Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sprendimą dėl JAV bazinės palūkanų normos pakėlimo lems Kinijos ūkio būklė?

Panašu, kad situacija Kinijos ekonomikoje bus vienas iš svarbių veiksnių, lemsiančių JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) sprendimą dėl bazinės palūkanų normos padidinimo. Ekspertai teigia, kad tikimybė, jog bus priimtas sprendimas dėl palūkanų normos didinimo šį rudenį, nėra šimtaprocentinė, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Jungtinių Valstijų doleriai
Jungtinių Valstijų doleriai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Remiantis naujausiais, penktadienį išplatintais statistikos duomenimis, liepą JAV buvo sukurta 215 tūkstančių darbo vietų. Nedarbo lygis šiuo metu yra nusistovėjęs ties 5,3 proc. riba, ir ekonomistai pritaria, kad padėtis JAV darbo rinkoje yra pakankamai pagerėjusi tam, kad bazinė palūkanų norma būtų pakelta.

Remiantis naujausiais, penktadienį išplatintais statistikos duomenimis, liepą JAV buvo sukurta 215 tūkstančių darbo vietų. 

Tačiau nepaisant atsigavimo JAV ekonomikoje ženklų, situaciją Kinijos ūkyje stebintys finansų analitikai ir investuotojai nemano, kad FED ryšis palūkanų normos pakėlimui rudenį.

Pranešime klientams investicinio banko „Goldman Sachs“ analitikas Davidas Kostinas rašo: „Kai kurie investuotojai tiki, kad stiprus Kinijos ekonominio augimo sulėtėjimas lems, kad FED pirmąjį bazinės palūkanų normos didinimą nukels iki 2016 m.”

Banko „Deutsche Bank“ analitikas Olegas Melentjevas primena, kad pasaulinis žaliavų kainų smukimas rodo, jog pasaulio ekonomika trypčioja vietoje. Be to, per pastaruosius keletą mėnesių gamybos apimtys besivystančiose šalyse, kurios yra tampriai susijusios su Kinijos ekonomika, taip pat smarkiai krito.

Dėl šios priežasties nemažai ekonomistų teigia, kad FED artimiausias kelias savaites ypatingai atidžiai stebės pasaulinę makroekonominę situaciją, kuri galbūt privers atsisakyti planų pakelti bazinę palūkanų normą rudenį.

Vis dėlto tokiai nuomonei oponuojantys ekonomistai atkerta, kad FED jau yra tvirtai nusprendęs dėl bazinės palūkanų normos pakėlimo.

Tiesa, FED vadovė Janet Yellen yra prasitarusi, kad augantys atlyginimai nėra vienintelė sąlyga, nuo kurios priklausys sprendimas dėl palūkanų normos didinimo.

Taigi, galima daryti išvadą, kad palūkanų normos bus padidintos tikriausiai jau rugsėjį, jeigu padėtis Kinijos ekonomikoje nepradės smarkiai blogėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius