Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Šeimos verslo „Vanilinis dangus“ įkūrėjai: žengėme pirmą žingsnį ir niekada nesidairėme atgal

Vaida ir Povilas Jankauskai, desertinių „Vanilinis dangus“ įkūrėjai, pirmuosius savo kepamus keksiukus ir desertus pasiūlė klientams prieš septynerius metus grįžę iš užsienio ir, pasak šeimos verslo puoselėtojų, nuo tos įsimintinos gruodžio dienos niekada nesižvalgė atgal, o tik į priekį. Jų teigimu, sunkus darbas ir atkaklumas visada duoda vaisių. Žmonėms, kurie norėtų kurti šeimos verslą, Vaida ir Povilas pataria apsišarvoti kantrybe, būti atkakliems ir siekti savo tikslo.
Versli šeima 2019 šventinis vakaras
Versli šeima 2019 šventinis vakaras / Partnerių nuotr.

Pirmieji žingsniai – nedrąsūs

„Pirmieji žingsniai buvo atsargūs, su daug nežinios ir naujų patirčių. Juk nežinia, kaip žmonės priims naują vietą, iš esmės naują produktą mieste ir šiek tiek kitokį požiūrį nei įprastai. Mūsų tikslas buvo pasiūlyti ne kuo pigiau, o kuo kokybiškiau. Dabar be galo malonu, jog klientai įvertino mūsų pastangas ir požiūrį, o mes šiandien su malonumu ir toliau galime siūlyti savo produkciją“, – teigia P.Jankauskas.

Šeima dabar turi įkūrusi tris desertines: pirmąją Utenoje, antrąją – Molėtuose ir šiais metais prieš pat pirmąjį karantiną atidaryta ir Vilniuje, Gedimino prospekte. Šeimos verslo savininkų teigimu, tiek Utenoje, tiek Molėtuose jie jau įleido šaknis ir gali pasidžiaugti kasmetiniu, kad ir nedideliu, augimu, o Vilniuje įsikūrusi desertinė dar tik bando įsitvirtinti. Povilo teigimu, vilniečiai dar tik pradeda juos pažinti ir atrasti jų gaminamus desertus, tad jie yra apsišarvoję kantrybe ir greitų rezultatų nesitiki.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaida ir Povilas Jankauskai, desertinių „Vanilinis dangus“ įkūrėjai
Asmeninio archyvo nuotr./Vaida ir Povilas Jankauskai, desertinių „Vanilinis dangus“ įkūrėjai

Kokybiški produktai ir rankų darbas

Desertinių „Vanilinis dangus“ išskirtinumas – rankų darbo desertai. Šeimos versle nėra konvejerių ar linijų, visi keksiukai, eklerai, tortai ir sausainiai yra gaminami tik rankomis.

„Nuo pirmos dienos vienas iš tikslų buvo išlaikyti kokybę, naudoti tik aukštos kokybės produktus, todėl šiandien naudojame ir tikrai ateityje naudosime tik tikrą sviestą, natūralią grietinėlę, tikrus kiaušinius ir miltus. Labai džiaugiamės galėdami naudoti ekologiškus Šlyninkos malūno miltus. Nors nuolat gauname įvairiausių siūlymų naudoti pakaitalus, margariną, hidrintų riebalų pagrindo grietinėlę, įdarus, bet išliekame ištikimi sau ir toliau naudojame natūralius kokybiškus produktus“, – sako Povilas.

Šiuo metu šeimos desertinėse dirba, įskaitant savininkus, jau vienuolika žmonių, o pradžioje buvo tik trys – Vaida su Povilu ir viena samdoma darbuotoja.

„Šiandien turėdami tris desertines, galėdami įdarbinti daugiau nei 10 darbuotojų galime sakyti, kad sunkus darbas, atkaklumas ir ryžtas duoda vaisių. Beje, tai nereiškia, kad mes su Vaida nedirbame, mes dirbame daugiau nei bet kuris mūsų darbuotojas, taip jau yra šeimos versle, kad ir kiek darbuotojų turėtum vis vien pačiam norisi būti veiksme ir prižiūrėti viską”, – sako Povilas.

Nuolat gauname įvairiausių siūlymų naudoti pakaitalus, margariną, hidrintų riebalų pagrindo grietinėlę, įdarus, bet išliekame ištikimi sau ir toliau naudojame natūralius kokybiškus produktus

Šeimos verslas – galimybė augti

Turėti verslą, o ypač valdomą šeimos narių – didelis iššūkis. Pašnekovų teigimu, vienas iš apskritai nuosavo verslo privalumų yra galimybė būti atskaitingam tik sau – niekas iš viršaus nespaudžia didinti pardavimus ar mažinti kaštus, tačiau, kaip ir kiekviename versle yra didelė atsakomybė – negali bet kad išvykti atostogų, praleista daugybė šeimos ir giminės švenčių, trūksta laiko su vaikais. Vaida ir Povilas teigia, kad jų šeimoje dažniausiai pavyksta išvengti darbo „nešimosi“ į namus, nebent iškyla rimta problema, kurią reikia išspręsti, tad kartais nepavyksta išvengti jos aptarimo ir namuose.

Pasak Vaidos ir Povilo, vieniems verslams reikia metų, kitiems dviejų ar penkių, bet atkakliai siekiant savo tikslo tikrai galima jį pasiekti.

„Tikslas, manau, turėtų būti suprantamas, bet neapčiuopiamas – jog nuolat tobulėtum, augtum. Tikslas neturėtų būti įsigyti automobilį po dviejų metų nuo verslo pradžios, ar per penkis metus atidaryti penkis taškus, papulti ant žurnalo viršelio ir pan. Pavyzdžiui, mūsų tikslas yra išlaikyti kokybę, augti patiems kaip asmenybėms, srities profesionalams. O tam reikia patirties, žinių ir noro mokytis“, – teigia Povilas.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaida desertinių „Vanilinis dangus“ bendraįkūrėjai
Asmeninio archyvo nuotr./Vaida desertinių „Vanilinis dangus“ bendraįkūrėjai

Po konkurso – nauji užsakovai

Desertinė „Vanilinis dangus“ 2019 m. laimėjo Vilniaus universiteto Verslo mokyklos organizuotą konkursą „Mylimiausias šeimos verslas 2019”. Vaidos ir Povilo teigimu, šis laimėjimas jiems buvo netikėtas ir labai malonus, nes komisijos, klientų ir skaitytojų įvertinimas parodė, jog jie juda tinkama linkme. Be to, dėka apdovanojimo ir renginio, jie sulaukė naujų verslo klientų, su kuriais reguliariai dirba – tiekia desertus įmonių šventėms, o kai kurie įmonių darbuotojai juos užsako ir asmeninėms šventėms, paragavę desertų per įmonės šventes.

Tikslas, manau, turėtų būti suprantamas, bet neapčiuopiamas – jog nuolat tobulėtum, augtum.

Per tuos vienerius metus nuo laimėto konkurso jų versle įvyko didelis pokytis – jie atidarė desertinę Vilniuje, turi daugiau darbuotojų ir didesnių ambicijų – pašnekovų teigimu, naujų idėjų ir receptų jie turi bent dešimčiai metų į priekį. Šiais metais jie jau yra nominuoti ir „Gazelės“ apdovanojimuose.

Norintys dalyvauti konkurse „Mylimiausias šeimos verslas 2020” dalyvio anketą gali pildyti iki lapkričio 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius