Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šešėlis Kaziuko mugėje: be čekių, bet su užsienio prekybininkams triskart brangesne prekybos vieta

Praūžus Kaziuko mugei Vilniuje ant šios tūkstančius žmonių sutraukusios šventės krito mokesčių šešėlis – pagal turimą ir paskelbtą Vilniaus administracijos direktoriaus Povilo Poderskio informaciją, kai kurie prekybininkai už prekybos vietą mokėjo gerokai daugiau nei turėjo, o užsieniečiams tokia pati prekybos vieta pardavinėta triskart brangiau. Tikėtina, kad šie šešėliniai pinigai papildė kažkieno sąskaitą. Kieno – P.Poderskis žada aiškintis.
Teatralizuotos Kaziuko mugės eitynės
Teatralizuotos Kaziuko mugės eitynės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sekmadienio vakarą Vilniaus administracijos direktorius feisbuke paskelbė sulaukęs informacijos apie galimą sukčiavimą Kaziuko mugės metu. Dėl to jis kreipėsi į viešosios tvarkos pareigūnus, o šie, patikrinę ir apklausę mugės prekybininkus, pateikė atsakymus, nuo kurių atsiduoda šešėliniais pinigais.

„Darbo metu paklausėme apie 20 prekiautojų įvairiuose mugės gatvėse. Išvados tokios – mugės dalyviai skirtingai moka už dalyvio vietą mugėje. Kaina skiriasi nuo gatvės (centrinė Gedimino pr. dalis ir Maironio gatvėje mugės dalyvio vieta yra brangesnė nei kitose mugės gatvėse:. Vokiečių ir Didžiojoje gatvėse mugės dalyvio vieta palapinei 3x2 metrų kainavo 69,66 eurai. Tačiau automobilio priekabos vieta toje pat gatvėje kainavo 350 eurų išmuštame čekyje, tačiau sutartyje buvo įrašyta suma 69,66 eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Prekybininkai įtaria, kad skirtumas tarp sumokėtų pinigų ir sumos užfiksuotos čekyje galėtų būti „juodi“ pinigai. Taip pat paaiškėjo, kad užsienio šalių prekybininkai už prekybos vietą mokėjo tris kartus brangiau nei Lietuvos prekybininkai už tokią pat vietą. Pavyzdžiui, Vokiečių ir Didžiojoje gatvėse mugės dalyvio vieta palapinei 3x2 metrų kainavo 69,66 eurai, tačiau tokia pat prekybos vieta Latvijos piliečiui kainavo 150 eurų. Kaina taip pat skiriasi nuo prekybai užimamo ploto“, – feisbuke rašė P.Poderskis.

Oficialiame mugės internetiniame tinklalapyje nurodoma, kad prekybos kainos neskirstomos ne pagal vietą, bet pagal produkciją, kuria prekybininkai mugėje prekiaus.

Tris kartus brangiau

Pasak P.Poderskio, paaiškėjo, kad Latvijos ir Ukrainos prekybininkai, panorę prekiauti mugės metu, gavo tik sutartį, tačiau sumokėjus mugės dalyvio mokestį, negavo čekio. Nors prekybininkai iš Rusijos gavo ir čekius, ir sutartis.

Latvijos prekybininkai taip pat liko šokiruoti prekybos kainų skirtumais.

„Latvijos piliečiai teigė, kad jiems buvo pasiūlytos dvi prekybos vietos – prestižinėje Maironio gatvėje už 600 eurų ir neprestižinėje Vokiečių gatvėje už 300 eurų. Jie buvo šokiruoti kainų už prekybos vietą skirtumu. Pastebėta, kad didžioji dalis užsieniečių noriai kalbėjo apie sumokėtą mugės dalyvio mokestį, skirtingai nuo Lietuvos prekybininkų, kurie nenorėdavo atskleisti kiek sumokėjo mugės organizatoriams“, – atskleidė feisbuke P.Poderskis.

Pareigūnų atlikta apklausa taip pat parodė, kad kai kurie Lietuvos prekybininkai teigė, jog prekybos vietos prestižinėse vietose suteikiamos pažinčių pagalba.

„Paklausti Lietuvos prekybininkai prekiavę centrinėje Gedimino pr. dalyje teigė, kad jie asmeniškai nemoka mugės organizatoriams už mugės vietą, o prestižinėse vietose mugės vietas išperka tautodailininkų sąjunga, kurios nariai jau iš tarpininko, – tautodailininkų sąjungos, perka vietas mugėje. Prekybininkai nepanoro atskleisti sumokėtos sumos dydžio už prekybos vietą prestižinėje centrinėje Gedimino pr. dalyje“ – rašė Vilniaus miesto administracijos direktorius.

Jis taip pat priminė, kad minimos sumos neatitinka tų, kurios paskelbtos mugės rengėjų. Dėl to žadama imtis tyrimo.

„Įtarimai rimti, reikės išsiaiškinti iki galo“, – pažadėjo P.Poderskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius