Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skatinant verslumą prioritetai – tautinių mažumų apgyvendintoms vietovėms

Rajonuose, kur nedarbas didesnis nei vidutiniškai Lietuvoje, naujoms darbo vietoms kurti paramą teikia Darbo birža. Iki 100 tūkst. eurų gali gauti darbdaviai, kurie įgyvendina vietinių užimtumo iniciatyvų projektus arba steigia darbo vietas neįgaliesiems. Skatinant verslumą bei užimtumą, prioritetai teikiami kaimui ir vietovėms, kuriose gyvena tautinės mažumos. Viena iš tokiu savivaldybių – Šalčininkų rajonas.
Darbo Birža
Darbo Birža / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šalčininkų rajono Didžiųjų Sėlų kaime esanti bendrovė – viena stambiausių medienos apdirbimo įmonių Vilniaus regione. Neseniai bendrovė išsiplėtė, įgyvendinusi Vietinio užimtumo projektą. Iš Darbo biržos gavo 100 tūkst. eurų paramos, antra tiek pridėjo savų pinigų, nusipirko modernios medienos apdirbimo įrangos. Taip darbo atsirado dešimčiai biržoje registruotų bedarbių.

„Iš Darbo biržos nebuvo sunku gauti paramą – atėjo konsultantai, padėjo. [...] Būtina rengti tokius projektus ir juos įgyvendinti, nes konkurencija medienos pramonėje labai didelė“, – sako medienos apdirbimo įmonės direktorius Vilmantas Kviklys.

Iš Darbo biržos gauta parama nemaža paspirtis ir prie Jašiūnų veikiančiai nedidelei įmonei. Įsigijus krautuvą, stakles ir medienos džiovyklą, įdarbinti keturi žmonės. Darbo vietas verslininkas įsipareigojo išlaikyti trejus metus.

„Žinoma „biurokratijos“ galėtų būti mažiau, nes atsiranda įsipareigojimai ir draudimui, ir bankui, o galima būtų to išvengti. Pakaktų sutarties su Darbo birža“, – mano individualios įmonės savininkas Henrikas Tomaševičius.

Antrus metus, skatinant verslumą bei užimtumą, prioritetai teikiami kaimui ir vietovėms, kuriose gyvena tautinės mažumos. Vertinant jų projektus, pridedami papildomi balai. Pernai tautinių mažumų rajonuose įkurta daugiau nei 50 darbo vietų.

„Įmonės turi užstatyti 50 proc. lėšų ar dalį turto kaip garantą. Dėl to kreipėmės į vyriausybę, Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Prašome, kad Pietryčių regionui tą reikalavimą sumažintų ar visai panaikintų“, – sako Šalčininkų rajono savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Donata Ašmankevičienė.

Tačiau kol kas jokių pakeitimų nenumatoma. Valstybė, teikdama paramą, nori ir finansinių garantijų iš verslo. Pernai įsigyti įvairios įrangos ar remontuoti patalpas buvo skirta daugiau nei trys mln. eurų, įsteigta beveik 400 naujų darbo vietų.

„Jei vertinsime visas įsteigtas darbo vietas pagal Užimtumo rėmimo įstatymą, nes darbo vietos steigiamos ir pagal Socialinių įmonių įstatymą, tai šie projektai sudaro didesnę dalį“, – nurodo Darbo biržos Užimtumo rėmimo skyriaus vyriausioji specialistė Silva Astopaitytė.

Į paramą naujoms darbo vietoms kurti gali pretenduoti verslo įmonės iš savivaldybių, kuriose nedarbas didesnis nei vidutiniškai Lietuvoje. Skaičiuojama, kad dabar nedarbas šalyje siekia 8,8 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius