-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sodra“ šiemet ir surenka, ir išleidžia daugiau pinigų nei planavo

„Sodra“ pirmąkart paskelbė šių metų biudžeto rodiklius – perteklius per keturis mėnesius siekia 70,5 milijono eurų, tai yra 20 milijonų eurų daugiau, nei buvo suplanuota.
Sodra
Sodra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per keturis mėnesius „Sodra“ surinko 1,506 milijardo eurų pajamų, tai 18,7 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus ir 3,7 procento daugiau nei buvo planuota. Į „Sodros“ biudžetą sukapsėjusi suma yra 54 milijonais eurų didesnė nei planuota.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis aiškina, kad didesnes pajamas daugiausia nulemia didesnės gyventojų pajamos ir nuo jų sumokėtos socialinio draudimo įmokos.

Tiesa, duomenis kiek iškraipo vienkartinis poveikis – sausį darbdaviai sumokėjo 6 kartus daugiau socialinio draudimo įmokų nei planuota – tikėtina, jos sumokėtos dar už praėjusius metus atliktas išmokas darbuotojams.

Apdraustųjų skaičius šiemet I ketv. siekė 1,413 milijono, tai yra 10 tūkst. asmenų daugiau, nei prieš metus. Nuo metų pradžios taip pat pasikeitė dirbančiųjų apmokestinimo tvarka, keitėsi ir socialinio draudimo įmokų tarifai.

Šiemet „Sodra“ sparčiau nei planuota lėšas ir išleidžia: išmokos pensininkams ir kitam socialiniam draudimui iš viso per keturis mėnesius sudarė 1,436 milijardo eurų. Tai 6,4 procento daugiau nei pernai, taip pat 2,5 proc. daugiau nei buvo suplanuota.

Anot S.Jarmalio, abu rodikliai pernelyg nenukrypsta nuo plano.

Labiausiai „Sodra“ „prašovė“ planuodama išmokas nedarbo socialiniam draudimui – jos buvo 35 proc. didesnės nei planas ir siekė 65,6 mln. eurų. Pensijų išmokoms skirta 3 proc. daugiau lėšų nei planuota, o ligos ir motinystės išmokų – 5,08 proc. mažiau nei planuota.

Iš „Sodros“ keturių mėnesių pajamų atėmus išlaidas, gaunamas biudžeto perteklius siekia 70,5 mln. eurų, nors planuotas dydis buvo gerokai mažesnis (51 mln. eurų).

Pagal „Sodros“ planus, iš viso šiemet pinigų įplaukų ketinama surinkti 4,573 mlrd. eurų, o planuojamos išlaidos sudarytų 4,069 mlrd. eurų. Perteklius, įgyvendinus tokį planą, siektų 504 milijonus eurų. Palyginimui, pernai „Sodros“ perteklius sudarė 170 mln. eurų.

„Sodra“ taip pat planavo, kad iš pensijų fondų per keturis mėnesius sugrįš 65 milijonai eurų, tačiau rezultatas mažesnis – grįžo 44 milijonai eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius