-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 20 /18:37

Seimas tęs diskusijas dėl PVM lengvatų malkoms ir laikraščiams, paramą būstui ir elektromobiliams išpeikė

Ketvirtadienį Seime pateiktos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisos, kuriomis siūloma numatyti net 5 naujas PVM lengvatas – periodiniams leidiniams, malkoms, kūdikiams skirtam maistui, hibridiniams ir elektra varomiems automobiliams, pirmajam būstui, kurį perka asmenys iki 30-ies metų. Po pateikimo parlamentarai pritarė tik dviems jų – PVM lengvatai malkoms ir periodiniams leidiniams, kitos pataisos buvo grąžintos iniciatoriams tobulinti.
Malkos
Malkos / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Dar maženis – 5 proc. – PVM periodiniams leidiniams

Daugumą Seime turinčių „valstiečių“ lyderiai Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis ir Rima Baškienė siūlo 4 procentiniais punktais – iki 5 proc. sumažinti tarifą laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, antradienio rytą rašė naujienų agentūra BNS.

„Nuo 9 iki 5 proc. – sąnaudos 2 mln. eurų. Tikėtina, kad šie periodiniai leidiniai bus labai naudingi ir prasmingi tuo, kad platesnis ratas galės juos skaityti. Esame įsitikinę, kad tai labai bus naudinga ir periodinei spaudai“, – sakė R.Baškienė, pristatydama pasiūlymą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikraštis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikraštis

Pasiūlymą konservatorius Mykolas Majauskas kritikavo už tai, kad regioninę spaudą rengiamasi paremti prieš pat rinkimus, be to, galimai nukentės kita, tarkime, internetinė žiniasklaida. Be to, jis sakė, kad nederėtų remti ir pramoginės žiniasklaidos.

Po pateikimo projektui pritarė 70 Seimo narių, prieš balsavo 3, susilaikė – 5. Seimas prašys Vyriausybės išvados dėl šių pataisų.

9 proc. malkoms

Prie valdančiųjų prisišlieję „tvarkiečiai“ siūlo kurui naudojamoms malkos ir kitoms panašioms medienos prekėms taikyti tokį patį tarifą, 9 proc., koks yra nustatytas centriniam šildymui. Kartu bus svarstomas ir panašios socialdemokratų parengtos pataisos.

„Vartotojas gaus ne tiesioginę naudą. Surinksime į biudžetą daug daugiau mokesčių“, – kalbėjo įstatymą pristatęs Remigijus Žemaitaitis, paklaustas, kiek galėtų pigti malkos gyventojams.

Panašią poziciją antradienio ryte išreiškė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Daugiau (pajamų – BNS) bus surenkama, nes dabar malkas žmogus nėra skatinamas pirkti iš tų įstaigų, kurios išrašo sąskaitas faktūras. Tada tie 9 proc. bent būtų gaunami į biudžetą“, – teigė jis.

Po pateikimo projektui pritarė 66 Seimo nariai, prieš pasisakė 2, susilaikė 7 parlamentarai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Malkos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Malkos

Lengvata kūdikių maistui

Opozicijoje esantys konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Monika Navickienė nuo sausio 9 proc. PVM lengvatą siūlą specializuotiems maisto produktams, skirtiems kūdikiams.

„Naujos šeimos, išleidžiančios nemažai lėšų kūdikių maistui, yra ta tikslinė grupė, į kurią nukreiptas pasiūlymas. Siūlome numatyti 9 proc. PVM lengvatą specializuotam kūdikių maistui, – aiškino L.Kaščiūnas. – Pakankamai siaurai produktų grupei siūlome lengvatą taikyti. 1993 metais tuometė Vyriausybė buvo išleidusi nutarimą dėl kompensacijų kūdikių maistui pirkti, tačiau jis buvo atšauktas. Tai nebūtų dviračio išradinėjimas – kai kurios šalys taiko tokias lengvatas.“

Konservatorė Irena Degutienė sukritikavo tokį pasiūlymą - kūdikiai iki metų esą turėtų būti maitinami motinos pienu, o įvairūs mišiniai, kuriems siūloma lengvata, vaikams nėra naudingi.

Po pateikimo už projektą balsavo 29 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė – 29 parlamentarai. Įstatymas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Vida Press nuotr./Kūdikių maistas
Vida Press nuotr./Kūdikių maistas

9 proc. PVM hidridiniams automobiliams ir 5 proc. – elektromobiliams

Aplinkos apsaugos komiteto nariai „valstiečiai“ Vingrienė ir Kęstutis Mažeika nuo kitų iki 2025 metų siūlo ekologiškoms transporto priemonėms ir jų remontui du tarifus: 9 proc. – hibridinių variklių transporto priemonėms, o 5 proc. – visiškai ekologiškoms ar naudojančioms kitą atsinaujinančią energiją.

Virginija Vingrienė tikino, kad ekologiškos transporto priemonės Lietuvoje kelią skinasi sunkiai, nes yra labai brangios.

„Lengvatą siūloma taikyti ribotą laiką – iki 2025 metų. Ji paskatins atsinaujinančią energiją eksploatuojančių transporto priemonių naudojimą Lietuvoje. Tai yra geriau nei sankcija už taršius automobilius, ką siūlo Europos Komisija“, – aiškino parlamentarė.

Algimantas Salamakinas elektromobilį pavadino prabangos preke, kuris neva yra 50 proc. yra brangesnis už įprastą automobilį. Jo nuomone, lietuviai apskritai nesugeba įsigyti naujo automobilio, todėl nesąžininga „prisidengus ekologija“ skirti lengvatą tik prabangos prekei, tai yra, elektromobiliui.

Po pateikimo projektui nepritarta. Už balsavo 22 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė – 30 parlamentarų. Pataisos grąžintos iniciatoriams tobulinti.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Elektromobilio krovimo stotelė
Jurgitos Lapienytės nuotr./Elektromobilio krovimo stotelė

Parama pirmajam būstui

Opoziciniai socialdemokratai Juozas Olekas, Rasa Budbergytė ir Raminta Popovienė siekia 5 proc. PVM tarifo pirmajam būstui, kurį įsigyja asmenys iki 30 metų.

Rasa Budbergytė, pristačiusi įstatymo projektą, sakė, kad šiuo metu veikianti paramos būstui sistema jaunoms šeimoms yra diskriminuojanti: „Diskutavome ilgai apie idėjas Lietuvai, kurios gali duoti proveržį Lietuvos vystymuisi, emigracijos stabdymui, tačiau įstatymas nepasiekia tų tikslų, kurių tikėtasi, kad pasieks. Socialdemokratai, matydami, kad yra diskriminuojami jauni žmonės, kurie gyvena didmiesčiuose, kurie gyvena XXI amžiuje ir galvoja, kad pirma reikia pagyventi ne santuokoje ir tik vėliau įtvirtinti santuokos pasižadėjimus, parengė pataisas dėl PVM lengvatos jauniems žmonėms, kurie galėtų pasinaudoti parama nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena.“

Jos manymu, ši lengvata galbūt paskatintų dalį žmonių neišvažiuoti iš Lietuvos. Lengvatinis PVM galiotų tik perkant naują būstą.

Keli Seimo nariai abejojo, ar PVM lengvata sumažins nekilnojamojo turto kainas. Be to, abejota, kodėl pasirinktas būtent toks amžius ir kodėl lengvata būtų taikoma tik naujam būstui.

R.Budbergytės teigimu, įvedus tokius ribojimus, būtų sumažintas poveikis biudžetui, renkantis naują būstą užkirstas kelias galimoms būsto pardavėjų ir vystytojų spekuliacijoms.

Po pateikimo tokiam pasiūlymui nepritarta. Už balsavo 25 Seimo nariai, prieš – 9, susilaikė – 32 parlamentarai.

Įstatymo pataisoms bus grąžintos iniciatoriams tobulinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statybos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statybos

Lengvatinis 5 proc. PVM tarifas dabar taikomas tik vaistams, o 9 proc. – keleivių vežimui, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, pavyzdžiui, vadovėliams, enciklopedijoms ir žodynams, piešimo ir spalvinimo knygelėms, viešbučiams (iki 2022 metų pabaigos) ir centralizuotam šildymui.

Antradienio rytą Seimas po pateikimo jau pritarė socialdarbiečių siūlymui įteisinti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) visiems maisto produktams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius