Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 20 /14:24

„Sodra“ už milijoną eurų išsinuomojusi spausdintuvus pažeidė įstatymą, nusprendė VPT  

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad „Sodra“, nustatydama reikalavimus, dirbtinai ribojo konkurenciją ir pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus bei neracionaliai naudojo pirkimui skirtas lėšas. Pirkimą, kurio vertė 1 mln. 20 tūkst. eurų su PVM, „Sodra“ privalo nutraukti.
„Sodra“
„Sodra“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sodra“ yra įgijusi 16-os spausdintuvu nuomos ir priežiūros paslaugas. Šiuo metu vykdomu pirkimu ji siekia išsinuomoti dar 293-is įrenginius (atskiriems teritoriniams skyriams) ir juos (kartu su turimais 49-iais spausdintuvais) sujungti į vieną sistemą su minėtais jau nuomojamais 16 įrenginių.

Reikalavimuose perkančioji organizacija nurodė, kad tiekėjai turi siūlyti tik „Optimidoc“ vartotojų apskaitos ir valdymo programinę įrangą. Atsakydama į tiekėjų klausimus, tokį reikalavimą perkančioji organizacija aiškino tuo, kad įstaigoje jau įdiegta programinė „Optimidoc“ įranga, palaikanti 16 įrenginių ir šiuo pirkimu plečiamas jau veikiantis sprendimas, skelbiama VPT pranešime. Esą negalima instaliuoti naujos (ne „Optimidoc“) programinės įrangos vietoje dabar naudojamos, o tiekėjas su pasiūlymu privalo pateikti visas reikalingas licencijas konkurso sąlygose numatytam įrenginių kiekiui.

Reikalaudama konkretaus gamintojo programinės įrangos (t.y. siekdama prie veikiančios 16 įrenginių sistemos prijungti dar 342 įrenginius, esančius atskiruose organizacijos padaliniuose) ir nesuteikdama galimybės siūlyti lygiaverčio sprendimo, kuris leistų administruoti atskiras daugiafunkcių įrenginių sistemas, perkančioji organizacija dirbtinai apribojo konkurenciją ir pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus reikalavimus viešąjį pirkimą vykdyti skaidriai, proporcingai, lygiateisiškai, racionaliai naudojant pirkimui skirtas lėšas, skelbia tarnyba.

„Optimidoc“ yra uždaro kodo, mokama, licencijuojama programinė įranga, kuri gali būti įsigyjama pagal atskirą susitarimą su įrangos gamintoju. Remiantis viešai skelbiama informacija, iš visų prie šio pirkimo prisijungusių tiekėjų, „Optimidoc“ programinę įrangą savo klientams siūlo tik vienas tiekėjas – UAB Biznio mašinų kompanija (tas pats, kuris pagal ankstesnį viešąjį pirkimą jau teikia „Sodrai“ 16-kos spausdintuvų nuomos paslaugas ir jų priežiūrai yra įdiegęs „Optimidoc“ programinę įrangą, t.y. turi išankstinį susitarimą su įrangos gamintoju).

Leidus pirkime pasiūlymus teikti ir kitiems spausdintuvų gamintojams (jų atstovams) su lygiaverte programine įranga, tiekėjai būtų galėję konkuruoti pasiūlymų naudingumu, o ne derybinėmis pozicijomis su konkrečios programinės įrangos gamintoju.

Atsižvelgdama į nustatytus pažeidimus, Viešųjų pirkimų tarnyba perkančiąją organizaciją įpareigojo nutraukti pirkimo procedūras.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis patikino, kad VPT sprendimas bus gerbiamas ir pirkimo procedūros bus „nedelsiant nutrauktos“.

„Iki šiol pirkimo, kuriame paraiškas pateikė du dalyviai, procedūros nebuvo pabaigtos, nugalėtojas neišrinktas ir sutartis nepasirašyta. Ateityje taip pat stengsimės atsižvelgti į visas Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijas“, – BNS teigė S.Jarmalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius