-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komiteto ginčas dėl dvigubai išaugusių mokesčių: Seime žinojo visi, gyventojams nepranešė niekas

Apie dvigubai didėsiančias įmokas „Sodrai“ dirbantieji pagal autorines sutartis, taip pat verslo liudijimų turėtojai sužinojo likus vos kelioms dienoms iki įstatymo įsigaliojimo. Pasigirdus piliečių protesto balsui, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas sėdo prie stalo diskutuoti apie problemą, tačiau kalbos virto ginčais, kas, kada ir kaip turėjo informuoti visuomenę apie pokyčius.
Kauno centriniam knygynui 60 metų
Kauno centrinis kygynas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Mokesčiai Sodra

Dalis dirbančiųjų tik Naujųjų metų išvakarėse sužinojo, kad po kelių dienų dvigubai padidės jų mokesčiai „Sodrai“. Kai apie kilusį pasipiktinimą pranešė žiniasklaida, sukruto ir naujoji valdžia. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas trečiadienį ėmėsi svarstyti šį klausimą, kuris dalį komiteto narių nustebino turbūt labiau nei tuos, kuriuos užguls didesni mokesčiai.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas sutarė, kad problema yra ne didesni mokesčiai, o žmonių neinformavimas apie pasikeitimus.

Kelias dešimtis minučių komitete buvo ginčijamasi ne dėl to, ar vertėtų atšaukti padidėjusius mokesčius, bet dėl visuomenės informavimo – parlamentarai diskutavo apie tai, kas, kada ir kokiu būdu turėjo gyventojams pranešti apie mokestinius pasikeitimus.

Po ginčų Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pabrėžė, kad padidėję mokesčiai mažinami nebus, bet pažadėjo pagalvoti apie paramą mažai uždirbantiems.

Buvo aišku prieš pusmetį

Kaip jau įprasta, kai kurios visuomenės problemos dalies politikų ausis pasiekia tik tuomet, kai žmonės pradeda skųstis žiniasklaidai. Pastarajai iškėlus į viešumą problemą apie netikėtai didėsiančius mokesčius, į Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto trečiadienio posėdžio darbotvarkę netikėtai įtrauktas klausimas dėl savarankiškai dirbančių asmenų socialinio draudimo įmokų dydžio ir mokėjimo tvarkos pasikeitimo. Tokius pakeitimus paruošė buvęs, tačiau galutinai palaimino jau dabartinės sudėties Seimas.

Anksčiau žmonėms, dirbusiems pagal autorines sutartis ir turėjusiems darbo sutartis, įmokos buvo skaičiuojamos nuo 100 proc. pajamų, o neturintiems darbo sutarčių – nuo 50 proc. Nuo sausio pirmos dienos mokestinė bazė yra suvienodinta, o tai reiškia, kad mokesčiai „Sodrai“ dirbantiems pagal autorinę sutartį didėja dvigubai. Tai paveiks apie 10 tūkst. žmonių.

Dvigubai padidėjo mokesčiai ir dirbantiems pagal verslo liudijimą. Anksčiau mokėdavę apie 50 eurų per mėnesį, dabar jie mokės apie 100 eurų.

Netikėti pasikeitimai ir besiverčiantiems individualia veikla. Nuo sausio 100 tūkst. jų turės mokėti ir ligos draudimą. Jeigu jie deklaruoja gaunantys minimalią mėnesio algą (MMA), tai per mėnesį jiems reikės mokėti po 3 eurus papildomai.

Faktas, kad mokesčiai kils, buvo aiškus birželį, bet gyventojams pranešta tik Naujųjų metų išvakarėse.

„Kilęs ažiotažas reikalauja susitelkimo ir kompleksinio pažiūrėjimo į situaciją. Pradėjo galioti visų išgirtas ir dvejus metus rengtas socialinis modelis, deja, visuomenės reakcija, kuri kilo, dar kartą parodo, kaip netobulai, ydingai jis buvo rengiamas“, – trečiadienį komitete sakė jo narys „valstietis“ Tomas Tomilinas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rašytojai ir vertėjai su siaubu sutiko žinią apie išaugusius mokesčius: knygų leidybai prognozuojama liūdna ateitis

Kas nutiko? Tokį T.Tomilino klausimą išgirdo „Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius.

„Seimas priėmė įstatymą birželio gale, mes turime tokią praktiką, kad, kol nepatvirtintas biudžetas, niekada nesiunčiame jokios asmeninės informacijos mūsų apdraustiesiems. Kol nėra pagrindinio įstatymo, kiti įstatymai keičiasi. Biudžetas patvirtintas gruodžio gale. Po to kiekvienam asmeniškai buvo per elektroninę sistemą siųsta žinutė, kiek reikės mokėti“, – komitetui aiškino „Sodros“ vadovas.

„Grįžti atgal, pasiduoti ir pasitraukti būtų neprasminga“, – pridūrė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka.

„Valstietė“ Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė puolė peikti „Sodros“ vadovą, kodėl jis, žinodamas, kad įstatymas dėl „Sodros“ įmokų augimo priimtas birželį, žmones pradėjo informuoti tik gruodžio pabaigoje, likus vos kelioms dienoms iki įstatymo įsigaliojimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Nebūtų kilę tiek nerimo. Prasmė pasikeitimų yra grindžiama tuo, kad žmogus turėtų daugiau socialinių garantijų, bet kad tai žinotų ir suprastų, reikia nuolatos apie tai kalbėti su žmonėmis“, – sakė parlamentarė.

Ji bandė aiškinti, kad dalis parlamentarų apie pasikeitimus sužinojo tik iš žiniasklaidos, tačiau R.Baškienei paprieštaravo konservatorė Gintarė Skaistė, priminusi, kad visi šie pakeitimai buvo išdėstyti ir „Sodros“ biudžete, kurį jau naujos sudėties Seimas patvirtino gruodį.

Dar kurį laiką parlamentarai ginčijosi, kada gyventojams turėjo būti pranešta apie mokestinius pasikeitimus, ar tikrai visi gavo žinutes, ar nereikėjo siųsti informacijos registruotu laišku ir pan.

Galiausiai į diskusiją įsikišo konservatorė Monika Navickienė, paraginusi parlamentarus ginčytis ne dėl informavimo, o ieškoti būdų, kaip nuraminti gyventojus, tarkime, padarant pereinamąjį laikotarpį ir atidedant mokesčių „Sodrai“ didinimą.

„Traukinys nuvažiavo, mokesčiai yra pakelti“, – posėdžio pabaigoje sakė T.Tomilinas. Komitetas nesiūlė atidėti didesnių įmokų įsigaliojimo ar jų atšaukti.

„Norėtume matyti viziją, kaip save išlaikantys mažai uždirbantys bus traktuojami“, – pridūrė T.Tomilinas. Parlamentarai pasiūlymus nori matyti kovą, kartu su patobulinimais socialiniam modeliui. Juos parengti turėtų Ūkio ministerija.

„Kiekvienas dirbantis ir ypač tie, kurie patys susikuria darbo vietas, turėtų būti gerbtini mūsų valstybėje, ir būtent šitų žmonių informavimas, bendravimas su jais turėtų būti pats esminis ir pagrindinis. Pripažinome, kad tą reikia keisti ir įpareigoti tiek Mokesčių inspekciją, tiek Socialinio draudimo fondo valdybą nuolatos informuoti, o ne sakyti – štai ten yra mūsų elektroninė bazė, jūs įeikite patys, pasidomėkite. Dirbančiam žmogui ir mokančiam mokesčius į valstybės biudžetą reikia talkinti. Tai toks esminis ir principinis dalykas“, – po posėdžio diskusiją žurnalistams apibendrino R.Baškienė.

R.Karbauskis suteikė viltį

15min trečiadienį taip pat rašo, kad Lietuvos akademinių leidyklų asociacija trečiadienį kreipėsi į Seimo Kultūros komitetą prašydama atšaukti dar pernai priimtą sprendimą dirbantiems pagal autorines sutartis mokesčius „Sodrai“ skaičiuoti ne nuo pusės, o nuo visų pajamų. Leidėjai ir autoriai pripažįsta, kad pernai priimtą sprendimą „pramiegojo“. Nepastebėjusi šio palikimo aiškina ir naujoji valdžia.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikino, kad per du mėnesius nauja valdžia tiesiog negalėjo pastebėti visų jai paliktų bėdų. Jis tikino, kad Darbo kodekso įsigaliojimą valdantieji spėjo atidėti, tačiau kitų socialinio modelio įstatymų įsigaliojimą paliko tokį, koks buvo numatytas – nuo šių metų sausio 1 dienos. Pagal juos buvo padidintos ir įmokos „Sodrai“ nuo pajamų, gautų pagal autorines sutartis.

R.Karbauskis tikino, kad šią problemą per dvi savaites turi išspręsti Kultūros, Socialinių reikalų ir darbo bei Finansų ministerijos ir kuo greičiau teikti galimą sprendimą Seimui. Šis, pasak Kultūros komiteto pirmininko, dėl „Sodros“ įmokos padidinimo atšaukimo gali susirinkti į neeilinę sesiją dar iki kovo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius