Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seulas: Šiaurės Korėjos ekonomika smunka sparčiausiai nuo 10-ojo dešimtmečio badmečio laikų

Šiaurės Korėjos ekonomika 2018 metais smuko labiausiai per pastaruosius du dešimtmečius – nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio badmečio laikų, penktadienį pareiškė Pietų Korėjos centrinis bankas.
Šiaurės Korėjos vėliava
Šiaurės Korėjos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja, kuriai priklauso didžioji dalis Korėjos pusiasalio mineralinių išteklių, kadaise buvo turtingesnė už savo pietinę kaimynę, tačiau prasto valdymo dešimtmečiai ir buvusios rėmėjos Sovietų Sąjungos žlugimas nuskurdino šalį.

Pietų Korėjos centrinio banko duomenimis, Šiaurės Korėjos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2018 metais, palyginti su metais anksčiau, sumažėjo 4,1 procento.

Šalies BVP smuko antrus metus iš eilės, o pernykštis jo nuosmukis buvo didžiausias nuo 1997 metų, per kuriuos BVP sumažėjo 6,5 procento.

Savo ekonominių rodiklių Šiaurės Korėja oficialiai neskelbia. Pietų Korėja kaimyninės šalies BVP apskaičiuoja remdamasi savo ministerijų duomenimis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėjos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėjos vėliava

2017 metais Jungtinių Tautų Saugumo Taryba dėl Pchenjano branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų nustatė prekybos sankcijas, pagal kurias iš Šiaurės Korėjos draudžiama pirkti pagrindines šalies eksporto prekes – anglis ir kitus mineralinius išteklius, žuvininkystės ir tekstilės produktus, – kad Pchenjanas negalėtų apsirūpinti tvirta valiuta.

Dėl sankcijų Šiaurės Korėjos eksportas pernai krito daugiau kaip 85 proc., o bendra šalies užsienio prekybos apyvarta sumažėjo beveik perpus, pažymėjo Pietų Korėjos centrinis bankas.

„Be sankcijų, kurios iš tiesų padarė poveikį Šiaurės Korėjos tekstilės ir mineralinių išteklių eksportui, manome, jog prisidėjo ir pernykštės karščio bangos poveikis žemės ūkio sektoriui“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Pietų Korėjos centrinio banko atstovas.

Banko skaičiavimais, Šiaurės Korėjos bendrosios nacionalinės pajamos (BNP) 2018 metais sudarė 35,9 trln. vonų (30,35 mlrd. JAV dolerių), o tai atitinka vos 2 proc. Pietų Korėjos BNP.

Pajamos vienam gyventojui Šiaurės Korėjoje pernai sudarė 1,119 tūkst. JAV dolerių, o Pietų Korėjoje buvo 26 kartus didesnės, apskaičiavo Pietų Korėjos centrinis bankas.

Nepaisant istorinių Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimų, dviejų šalių branduolinės derybos tebėra įstrigusios, o ketvirtadienį Šiaurės Korėja į jūrą paleido dvi trumpojo nuotolio raketas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius