Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime registruotas pluoštas naujų PVM lengvatų – galiotų kino teatrams, sporto klubams, renginiams: biudžetui kainuotų milijonus

Antradienį Seime įregistruotas pasiūlymas taikyti laikiną 9 proc. PVM tarifą plačiam būriui nuo pandemijos nukentėjusių verslų: sporto ir kultūros renginiams bei įstaigoms, atlikėjams. Jau anksčiau pradėta svarstyti PVM lengvata maitinimo įstaigoms. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skaičiavimais, biudžetas dėl tokių siūlymų prarastų 100,7 mln. eurų pajamų.
Sveikatos apsauga
Sveikatos apsauga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį įregistruotą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą pasirašė visų frakcijų atstovai. Trečiadienį dėl šio pasiūlymo bus diskutuojama Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK).

Šiuo metu Lietuvoje galioja 21 proc. PVM tarifas, o kultūros ir sporto sektoriams pusantrų metų siūloma taikyti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą.

Praėjusią savaitę premjerės Ingridos Šimonytės iniciatyva į Seimo darbotvarkę grąžintas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriui klausimas. Tačiau darbo savaitė, prasidėjusi nuo svarstymų apie vieną lengvatą, pasibaigė net keliomis iniciatyvomis.

15min jau rašė, kad tokį valdančiųjų žingsnį sukritikavo ekspertai, įspėję, kad toks pasiūlymas gali atverti Pandoros skrynią – naujų mokesčių lengvatų prašymams nebus galo. Be to, atkreipiamas dėmesys ir į valdančiųjų nenuoseklumą – dar prieš mėnesį Vyriausybė paskelbė apie iniciatyvą peržiūrėti ir panaikinti dalį PVM lengvatų.

Lengvatoms prireiks 100 mln. eurų

Kaip rašoma antradienį įregistruotame projekte, pasaulinė pandemija ir jos sąlygoti ūkinės veiklos ribojimai turėjo reikšmingą neigiamą įtaką meno, kultūros ir sporto paslaugų sektoriams.

„Patirti nuostoliai ir didelis neapibrėžtumas dėl naujų pandemijos protrūkių turės ilgalaikių padarinių šių sektorių gyvybingumui. Atlaisvinus karantino apribojimus, laikina pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) lengvata galėtų būti veiksminga priemonė, siekiant padėti labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms ekonominės veiklos sritims“, – teigiama projekte.

O.Kasabovos nuotr./Koncertas „Pasaulis kaip didele simfonija“
O.Kasabovos nuotr./Koncertas „Pasaulis kaip didele simfonija“

Vietoje dabar šiems sektoriams taikomo standartinio 21 proc. PVM tarifo siūloma taikyti lengvatinį 9 proc. tarifą kultūros, meno ir sporto renginių parduodamiems bilietams. Projekte minima, kad lengvata galiotų visų rūšių meno ir kultūros įstaigoms, meno ir kultūros renginiams, sporto renginiams, sporto klubams.

Planuojama, kad tokia lengvata galiotų ir kino teatrams.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Lengvatinis tarifas taip pat būtų taikomas aktoriaus, dainininko, muzikanto, dirigento, šokėjo ar kito asmens, vaidinančio, dainuojančio, skaitančio, deklamuojančio arba kitaip atliekančio literatūros, meno, folkloro kūrinius teikiamoms atlikimo paslaugoms.

„Gym+“ nuotr./Sporto klubas
„Gym+“ nuotr./Sporto klubas

Praėjusią savaitę į Seimo darbotvarkę premjerės Ingridos Šimonytės iniciatyva sugrąžinta ir PVM lengvata maitinimo įstaigoms.

VMI preliminariais skaičiavimais (vertinant 2019 m. apyvartas), biudžetas dėl tokių lengvatų netektų 100,7 mln. eurų: 25,7 mln. eurų pareikalautų lengvata kultūros, meno ir sporto renginiams, o apie 75 mln. eurų – maitinimo įstaigoms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

Anksčiau skelbta, kad maitinimo įstaigoms sumažinus PVM tarifą, galimi 90 mln. eurų biudžeto praradimai. Tačiau VMI patikslino, kad atmetus alkoholio prekybą, kuriai nebūtų taikoma lengvata, netekimai siektų 75 mln. eurų.

Pataisos rengėjai tokių lengvatų reikalingumą motyvuoja tuo, kad net ir pasibaigus griežto karantino sąlygoms galimai ir toliau bus apribotos didelių susibūrimų vietos, todėl šių verslo sektorių apyvartos gali būti gerokai mažesnės, nei buvo 2019 metais.

„Atitinkamai ir valstybės biudžeto netekimai 2021–2022 m. galėtų būti mažesni, nei minėti 25,7 mln. eurų. PVM lengvata padėtų sumažinti meno, kultūros ir sporto sektoriams ekonominius karantino padarinius“, – teigiama pataisoje.

Verslui lengvatą siūloma taikyti pusantrų metų – nuo 2021 m. liepos 1 d. iki 2022 m. gruodžio 31 d.

Projekte rašoma, kad Europos Sąjungos (ES) teisės aktai leidžia taikyti lengvatinį PVM mokesčio tarifą minėtoms paslaugoms, o analogiška lengvata meno, kultūros ir sporto sektoriui taikoma 19 iš 27 ES valstybių narių. Pavyzdžiui, Ispanijoje, Italijoje kultūros renginiams taikomas 10 proc. lengvatinis PVM tarifas, Kipre – 5 proc., Belgijoje 6 proc. kultūros ir sporto renginių lankymui.

Dėl naujų PVM lengvatų apsispręs Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius