Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komitetas vėliau spręs dėl aerobiškai skaidžių plastiko maišelių draudimo

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas kitame posėdyje svarstys, ar uždrausti aerobiškai skaidžius plastikinius pirkinių maišelius Lietuvoje.
Plastikiniai maišeliai
Plastikiniai maišeliai / 123rf.com nuotr.

Jeigu Seimas tokią Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisą priimtų, aerobiškai skaidžių plastikinių pirkinių maišelių Lietuvoje nebūtų galima nei naudoti, nei gaminti, o taip pat įvežti į šalį.

Pataisos iniciatorė „valstietė“ Virginija Vingrienė sako, kad anksčiau buvo manoma, jog aerobiškai skaidus plastikas nėra „toks taršus“, tačiau po tyrimų paaiškėjus, kad taip nėra, imta mažinti tokio plastiko vartojimą.

„Ugdo neteisingą ekologinį sąmoningumą“, – antradienį komiteto posėdyje teigė V.Vingrienė.

Pasak Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovės Agnės Bagočiutės, iki 2021 metų liepos 3 dienos visoje Europos Sąjungoje turi būtų pradedama įgyvendinti reikalavimai dėl vienkartinių plastikinių gaminių mažinimo.

„Nebebus tiekiama rinkai ne tik aerobiškai skaidūs plastikiniai pirkinių maišeliai, bet ir kiti vienkartiniai plastiko gaminiai, pavyzdžiui, šiaudeliai, vienkartiniai plastiko indai“, – sakė A.Bagočiutė.

Todėl ji pasiūlė komitete svarstomą pataisą papildyti ir kitais draudimais tiekti į rinką įvairius plastiko gaminius.

Ministerijos atstovės teigimu, 2018 metais Lietuvoje kiekvienas gyventojas sunaudojo beveik po 322 plastiko maišelius: po 52,8 storesnius maišelius, kurie Lietuvoje jau apmokestinti, ir po beveik 269 – plonus, biriems produktams skirtus skaidžius maišelius.

Anot A.Bagočiutės, 2025 metais bus reikalaujama, kad kiekvienas gyventojas panaudotų ne daugiau kaip po 40 apmokestintų maišelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius