-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimas žengė pirmą žingsnį sporto finansavimo pokyčių link: neišvengta ir kritikos

Šalies parlamente ketvirtadienį žengtas pirmas žingsnis sporto finansavimo pokyčių link – po pateikimo pritarta Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko iniciatyvai didinti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) finansavimą iš biudžeto, bet nebeskirti jam dalies lėšų už išplatintus loterijų bilietus. Vis dėlto dalis Seimo narių prašė garantuoti, kad finansavimas sportui nemažės, o kai kurie atvirai ragino „nesekti pasakų.“
Lietuvos tautinis olimpinis komitetas
Lietuvos tautinis olimpinis komitetas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Po pateikimo „už“ balsavo 84 Seimo nariai, „prieš“ buvo 11, susilaikė 23 parlamentarai.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką loterijų bendrovės 5 proc. nominaliosios išplatintų loterijos bilietų vertės perveda į biudžetą, o 8 proc. – paramai, kurios didžioji dalis keliauja LTOK.

BFK pirmininkas siūlo, kad loterijų bendrovės visus 13 proc. turėtų pervesti į biudžetą, o aukšto meistriškumo sportui finansavimas didėtų 38 proc. ir būtų skiriamas iš biudžeto.

„Lietuvoje veikia visiškai skirtingas modelis nei daugelyje pasaulio ir ES šalių. Lietuvoje iš esmės vienose rankose yra 99 proc. loterijų rinkos. Įdomu, kad mokesčių liūto dalį verslininkai perveda ne į biudžetą, o patys paskirsto kaip nori. Taigi valstybinės institucijos nedalyvauja viešųjų pinigų skirstyme“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jis nurodė, kad didžiausio loterijų organizatoriaus akcininkas yra LTOK, kuris didžiąją dalį mokesčio perveda sau kaip paramą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir „Olifėjos“ biurai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir „Olifėjos“ biurai

„Sunku būtų sunku surasti tokį dar vieną analogą Lietuvoje, o gal ir visame pasaulyje“, – stebėjosi parlamentaras.

LTOK priklauso 51 proc. bendrovės „Olifėja“ akcijų, ji valdo 75 proc. loterijų verslo Lietuvoje.

M.Majauskas atkreipė dėmesį, kad 2018 metais Vyriausybė pokalbio su LTOK metu pasiūlė 40 proc. didesnį finansavimą, bet LTOK atsisakė.

„Tuo tarpu 2020 metais „Olifėja“ nusprendė dėl pandeminės situacijos sumažinti LTOK finansavimą puse milijono eurų ir jiems tai tiko. Galvoje sunkiai sutelpa šie du faktai: valstybė pasiūlė 40 proc. daugiau ir jie atsisako, bet loterijų verslininkai siūlo puse milijono mažiau ir jiems tokia situacija tinka“, – tikino M.Majauskas.

Politikas nurodė, kad atitinkamai LTOK ir Lietuvos paralimpiniam komitetui (LPK) finansavimas būtų padidintas 40 proc.

M.Majauskas: pasipriešinimas didelis

Konservatorius Audrius Petrošius teiravosi M.Majausko, kokios reakcijos sulaukta iš LTOK.

„Kokias LTOK reakcijas turite, ar jie nusiteikę bendradarbiauti? Koks elgesys yra dabar? Ar jie mato tame prasmę ir tikisi prisidėti, kad procesas sportui pakryptų teigiama linkme?“, – klausė A.Petrošius.

M.Majauskas sutiko, kad pasipriešinimas yra didelis. „Prieš BFK posėdį buvo išplatintas pranešimas, kad diskusijos griauna sportą. Sunku suprati, kaip griauna, kai kalbame apie didesnį rūpinimąsi, didesnį finansavimą sportui. Tikiuosi, kad po šios dienos sportui bus aiškiau, kuria linkme einame, ir diskusijos bus konstruktyvesnės“, – vylėsi M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Tuo metu „valstiečių“ frakcijos narys Domas Griškevičius teiravosi, kas dabartinėje teisinėje bazėje trukdo didinti finansavimą sportui.

Į tai BFK pirmininkas atsakė tvirtindamas, kad finansavimas sportui šiuo metu yra per mažas, o, norint jį didinti, reikia užtikrinti, kad „pamatas yra stabilus, tvirtas ir skaidrus.“

„Dabartinė tvarka ydinga, neskaidri ir neteisinga“, – įsitikinęs parlamentaras.

V.Bakas: tai drąsus projektas

Demokratų frakcijoje „Vardan Lietuvos“ dirbantis Vytautas Bakas iniciatyvą vadino drąsia ir tikino, kad tai „lūžinis momentas Lietuvos sportui.“

„Bet reikia girdėti ir tai, ką sako sportininkai. Konkretus klausimas: LPK nuogąstauja, kad jis po šitos pataisos neteks 400 tūkst. eurų finansavimo. Ar galite pasakyti, kaip garantuotumėte, kad tas finansavimas, kuris buvo iki šiol, mažų mažiausiai būtų užtikrintas?“, – klausė V.Bakas.

Liberalas Virgilijus Alekna taip pat reiškė panašius nuogąstavimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna

„Sportininkai nuogąstauja dėl lėšų, kurios juos pasiekia, nes šiais metais valstybės lėšos juos pasiekė balandį. Jeigu mes priimsime šią pataisą, ar nebus taip, kad sportininkai kurį laiką negalės gauti pinigų? Sausis, vasaris, kovas yra mėnesiai, kai lėšos labai reikalingos sportininkams ir tuos tris mėnesius LTOK lėšos gelbėdavo federacijas“, – tikino V.Alekna.

Į tai atsakydamas M.Majauskas tikino, kad finansavimas bus „ne tik toks, koks buvo gaunamas iš loterijų, bet ir reikšmingai didesnis.“

„Ši problema yra aiškiai žinoma ir net neabejoju, kad Finansų ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informuotos apie tai ir yra specialios programos, kurios sudaro galimybę gauti finansavimą nuo metų pradžios“, – nurodė M.Majauskas.

Tačiau socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas siūlymui negailėjo kritikos. Pasak jo, iniciatyva iš esmės nieko nekeis ir sportas toliau bus finansuojamas „likutiniu principu.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Mykolas neatsakė į klausimą, kas šiandien trukdo finansuoti daugiau, kodėl sporto federacijos finansavimą gauna tik balandį? Ne LTOK, ne „Olifėja“ sugriovė Olimpinio rengimo centrą, ne ji uždarė Sporto departamentą ir prijungė prie ministerijos. Yra du finansavimo šaltiniai: Vyriausybė ir loterijos. Dabar norima padaryti vieną šaltinį – Vyriausybę, bet iš esmės nieko nekeičiama. Geras ar blogas finansų ministras nuspręs likutiniu principu, ar reikia finansuoti sportą, ar ne. O mano ilgalaikė praktika rodo, kad sportas, kultūra ir socialiniai reikalai yra likutinis finansavimas. Jei neužtenka lėšų, tai jiems neužtenka pirmiausia“, – kalbėjo A.Sysas.

„Jokių garantijų nėra, tai politikų pažadai. Nesekime pasakų“, – tvirtino parlamentaras.

2020 metais loterijų organizatorių skiriama parama, kurios didžioji dalis keliavo sportui, buvo lygi 8,5 mln. eurų. Pataisų rengėjai teigia, kad finansavimą aukšto meistriškumo sportui, įskaitant LTOK ir Lietuvos paralimpiniam komitetui (LPK), padidinus 38 proc., sportui finansavimas padidėtų apie 3 mln. eurų.

LTOK įžvelgia neapibrėžtumą

LTOK atstovai šią savaitę 15min komentavo siūlyme įžvelgiantys per daug neapibrėžtumo.

„Atkūrus olimpinį judėjimą, jo finansavimas buvo užtikrintas per sukurto verslo pelno dividendus ir jo skiriamą paramą, vykdant šalies įstatymuose loterijų organizatoriams numatytą prievolę. LTOK valdo kontrolinį „Olifėja“ akcijų paketą, kurios platinamus bilietus pirkdami šalies gyventojai, tiesiogiai prisideda prie paramos olimpiečiams. Šis modelis yra aiškus, suprantamas ir konkretus. Tuo tarpu teikiama iniciatyva keisti esamą praktiką toliau lieka neaiški“, – anksčiau kalbėjo LTOK komunikacijos vadovė Lina Motužytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos tautinis olimpinis komitetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos tautinis olimpinis komitetas

Pasak LTOK atstovės, M.Majausko siūlyme nėra aišku, kaip bus finansuojami sportininkai, federacijos, bei kaip minėtos lėšos bus paskirstomos, o bandymas keisti dabartinę tvarką yra pernelyg skubotas.

Toliau šis siūlymas bus svarstomas Seimo komitetuose, dėl jo išvadą turės pateikti ir Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius