Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas pritarė naujovėms: individualiai veiklai – mažesni mokesčiai, o „Sodrai“ – įrankis prieš sukčius

Seimas po svarstymo pritarė Valstybinio socialinio draudimo pataisoms, pagal kurias kitąmet individualią veiklą vykdantys asmenys mokės kiek mažesnius mokesčius, nei buvo pateikta pirminiame siūlyme. O „Sodra“ galės tikrinti, kiek pagrįstai nustatomas neįgalumo lygis ir mokamos išmokos. Galutiniam patvirtinimui dar reikės vieno balsavimo.
Seimo salė
Seimo salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal pirminį siūlymą buvo numatyta, kad individualia veikla besiverčiantys asmenys kitąmet socialinio draudimo įmokas mokėtų nuo 100 proc. gaunamų pajamų. Tačiau svarstant pataisas ši nuostata pasikeitė.

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė, kad besiverčiantieji individualia veikla socialinio draudimo įmokas mokėtų nuo 90 procentų apmokestinamųjų pajamų, tokia pati nuostata galiotų ūkininkams ir jų partneriams. Tai reikštų, kad individualios veiklos galutiniai mokesčiai kitąmet nedidėtų, išskyrus nedidelę dalį uždirbančiųjų per 100 tūkst. eurų per metus.

Kartu su visu „Sodros“ biudžetu numatytas ir naujas įrankis – galimybė tikrinti, ar pagrįstai nustatytas neįgalumo lygis.

Tačiau Seimas padarė pertrauką svarstydamas naują „Sodros“ biudžetą, kuriame numatyti mokesčių reformos metu pateikti tarifai dirbantiesiems (19,5 proc. „Sodros“ įmokos), taip pat „Sodros“ įmokų lubos, kurios kitąmet siektų 120 vidutinių darbo užmokesčių.

Po svarstymo pataisą dar turės tvirtinti galutiniame balsavime.

Iš 99 balsavusių Seimo narių „už“ balsavo 61, prieš – 10, susilaikė – 28.

Sodra“ galės tikrinti, ar neįgalumas pagrįstas

15min jau skelbė, kad įstatymo projekte numatytas naujas įrankis „Sodrai“ – ji galės tikrinti, ar gydytojų nustatytas neįgalumo lygis pagrįstas.

Jei nepriklausoma komisija nustatytų piktnaudžiavimą – išmokos bus atimtos.

Parengtoje valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisoje nurodoma, kad dalyvauti papildomame sveikatos ištyrime, kurį organizuotų „Sodra“, būtų privaloma.

„Neįvykdžius nurodymo, ligos išmoka, netekto darbingumo pensija ar kita išmoka, mokama iš Fondo biudžeto ar valstybės biudžeto būtų neskiriama, o jeigu ji paskirta – sustabdomas jos mokėjimas“, – taip siūloma taisyti įstatymą.

„Sodra“, kontroliuodama neįgalumo lygio, laikinojo nedarbingumo ar darbingumo lygio nustatymo pagrįstumą ir teisėtumą, turės teisę pasitelkti asmens sveikatos priežiūros įstaigų, teikiančių antrinio bei tretinio lygio specializuotas asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

„Gavus gydytojų specialistų išvadas, Fondo administravimo įstaiga sprendžia dėl kreipimosi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl naujo sprendimo dėl asmens neįgalumo lygio ar darbingumo lygio, jo priežasties, atsiradimo laiko ar termino priėmimo. Tuo atveju, kai priimamas naujas sprendimas, sprendimo termino pradžia yra Fondo administravimo įstaigos kreipimosi į Tarnybą diena“, – vertinama įstatymo projekte.

„Sodros“ biudžetas kitąmet – perteklinis

Pagal suplanuotą ir tebesvarstomą biudžetą, „Sodra“ kitąmet surinktų 4,46 milijardo eurų pajamų ir patirtų 4,04 milijardo eurų išlaidų.

Anksčiau skelbta, kad vienintelis motinystės socialinio draudimo biudžetas nebus subalansuotas – jame pritrūks 25,8 milijono eurų, visos kitos draudimo rūšys bus subalansuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius