Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimo komitetas: vandens tiekėjai negali jungtis su kitų veiklų įmonėmis

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pritarė, kad viešiesiems vandens tiekėjams nuo kitų metų sausio būtų draudžiama dėl pertvarkymo, reorganizacijos ar kitų priežasčių jungtis su kitų sektorių įmonėmis.
BNS nuotr.
Vanduo

Komitetas pritarė tokioms Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pataisoms. Jas toliau svarstys Seimas.

Pakeitimų autorius konservatorius Andrius Vyšniauskas aiškino, kad geriamojo vandens tiekimas yra valstybės reguliuojama veikla, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nustato kainas, o jei įmonės užsiimtų ir kitomis veiklomis, būtų sunku atskirti kaštus, apskaičiuoti kainą.

Tuo metu Savivaldybių asociacijos patarėja aplinkos ir energetikos klausimais Agnė Kazlauskienė teigė, kas jau yra tokia praktika, kai kelias komunalines paslaugas teikia viena įmonė, tai nesukelia kliūčių.

„Elektrėnų komunalinio ūkio įmonėje yra atliekos, šilumos ūkis ir vandentvarka. (...) Nematome kliūčių, kodėl įmonės negalėtų optimizuotis, jungtis ir vykdyti skirtingas veiklas“, – sakė A.Kazlauskienė.

Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė komitete sakė, kad susijungti skirtingų komunalinių atliekų tiekėjai nori ne vienoje savivaldybėje. Jos teigimu, susijungimai arba diskusijos dėl to vyksta Marijampolėje, Trakuose, Zarasuose, Biržuose, Ignalinoje.

Viceministrė sakė, kad įmonėms susijungus, nebūtų galima sustabdyti įkainių gyventojams kėlimo.

Seimas prieš metus nustatė geriamojo vandens įmonių susijungimo tvarką, jeigu bendrovės nebegalėtų tiekti vartotojams vandens, įpareigojo VERT nustatyti garantinį tiekimą. Tada teigta, kad jungiant įmones norima išvengti galimo jų bankroto.

Aplinkos ministerija teigė, jog nepaisant 1,5 mlrd. eurų investicijų, apie 48 proc. vandentvarkos įmonių dirba nuostolingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius