-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 10 /12:42

Seimas apsvarstė 2020 metų valstybės biudžetą: finansų ministras nubrėžė raudoną liniją

Seimas antradienį apsvarstė 2020 metų valstybės biudžetą. Opozicijos atstovai siūlė biudžeto nepalaikyti, tuo tarpu valdantieji teiravosi, kas nutiktų sumažinus planuojamą 0,2 proc. viešųjų finansų perteklių.
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Teikiu patobulintą 2020 biudžeto projektą. Biudžetas išlaiko tas pačias pagrindines kryptis, jis realistinis, pagrįstas kompromisais su bendruomenėmis, subalansuotas, visiškai atitinkantis fiskalinės drausmės taisyklės. Atsižvelgiant į tai, kad pasaulio ir Lietuvos ekonomikos laukia augimo lėtėjimas, biudžetas nukreiptas į skurdo mažinimą. Siūlome laikytis fiskalinės drausmės ir išlaikyti 0,2 proc. viešųjų finansų perteklių“, – pristatydamas biudžetą Seime ragino finansų ministras Vilius Šapoka.

„Europos Komisija (EK) pabrėžė, kad Lietuva viena iš nedaugelio šalių, kuri visiškai atitinka fiskalinės drausmės taisykles“, – pridūrė V.Šapoka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Pasak ministro, socialinei apsaugai siūloma skirti per 6 mlrd., sveikatos apsaugai – per 2 mlrd., švietimui – daugiau nei 1,6 mlrd. eurų.

Seimo nariai pritarė, kad biudžetas bus tvirtinamas gruodžio 17 dieną.

G.Skaistė: tai išpardavimų biudžetas

Svarstymo metu Seimo nariai piktinosi siūlomais ir chaotiškai keičiamais mokesčių įstatymo projektais, per mažai keliamais atlyginimais viešojo sektoriaus darbuotojams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

Konservatorė Gintarė Skaistė tvirtino, kad pirminis variantas priminė melagių biudžetą, o dabar – išpardavimų, kai išparduodami pažadai ir žmonių pasitikėjimas.

„Žvelgiant į biudžeto pokyčius apima jausmas, kad šiandien atėjo Juodasis penktadienis (Black Friday – angl.), kad visus tuos pažadus viešojo sektoriaus darbuotojams, senjorams, vaikams stengiamasi įgyvendinti pritaikant nuolaidą. Dėstytojams turėjo kelti algas nuo sausio mėnesio, bet dabar siūloma nuo rugsėjo, medikams algos augs gal nuo spalio, „vaiko pinigai“ nuo liepos, papildomas pensijų indeksavimas įvedamas nuo liepos 1 dienos. Atrodo, kad visiems visko po truputį. Bet tiems pažadams, kuriems šiemet numatote lėšų pusmečiui, kitai Vyriausybei teks surasti lėšų mokėti visus metus“, – piktinosi konservatorė G.Skaistė.

Pasak jos, tai jai primena Gedimino Kirkilo Vyriausybę, kuri visiems pridalino pažadų prieš krizę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Nepritarti biudžeto projektui siūlė ir Liberalų sąjūdžio atstovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Naujos mokesčių versijos vis dar karštligiškai gimsta valdančiųjų galvose. Tikėtina, kad „vaiko pinigai“ ištirps dėl išlaidų, kurios šeimai pakils dėl automobilių ar prekybos mokesčių“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Siūlė mažinti išlaidas ir Prezidentūrai, ir ministerijoms

Seimo nariai finansų ministro V.Šapokos taip pat teiravosi, kuo bus pakeistos biudžete suplanuotos pajamos iš prekybos, bankų, automobilių taršos mokesčių, kurių svarstymas stringa.

„Pajamų dalies netekimą reikės padengti mažinant išlaidų augimą. Tai įmanoma padaryti su Seimo narių siūlymais. Siūlome įvairių variantų, kaip tą situaciją išlaikyti ir valdančiajai koalicijai pasiūlymus teiksime“, – abstrakčiai Seimo posėdyje kalbėjo finansų ministras.

Konservatorius Mykolas Majauskas 2020 metų biudžeto projekte pasigedo priemonių, kurios skatintų ekonomikos augimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Bankų, degalų, tabako, „šnapso" mokestis. Galvą skauda nuo siūlymų, kaip surinkti pajamų, tačiau socialinę atskirtį sprendžiate tų pačių socialiai atskirtų žmonių sąskaitą. Tokiu būdu problemų neišspręsite ir tuo pačiu paplotėliu visų nepamaitinsite. O, kur biudžete numatytos priemonės ekonomikos augimui? Ar yra bent vienas punktas, kuris skatintų pajamų augimą, bent vienas įstatymas nukreiptas į mokslą, investicijų skatinimą, darbo vietų kūrimą?“, – teiravosi M.Majauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Seimo nariai pateikė ir savo pasiūlymų, kaip padidinti biudžeto pajamas. Liberalas Kęstutis Glaveckas siūlė apkarpyti išlaidų didinimą Prezidentūrai, didinti Lietuvos banko pelno likutį, Simonas Gentvilas – sumažinti po 2 proc. išlaidų kiekvienai ministerijai.

Konservatorė Agnė Bilotaitė priminė, kad Valstybės kontrolės išvadose nurodytą 200 mln. eurų likutį fiksuoto finansavimo programose, galimybę ištraukti iš šešėlio apie milijardą eurų.

Teiravosi dėl pertekliaus mažinimo galimybių

Valdantieji svarstymo metu prakalbo apie galimybę sumažinti suplanuotą viešųjų finansų perteklių. Vyriausybė teikia biudžetą su 0,2 proc. viešųjų finansų pertekliumi.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas teiravosi finansų ministro, kas nutiktų, jeigu Seimas išdrįstų koreguoti suplanuotą 0,2 proc. viešųjų finansų pertekliaus procentą ir koks būtų tokių korekcijų derinimo su EK procesas.

Apie tai užsiminė ir „valstietis“ Valius Ąžuolas, pabrėžęs, kad nepaisant to, kaip keisis finansų perteklius, 2020 metų biudžetas bus priimtas.

„Ar atitiksime 0,2 proc. viešųjų finansų perteklių, ar jis bus mažesnis, biudžetas bus priimtas“, – sakė V.Ąžuolas.

Tuo tarpu V.Šapoka pabrėžė, kad suplanuotas 0,2 proc. viešųjų finansų perteklius leidžia atitikti ne tik europines taisykles, bet ir Konstituciją.

„Jei viešųjų finansų perteklius taptų 0,1 proc., būtų Konstitucinio įstatymo pažeidimas, ir neabejoju, kad prezidentas pasinaudotų savo veto teise“, – sakė V.Šapoka.

Seimo nariai pateikė pageidavimų už 1,8 mlrd. eurų

Po pirmojo 2020 metų biudžeto projekto peržiūros išlaidos padidėjo 55 mln. eurų. V.Šapoka tvirtino, kad prašymų padidinti išlaidas iš Seimo narių buvo sulaukta rekordinio kiekio – siūlymų buvo už 1,8 mlrd. eurų.

Patobulintame 2020 metų biudžeto įstatymo projekte kultūros srities darbuotojų atlyginimai nuo 2020 metų sausio 1 dienos, o švietimo srities darbuotojų nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos vidutiniškai augs 10 proc.

Švietimo pagalbos specialistų atlyginimams didinti papildomai numatyta 10,3 mln. eurų, mokytojų – 15,6 mln. eurų, dėstytojų ir mokslininkų – 4,6 mln. eurų, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo darbuotojų – 11,2 mln. eurų, kultūros ir meno darbuotojų – 6,4 mln. eurų.

Papildomai 122 mln. eurų bus skirta medikų atlyginimams didinti, 4 mln. eurų ugniagesių ir 3,5 mln. eurų – policijos darbuotojų atlyginimams didinti.

Tiesa, Vyriausybė nepritarė vienam iš didžiausio palaikymo Seime sulaukusių siūlymui – didinti „vaiko pinigus“ iki 70 eurų visoms šeimoms.

Vyriausybė patobulintam biudžete siūlo nuo sausio 1 dienos 20-čia eurų – iki 90 eurų padidinti „vaiko pinigus“ daugiavaikėms, nepasiturinčioms, neįgalius vaikus auginančioms šeimoms. Tuo tarpu visoms Lietuvos šeimoms nuo liepos 1 d. siūloma didinti „vaiko pinigus“ dešimčia eurų – iki 60 eurų.

Tobulindama biudžetą Vyriausybė numato pajamas, kurios sumažėjo dėl Seimo sprendimo koreguoti prekybos tinklų, finansų rinkos dalyvių, transporto ir NT mokesčius kompensuoti iš valstybinių įmonių dividendų ir pelno įmokų, taip pat iš Gyventojų pajamų mokesčio, loterijų bei lošimų mokesčių didinimo bei pajamų iš žemės pardavimo.

Patobulintame biudžeto projekte Vyriausybė taip pat siūlo vidutinę senatvės pensiją didinti 30 eurų, o vidutinę senatvės pensiją su būtinuoju stažu – 32,5 eurų.

Planuojama, kad 2020 metų pabaigoje viešųjų finansų rezervai sudarys apie 1,7 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius