PVM viešbučiams.

Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamos, įskaitant 2,321 mlrd. eurų Europos Sąjungos paramą, kitąmet turėtų siekti 9,215 mlrd. eurų – 5,9 proc. daugiau negu šiemet. Išlaidos su ES lėšomis bus 9,557 mlrd. eurų. Planuojamos valstybės biudžeto pajamos yra 7,974 mlrd. eurų, asignavimai – 8,317 mlrd. eurų, o biudžeto deficitas – 342,4 mln. eurų.

Seimas balsuodamas dėl kitų metų biudžeto nepritarė siūlymui numatyti lėšų Iganlinos gyventojams kompensacijoms už elektrą: už balsavo 36 Seimo nariai, prieš – du, susilaikė 20. Tačiau tiek balsų neužteko, kad pataisos būtų priimtos – reikia, kad už jas balsuotų mažiausiai 71 Seimo narys.

Ignalinos atominės elektrinės regiono gyventojai 2015 metais už elektrą mokės daugiau – Seimas nepritarė siūlymui numatyti lėšų šio miesto gyventojams kompensacijoms už elektrą. Nuo kitų metų nebegalios kelerius metus galiojusi lengvata, todėl elektros kaina bus tokia pat, kaip ir visoje Lietuvoje.

2015 metais PSDF biudžeto pajamos turėtų sudaryti 4,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Palyginti su šių metų PSDF biudžetu, kitais metais valstybės biudžeto įmokų ir asignavimų PSDF biudžetui suma didėja apie 11,8 mln. eurų.

Seimas patvirtino 2015 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą – jis kaip ir ankstesniais metais yra subalansuotas. Biudžeto dydis yra 1,381 mlrd. eurų, arba beveik 7 proc. daugiau nei šiemet.

2015 metais PSDF biudžeto pajamos turėtų sudaryti 4,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Palyginti su šių metų PSDF biudžetu, kitais metais valstybės biudžeto įmokų ir asignavimų PSDF biudžetui suma didėja apie 11,8 mln. eurų.

2015 metų PSDF biudžeto pajamas sudarys: 947,5 mln. eurų „Sodros“ ir Mokesčių inspekcijos administruojamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos, 416,3 mln. eurų - valstybės biudžeto įmokos ir asignavimai, beveik 1,8 mln. eurų - savanoriškos asmenų įmokos.

Finansų ministras R.Šadžius: Seimo sprendimas 90 mln. litų „permesti“ kultūrininkams ir žemdirbiams buvo netikėtas

Seimo sprendimas balsuojant dėl biudžeto priėmimo pritarti siūlymams, kurie apie 90 mln. litų papildomai skiriami kultūrininkams, moksleiviams ir žemdirbiams buvo netikėtas, pripažįsta finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Buvo šiek tiek netikėta, kadangi jau Seime svarstant biudžetą buvo pasiekti kiti sutarimai. Šitie priimti sprendimai tarsi kiek ir pažeidžia tuos sutarimus, tačiau valstybės biudžetą priima Seimas. Vyriausybė yra ta institucija, kuri privalo Seimo sprendimus vykdyti. Tad mes ir vykdysime“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė finansų ministras.

Anot jo, Vyriausybė privalės rasti lėšų Seimui padidinus kai kurias finansavimo sritis.

„Seimas nurodė, kad turi būti dar kartą įvertintos išlaidos, kurias planuojame mūsų skolai aptarnauti. Mes tą ir padarysime, ten didelių rezervų tikrai nėra, tad turėsime mažinti valdymo išlaidas“, – sakė R.Šadžius.

Nerijus Mačiulis: parlamentarai siūlymais didinti biudžeto išlaidas perka balsus

Seimo nariai, siūlydami didinti biudžeto išlaidas, prieš rinkimus perka rinkėjų balsus, teigia „Swedbank“ ekonomistas. Nerijus Mačiulis prognozuoja, kad kitąmet augs Lietuvos skolinimosi poreikis.

„Seimo nariams tikrai netrūksta fantazijos ir kūrybiškumo, kai reikia sugalvoti, kur išleisti pinigus: nuo viešo sektoriaus atlyginimų iki investicijų muzikos estradoms. Čia nieko naujo, nes visi Seimo nariai jaučia pareigą teikti pasiūlymus, kaip padidinti biudžeto išlaidas. Tokiu būdu jie gauna politinius dividendus, nes jie gali sakyti, kad aš balsavau už atlyginimų padidinimą“, – BNS sakė N.Mačiulis.

Tokiu būdu jie gauna politinius dividendus, nes jie gali sakyti, kad aš balsavau už atlyginimų padidinimą, – sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, parlamentarai tokiu būdu perka rinkėjų balsus.

„Tokį elgesį galima vadinti legalia korupcija, nes naudojant viešojo sektoriaus lėšas, galima nusipirkti balsus prieš rinkimus. Tokia yra įprasta praktika. Aišku, būtų daug įdomiau, jeigu kiekvienas Seimo narys, siūlydamas, kur padidinti išlaidas, tuo pačiu metu pasiūlytų, kaip galima sumažinti biudžeto deficitą, skolinimosi poreikį, kaip padidinti valdžios sektoriaus efektyvumą“, – kalbėjo N.Mačiulis.

Pasak jo, Lietuva su išlaidomis tvarkosi prasčiau nei kaimyninės valstybės, tad reikėtų ieškoti būdų, kaip taupyti: „Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingumo indekse yra toks kriterijus – valdžios sektoriaus išlaidų efektyvumas. Pagal šį rodiklį Lietuva yra tik 90 vietoje, blogiau nei Rusija, ir mūsų kaimyninės šalys tvarkosi daug geriau.“

„Panašu, kad kitais metais Lietuvai reikės skolintis daugiau, nei reikėjo šiemet. Šioje situacijoje atsispiriu nuo Europos Komisijos prognozių, kurios sako, kad biudžeto deficitas padidės nuo 1,2 iki 1,5 proc. BVP. Tą iš dalies pripažįsta ir Vyriausybė, ir Seimas, balsuodami už tokį biudžeto projektą. Pačiame projekte numatyta, kad išlaidos didės daugiau nei auga pajamos ir dar tas pajamų augimas yra negarantuotas, nes galima diskutuoti apie ekonominę situaciją“, – aiškino ekonomistas.

Pasak jo, beveik akivaizdu, kad kai kurios planuojamos pajamos bus negautos – nuo liepos 1 dienos nebus panaikinta PVM lengvata šildymui, todėl teks skolintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius