Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Spurginę „Holy Donut“ įkūrusi Ieva Liutkevičiūtė: „Ši mintis man seniai nedavė ramybės“

Smaližius Kaune vaišinančios „Holy Donut“ įkūrėja Ieva Liutkevičiūtė pasakoja, kad mintis kurti nuosavą verslą jai nedavė ramybės seniai. Norėjosi rinkai pateikti ką nors labai skanaus ir kokybiško, o užsienyje naujai atgimus spurgoms, atsakymas – kokį produktą tiekti – atsirado savaime. Svarbiausiu veiksniu, padėjusiu įgyvendinti verslo planą, moteris įvardija puikią komandą – tik jos dėka idėja virto realybe.
„Holy Donut“ spurgos
„Holy Donut“ spurgos / Juozo Kamensko nuotr.

Svarbiausia – komanda

Mintis apie nuosavą veiklą Ieva Liutkevičiūtę persekiojo sau seniai. Dėl srities, kad tai bus kulinarinis arba konditerinis verslas buvo aišku, tačiau svarbiausia buvo „atrasti“ produktą. „Nebuvau tikra dėl būsimo produkto, bet tikrai žinojau, kad tai turi būti kokybiška, skanu, tai, ką ragaučiau pati ir kuo drąsiai vaišinčiau draugus“, – pasakojo verslininkė.

Galutinį impulsą apsisprendimui davė savotiškas spurgų renesansas užsienio rinkoje. „Kažkada buvęs palyginti paprastas ir riebus saldumynas pamažu atrado naujus, įmantrius skonius, tuo pačiu ir valgytojus. Vietoj spurgų parduotuvėlių atsirado „Donut Boutique'ai“. Lietuvoje šiuo klausimu buvo vakuumas, taigi ir nutarėm, kad būtent tokia vieta reikalinga“, – apie idėjos „išgryninimą“ kalbėjo I. Liutkevičiūtė.

„Holy Donut“ nuotr./„Holy Donut“ spurgos
Juozo Kamensko nuotr./„Holy Donut“ spurgos

Dabar „Holy Donut“ jau kone metus kviečia Kauno smaližius užsukti į svečius. Už tai, kuo virto ši idėja, labiausiai I. Liutkevičiūtė dėkoja komandai: „Jei ne tinkama komanda, ši idėja ir nebūtų įgavusi kūno arba nebūtų realizuota taip, kaip yra dabar. Esam skirtingų sričių atstovai, tad suvienijus jėgas, gavosi tas, kas gavosi.“

Jei ne tinkama komanda, ši idėja ir nebūtų įgavusi kūno arba nebūtų realizuota taip, kaip yra dabar.

Norėjo ir tikėjo tuo, ką darė

I. Liutkevičiūtė neslėpė, kad idėjos įgyvendinimo link eita ne pačiu lengviausiu žingsniu. „Pagalbos iš šalies tikrai neturėjome, nė vienas iš mūsų negimė su sidabriniu šaukštu burnoje. Turėjom ribotas finansines galimybes ir begalinį norą, tačiau tikėjome, kad viskas bus gerai ir visų pirma nėjome į kompromisą su kokybe“, – pasakojo pašnekovė.

Įvardydama, kas buvo sunkiausia, „Holy Donut“ įkūrėja nusijuokia: „Man sunkiausia skaičiuoti, nuoširdžiai – skaičiai ne mano sfera. Žinau, kad tai reikalinga, tiksliau būtina. Esu skaičiusi, kad geriausias verslo idėjas pražudo perdėm detali analizė ir sveikas protas, pritariamai linksėjau galva. Iš tiesų mūsų komanda labai įvairi ir jos stiprybė ta, kad kur vienas yra silpnas, kitas stiprus“, – kalbėjo I. Liutkevičiūtė.

Vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuos reikėjo išspręsti – finansinis klausimas. „Norėdami gauti paskolą iš banko pasinaudojome „Invegos“ teikiama pagalba. Būtent ji suteikė bankui reikalingą garantiją. „Invegos“ pasiūlytos sąlygos pasirodė labiausiai priimtinos, todėl ir pasirinkome šį kelią“, – aiškino „Holy Donut“ įkūrėja.

„Invegos“ (UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) garantijos atstoja dalį kredito įstaigų prašomo užstato, todėl tai padeda ne vienai, ir ypač jaunai, neturinčiai verslo patirties, įmonei gauti finansavimą. „Invega“ gali garantuoti pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Likusios negarantuotos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaiga užsitikrina verslo subjekto pasiūlytais užstatais, įsikeisdama už paskolos lėšas įsigyjamą turtą. Tam, kad būtų galima suteikti kuo daugiau garantijų, buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

„Holy Donut“ įkūrėjai netrukus žengs ir verslo plėtros žingsnį. „Šiuo metu atidarinėjama antra „Holy Donut“ spurginė, šį kart Vilniuje. Ši bus jau gerokai didesnė. Kaip ir Kaune, prekiausime ne tik spurgomis, bet ir čia pat vietoje keptais beigeliais bei ruošiame dar šį tą naujo“, – ateities planais dalijosi pašnekovė.

Daryti dėl savęs

Paklausta, ar galėtų nurodyti sėkmės veiksnius, I. Liutkevičiūtė tikino, kad būtų mažų mažiausiai įžūlu dalyti patarimus apie verslą neišbuvus jame nė metų. „Galiu pasakyti tik remdamasi savo pavyzdžiu. Kai labai labai nori, turi daryti. Ta mintis keliasi ir gulasi kartu su tavimi, tad tiesiog neturi pasirinkimo. Nedrąsu vienam, vieniji jėgas ir nebūni godus, nes bus etapų, kai ne tik laimėjimus, bet pralaimėjimus reikės dalytis“, – dėstė savo mintis pašnekovė.

I. Liutkevičiūtė įvardijo ir dar vieną itin svarbų dalyką – nesivaikyti vien tik pelno. „Pradžia niekam nebūna lengva, bet tai tikras nuotykis. Jis gali suteikti velniškai daug malonumo, tačiau visų pirma tai daryti reikia dėl savęs, o ne vien dėl pelno. Tiesa, jei skundžiatės, kad dirbdami samdomu darbuotoju dirbate labai daug ir sunkiai, pažadu, kad pradėję savo verslą dirbsit stipriai daugiau ir be laisvadienių“, – šypsojosi jauna verslininkė, pridurdama, kad kalba apie pirmus metus, nes kol kas tik tiek siekia „Holy Donut“ komandos patirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius