Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20 /14:51

Seimas imasi NPD didinimo 50 eurų

Seimas priėmė svarstyti prezidento Gitano Nausėdos siūlymą 50 eurų – iki 450 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už Gyventojų pajamų mokesčio pataisą po pateikimo balsavo 74 Seimo nariai, prieš – keturi, o 35 susilaikė. Toliau pataisas Seimas skubos tvarka svarstys birželio 17-ąją. Taip pat paprašyta Vyriausybės išvados.

Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta, sako, kad 200 tūkst. žmonių dabar uždirba iki 560 eurų „į rankas“.

„Taip būtų sumažinta mokestinė našta mažiausiai uždirbantiems“, – Seime teigė jis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad geriausia, kai žmogus gauna ne lengvatą iš valstybės, o didesnį atlyginimą.

Jei pataisa įsigaliotų nuo liepos, kaip siūlo prezidentas, naujas NPD būtų retrospektyviai taikomas visoms metų pajamoms. Valstybės biudžetui tai kainuotų 40-80 mln. eurų per metus.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad sprendimas neturėtų būti taikomas atgaline tvarka. Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad jai neaišku, kokią problemą spręstų NPD jau šiais metais.

Jos manymu, siūlymai dėl NPD didinimo galėtų būti svarstomi vėliau.

„Aš manau, kad tokie pasiūlymai galėtų būti svarstomi ateinančiais metais su kitų metų biudžetu, kitų metų rodikliais, kitų metų minimalia alga ir kitais sprendimais, kurie būtų priimami kitais metais. Dabar manau, kad šis sprendimas yra nebūtinas“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė I.Šimonytė.

Dabar manau, kad šis sprendimas yra nebūtinas.

Paklausta, ar tik laikas nėra tinkamas, ar ir priemonės kaina yra problema, ji pastebėjo, kad ši iniciatyva didintų valstybės biudžeto deficitą.

„Tai nėra įtraukta į biudžeto projektą, kuris yra pateiktas Vyriausybės patikslintas, nes Vyriausybė tokios iniciatyvos neturi, tai žinote, ta kaina, tai reikštų tiesiog didesnį deficitą ir ar tokią kainą mes turėtume mokėti, tai klausimas, ko siekdami. Ta prasme, koks yra tikslas?“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Pasak I.Šimonytės NPD didinimas yra „labai plati priemonė, ji duoda labai mažą naudą konkrečiam žmogui“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Tas pajamų netolygumo aspektas yra, bet reikia taip pat ir labai giliai pasižiūrėti į tą situaciją, kadangi minimalią algą labai dažnai uždirba žmonės, kurie dirba būtent tuose sektoriuose, kurie labai stipriai nukentėjo nuo pandemijos, karantino ir apribojimų. Tai yra ir objektyvių priežasčių, dėl kurių taip atsitiko“, – sakė premjerė.

„Tai manyčiau, kad kaip jau sakiau turbūt vieną kartą, man nelabai aišku, kokią problemą bandoma išspręsti, ir nelabai manau, kad taip reikėtų tą problemą spręsti“, – apibendrino premjerė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra išreiškusi abejonę, ar tokį siūlymą Seimas galėtų svarstyti su jau Seimui pateiktu tikslinti šių metu biudžetu.

G.Nausėda NPD didinimą inicijavo ir pernai bei sulaukė pritarimo Seime – NPD tuomet padidintas 50 eurų iki 400 eurų. Pakeitimai įsigaliojo praėjusių metų liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius