-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Sodra“: pensijų anuitetų gavėjų skaičius per metus išaugo keturis kartus

2021 metais pensijų anuitetų gavėjų padaugėjo keturis kartus – nuo 239 iki 988. Per metus „Sodra“ pervedė į jų sąskaitas 380 tūkst. eurų pensijų anuitetų išmokų. Vidutinė išmoka šiuo metu siekia 65 eurus, tačiau planuojama, kad ateityje ši suma didės, rašoma pranešime spaudai.
Pensija
Pensija /  123rf.com nuotr.
Temos: 2 Sodra Pensija

„Jei finansų rinkose neįvyks dramatiškų pokyčių, bus siūloma didinti dabar mokamas pensijų anuitetų išmokas. Šiuo metu rengiama pelno paskirstymo pensijų anuitetų gavėjams apskaičiavimo metodika ir tvarka, vyksta derinimas su kitomis institucijomis bei visuomene“ – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Anot jos, tai, ar išmoka padidės 2022 metais, priklausys nuo Pensijų anuitetų fondo šių metų rezultatų ir nuo to, kiek laiko kiekvienas pensijų anuitetų gavėjas gauna išmokas iš „Sodros“ – tai yra, kada jis įsigijo pensijų anuitetą ir kiek jo pinigai prisidėjo uždirbant pelną.

Pensijų anuitetų fondo vertė metų pabaigoje siekia beveik 14 mln. eurų.

Bendrai pervestų įmokų už įsigytus pensijų anuitetus suma viršija 14 mln. eurų, iš jų 12 mln. eurų nukreipta investavimui, o likę pinigai panaudoti išmokoms mokėti bei administravimo išlaidoms. Taip pat visada paliekamas likutis banko sąskaitoje likvidumui užtikrinti.

Pagal fondo investavimo politiką, turtas yra paskirstytas tarp trijų portfelių, kurių kiekvienas turi savo tikslus ir investavimo strategiją. Iš viso per 2021 metus iš Augimo portfelio, kurio tikslas uždirbti tikslinę grąžą, į Garantinį portfelį, kuris skirtas užtikrinti pensijų anuitetų išmokų mokėjimui reikalingas lėšas, pervesta beveik 750 tūkst. eurų.

Vis dėlto, metų pabaigoje investuotojų nuotaikos, kaip ir akcijų kainos, svyruoja stipriai.

„Per lapkričio mėnesį akcijų rinkose nuotaikos keitėsi kardinaliai. Nors jau kuris laikas buvo stebimas technologijų akcijų populiarumo mažėjimas, paskutinėmis mėnesio dienomis didžiausią smūgį akcijoms sudavė naujos koronaviruso atmainos atsiradimas. Mėnuo užsibaigė praktiškai ten, kur ir prasidėjo. Gruodžio mėnesį rinkos atsigavo, tačiau nerimas dėl pasaulio ekonomikos augimo ateities didelės infliacijos fone tvyro ore“ – paaiškina Daiva Gerulytė.

Šiuo metu didžiausia mėnesio pensijų anuiteto išmoka yra 338 eurai, o mažiausia – vos 9 eurai. Pastaruoju atveju gyventojas, sukaupęs apie 2 tūkst. eurų, galėjo neįsigyti pensijų anuiteto, o pasirinkti vienkartinę išmoką, tačiau nusprendė išbandyti naujovę.

Populiariausias yra standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu iki 80 metų, jį įsigijo 67 proc. visų pensijų anuitetų gavėjų.

Nauji pensijų kaupimo dalyviai

2022 metų pradžioje, kaip ir kasmet, „Sodra“ įtrauks į antros pakopos pensijų kaupimą naujus dalyvius. Į kaupimą bus įtraukti ne tik tie gyventojai, kurie iki šiol niekada nekaupė pensijai, bet ir tie, kurie anksčiau atsisakė dalyvauti pensijų kaupime.

Gavusieji „Sodros“ pranešimą galės apsispręsti – nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas, sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove, arba iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje „Sodros“ paskyroje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

Žmonėms, kurie 2019 metais neterminuotai sustabdė pensijų kaupimą, nuo kitų metų liepos 1 d. įmokų pervedimas bus atnaujinamas automatiškai, jei iki birželio 30 d. jie neatsisakys įmokų pervedimo atnaujinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius