Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šluota nauja, bet brangi: atleistiems įmonių vadovams jau išdalinti kone du šimtai tūkstančių eurų

Atleisti valstybei priklausančių bendrovių „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Oro navigacija“ vadovai turėtų padėkoti prieš naująjį Darbo kodeksą balsavusiems Seimo nariams, daugiausia „valstiečiams“. Dėl to geležinkelininkai gavo per 40 tūkstančių eurų siekiančias išeitines kompensacijas. O dėl galimos korupcijos darbą palikęs „Oro navigacijos“ vadovas tenkinosi 10 tūkstančių eurų išmoka.
Pinigai.
Pinigai. / Fotolia nuotr.

Jei sausį, kaip planuota, būtų įsigaliojęs naujasis Kodeksas, atleisti geležinkelininkų vadovai tenkintųsi 4–5 kartus mažesnėmis išmokomis.

Būtų gavęs gerokai mažiau

Pavyzdžiui, sausio 16 dieną atleistas Keleivių vežimo direkcijos direktorius Raimondas Burkovskis gavo 8 mėnesių atlyginimo išeitinę kompensaciją. Tiek jam priklauso gauti pagal Darbo kodeksą, kai darbuotojas atleidžiamas darbdavio iniciatyva. Jis įmonėje dirbo nuo 1995 metų.

„Lietuvos geležinkelių“ interneto svetainėje skelbiama, kad direkcijos direktorius per mėnesį pernai uždirbdavo 5743 eurus. Taigi R.Burkovskis darbą paliko mažiausiai su 46 tūkstančių eurų išeitine išmoka.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimundas Burkovskis, AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus pavaduotojas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimundas Burkovskis, AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus pavaduotojas

Jei sausio 1 dieną būtų įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas, R.Burkovskis būtų gavęs 2 mėnesių atlyginimų dydžio išeitinę kompensacija, taigi per 11 tūkstančių eurų.

Tiesa, pagal naująjį Kodeksą atleistiems darbuotojams dar žadėtos išmokos iš bendro fondo, tačiau jis iki šiol nėra sukurtas.

Reiktų įspėti ir dar mokėti

Panašiai nutiko ir dar dviem atleistiems „Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojams – Albertui Šimėnui ir Stasiui Gudvaliui.

A.Šimėnui išmokėta 7 mėnesių atlyginimų dydžio alga. Taigi darbovietę jis paliko mažiausiai su 40 tūkstančių eurų išeitine kompensacija.

Pagal naująjį Kodeksą jis irgi turėtų tenkintis maždaug 11 tūkstančių eurų išmoka.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Albertas Šimėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Albertas Šimėnas

Kitas pavaduotojas – Krovinių vežimo direkcijos direktorius S.Gudvalis gavo 8 mėnesių algos dydžio kompensaciją, taigi apie 46 tūkstančius eurų.

Tiesa, šiam priklausė 6 mėnesių algos dydžio išmoka. Tačiau, kaip teigia „Lietuvos geležinkeliai“, pagal Darbo kodeksą jį reiktų įspėti mažiausiai prieš du mėnesius, o šį laikotarpį reikėtų mokėti atlyginimą.

„Siekiant greitesnio vadovybės atsinaujinimo, susitarta darbo sutartį nutraukti nedelsiant ir išmokėti tą pačią 8 mėnesių kompensaciją“, – BNS sakė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas.

Labiausiai išlošęs vadovas

Labiausiai dėl senojo Kodekso galiojimo išlošė „Lietuvos geležinkelių“ Informacinių technologijų centrui (ITC) vadovavęs socialdemokratas Valerijus Ponomariovas. Sausio 11 dieną darbą palikusiam V.Ponomariovui išmokėta 9 mėnesių atlyginimų išeitinė kompensacija.

Vidmanto Balkūno / 15min ir VRK nuotr./Valerijus Ponomariovas užėmė svarbias pareigas „Lietuvos geležinkelių“ struktūroje
Vidmanto Balkūno / 15min ir VRK nuotr./Valerijus Ponomariovas užėmė svarbias pareigas „Lietuvos geležinkelių“ struktūroje

Tiesa, jam pagal Darbo kodeksą priklausė tik 5 mėnesių algų dydžio kompensacija. Tačiau V.Ponomariovas yra pensinio amžiaus, todėl jį reiktų įspėti prieš keturis mėnesius, taigi visą tą laiką mokėti ir atlyginimą.

Jo atlyginimo dydis yra neviešinamas, teigiama, kad tai konfidencialu. Tačiau jo pareigybė priskiriama padalinio vadovo, valdytojo kategorijai. Lietuvos geležinkelių puslapyje rašoma, kad vyriausieji pareigūnai ir valdytojai vidutiniškai gaudavo po 1674 eurų per mėnesį.

Tačiau ITC vadovo galėjo siekti gerokai daugiau – 2-3 tūkstančius eurų.

Tuo tarpu „Lietuvos geležinkelių“ buvęs vadovas Stasys Dailydka darbą paliko, kaip skelbiama, savo noru, tad kompensacijos negavo. Dukterinių įmonių vadovai darbus paliko irgi savo noru.

Derybose gal ir nesutiktų

Ant „Lietuvos geležinkelių“ vidaus sandorių ir viešųjų pirkimų jau seniai buvo mestas įtarimų šešėlis. Šiuo metu vyksta tyrimas, audito pareikalavo ir Susisiekimo ministerija. Tačiau su postais atsisveikinę vadovai nėra įtariamieji, nors akivaizdu, kad už buvusią padėtį jie yra atsakingi. Naujoji „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė teigia, kad greitos permainos dabar yra svarbiausia užduotis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Geležinkelių infrastruktūra
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Geležinkelių infrastruktūra

„Tam, kad „Lietuvos geležinkelių“ komanda būtų sparčiau atnaujinta, su kai kuriais vadovais nutarta atsisveikinti šalių susitarimu. Pagal Darbo kodeksą, bendrovė gali atleisti darbuotoją savo iniciatyva arba šalių susitarimu. Darbuotojas gali susiskaičiuoti, kokia kompensacija jam priklausytų, jei būtų atleistas darbdavio iniciatyva. Todėl ir derybose gali nesutikti su mažesne kompensacija“, – 15min paaiškino „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus patarėjas Mantas Dubauskas.

Todėl, siekiant greitesnio vadovybės atsinaujinimo, su atleistais darbuotojais susitarta darbo sutartį nutraukti šalių susitarimu ir išmokėti kompensaciją už stažą bei už Darbo kodekse nurodytą įspėjimo laikotarpį.

Atleistam už galimą korupciją – 10 tūkstančių eurų

Visai kitaip nutiko su praėjusią savaitę atleistu valstybinės įmonės „Oro navigacija“ generaliniu direktoriumi Algimantu Raščiumi. Apie jo atleidimą pranešė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Raščius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Raščius

„Įmonėje nustatyti šiurkštūs pirkimų procedūrų pažeidimai, keliantys pagrįstų abejonių dėl generalinio direktoriaus darbo skaidrumo ir efektyvumo“, – paskelbė jis.

Viešųjų pirkimų tarnyba atskleidė, kad įmonėje klestėjo neskaidrūs, galimai vienam tiekėjui pritaikyti viešieji pirkimai, įmonės veikla ne kartą kėlė abejonių dėl galimos korupcijos.

Nepaisant įtarimų, A.Raščiui išmokėta dviejų mėnesių atlyginimo dydžio išeitine kompensacija. O tai yra 10 tūkstančių eurų.

„Kito varianto mūsų teisės aktai nenumato. Taikyta minimali išmoka pagal Darbo kodeksą“, – 15min paaiškino ministro patarėja Vytautė Šmaižytė. Tiesa, ji užtikrino, kad už nusižengimus bus pareikalauta atsakomybės.

Beje, nuo posto nušalintas Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Dainoras Bradauskas jokios kompensacijos negavo. Tuščiomis iš darbo išėjo ir pernai atleistas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius