-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuoliai – galimybė Lietuvai eiti koja kojon su pasaulio inovacijomis

Išsivysčiusiose pasaulio valstybėse didžiules investicijas pritraukiantys ir daugybę darbo vietų sukuriantys startuoliai – vienas svarbiausių ekonomikos variklių. Nors Lietuvos su startuolių ekosistemos centrais Londonu ar Izrealiu nepalyginsi, akivaizdžią naudą jie neša ir mūsų šaliai. 2014 metais Lietuvos startuoliai pritraukė net 46 mln. Eur investicijų ir sukūrė daugiau nei 130 darbo vietų. „Verslios Lietuvos“ projektų vadovė Rimantė Ribačiauskaitė neabejoja, kad ateityje Lietuvos pasiekimai bus dar geresni: „Startuoliai vienas iš geriausių būdų žengti kartu su pasaulio inovacijomis, o potencialo tam mes tikrai turime.“
Lietuvos verslo startuoliams trūksta tik patirties.
Lietuvos verslo startuoliams trūksta tik patirties. / 123rf.com nuotr.

Nauda – akivaizdi

Tikslų skaičių, kiek per metus Lietuvoje įkuriama startuolių, anot „Verslios Lietuvos“ projektų vadovės, pasakyti sunku, tačiau jų skaičiaus augimo tendencija – ryški: „Galiu spręsti iš mūsų kasmet organizuojamo renginio „Login Startup Fair“. Pirmais metais užsiregistravusių startuolių skaičius siekė vos 30, praėjusiais metais turėjome apie 50 dalyvių, o šiemet veikiausiai turėsime daugiau nei 65 startuolių komandas, atsiuntusiųjų anketas buvo dar daugiau – apie 90. Taigi, manau, dalyvių aktyvumas susijęs su pačių startuolių skaičiaus augimu.“

R.Ribačiauskaitė neabejojo, kad startuolių skaičiaus augimas teigiamai veikia šalies verslo ekosistemą, darbo rinką, o galiausiai – naudingas ir valstybei. „Vienas pačių svarbiausių dalykų, mano galva, kvalifikuotų specialistų įdarbinimas. Lietuvoje turime puikias sąlygas vystyti startuolius, nes aukšto lygio specialistus galima įsigyti už konkurencingą kainą, kas užsienyje būtų neįmanoma. Ne ką mažiau svarbu ir jaunų talentingų žmonių ugdymas bei įtraukimas į darbo rinką“, – kalbėjo projektų vadovė.

2014 metai Lietuvos startuoliams buvo rekordiniai – jie pritraukė net 46 mln. Eur investicijų ir sukūrė daugiau nei 130 darbo vietų.

2014 metai Lietuvos startuoliams buvo rekordiniai – jie pritraukė net 46 mln. Eur investicijų ir sukūrė daugiau nei 130 darbo vietų. „Valstybei startuoliai naudingi ne tik tuo, kad sumokėjo pusę milijono eurų mokesčių. Jie atnaujina ir tobulina bendrą verslo ekosistemą, būtent startuoliai verslą daro inovatyvesnį, pažangesnį ir patrauklesnį pasauliui“, – neabejojo „Verslios Lietuvos“ projektų vadovė.

Nors Lietuva dar neturi tokių globalių startuolių kaip estų „Skype“, R.Ribačiauskaitė kaip sėkmės pavyzdį pateikė lietuvių įkurtą tarptautinį drabužių mainų portalą „Vinted“. Minėta internetinė svetainė iš amerikiečių pritraukė net 25 mln. Eur investicijų. „Rimtų investicijų į Lietuvą ateina, bet dar ne tiek daug, kiek norėtųsi. Tačiau potencialo lietuviai turi, tik reikia juos skatinti ir sudaryti galimybes“, – ragino projektų vadovė.

Populiariausi – technologijų startuoliai

Vertindama Lietuvos startuolius Europos mastu, R.Ribačiauskaitė buvo pozityvi: „Nors su absoliučiais startuolių lyderiais ir traukos centrais Londonu, Helsinkiu ar Izraeliu tikrai negalime lyginti, manau, mūsų startuolių lygis – tikrai geras. Vertinant globaliu mastu, apie 90 proc. startuolių bankrutuoja prabėgus pirmiems gyvavimo metams. Lietuvos startuolių bankroto procentas yra mažesnis. Drįsčiau teigti, kad lietuviai linkę daugiau pagalvoti, pasverti, tik tada ryžtis veikti. Rečiau imamasi įgyvendinti bet kokią kilusią idėją“, – svarstė specialistė.

„Verslios Lietuvos“ projektų vadovė neabejojo, kad Lietuva – viena geriausių startuolių ekosistemų, ypač kalbant apie IT, technologijų startuolius, kurie ir yra populiariausi šalyje.

„Verslios Lietuvos“ projektų vadovė neabejojo, kad Lietuva – viena geriausių startuolių ekosistemų, ypač kalbant apie IT, technologijų startuolius, kurie ir yra populiariausi šalyje. „Turime puikių inžinierių, todėl kurti startuolius, kurių vystymui reikalingos elektronikos, fizikos žinios – atviras kelias. Dėl tų pačių priežasčių reikėtų atkreipti dėmesį ir į gamtos mokslų startuolius. Lietuvoje yra gerų savo srities žinovų, kuriuos įpirkti už tokią gerą kainą kaip pas mus kitose šalyse būtų sunku. Taigi sąlygos kurti ir vystyti – puikios“, – neabejojo R.Ribačiauskaitė.

Nepaisant minėtų dalykų, lietuviai kuria ir kitų sričių startuolius, anot projektų vadovės, jiems puikiai sekasi ir kitos sritys. „Lietuviai visai nemažai kuria techninių įrengimų. Vienas iš tokių paminėtinų – „Deeper“, prietaisas leidžiantis žvejams po vandeniu aptikti žuvis. Šis išradimas sulaukė jau ir tarptautinio pripažinimo. Nemažai dėmesio startuolių kūrėjai skiria ir mobiliosioms programėlėms bei internetiniams žaidimams. Pastarieji labai atsigavo į Lietuvą atėjus tokiam grandui kaip „Game Insight“, kuris labai suaktyvino žaidimų rinką“, – pasakojo R.Ribačiauskaitė.

Projektų vadovė teigė, kad puikiausiai šios rinkos aktyvumą ir plėtrą įrodo šiemet vykęs interneto žaidimų kūrimo renginys „Game Jam“, kuriame buvo net 600 dalyvių.

Koja kojon su inovacijom

„Skatinti startuolių atsiradimą ir padėti jiems kiekviename vystymosi etape – būtina. Startuoliai yra galimybė žengti su pasaulio ir naujausiomis technologijomis koja kojon, o kartais net žingsniu priekyje. Turime suprasti, kad tie produktai ar technologijos, kuriuos sukuria startuoliai, ilgainiui gali tapti ekonomikos, pramonės ar kitų sektorių pagrindu. Galiausiai, vienas ar kitas atradimas gali pakeisti ir pasaulines tendencijas. Pavyzdžiui, kaip lietuvių sukurtas mažiausias pasaulyje lazeris, kuris jau dabar pasauliniu mastu naudojamas medicinos sektoriuje“, – kalbėjo „Verslios Lietuvos“ ekspertė.

Turime suprasti, kad tie produktai ar technologijos, kuriuos sukuria startuoliai, ilgainiui gali tapti ekonomikos, pramonės ar kitų sektorių pagrindu.

R.Ribačiauskaitė teigė, kad „Verslios Lietuvos“ tikslas Lietuvos startuolius ir verslą išlaikyti pasaulinėje rinkoje, padėti jiems nujausti tarptautines tendencijas, skatinti bendradarbiavimą su užsienio verslininkais bei dalyvavimą įvairiose parodose.

„Labai svarbu, kad valstybė sudarytų tinkamas sąlygas verslo kūrimui ir vystymui. Visų pirma, kalbant apie žmones, kurie dirba su tais startuoliais. Lietuvoje net nėra tokių specialybių, tokių kursų, kuriuose galima būtų išmokti startuolių vystymui reikalingų dalykų“, – teigė „Verslios Lietuvos“ ekspertė.

Anot jos, ne ką mažiau svarbu pasirūpinti tinkama finansine sistema. „Tam reikia ne tik peržiūrėti įstatymines bazes, bet ir įteisinti tokį dalyką kaip minios finansavimas (angl. Crowdfunding). Šis žingsnis yra labai reikalingas ir svarbus. Mūsų manymu, prie ankstyvos stadijos startuolių skatinimo aktyviau prisijungti turėtų ir verslo angelai. Šiuo metu Lietuvoje verslo angelai kone koja kojon eina su rizikos kapitalo fondais, todėl labai ankstyvos stadijos startuoliams gauti finansavimą tampa labai sunku“, – mintimis dalijosi R.Ribačiauskaitė.

Projektų vadovė pasakojo, kad „Verslios Lietuvos“ siekis būti partneriu bet kurioje startuolio vystymosi stadijoje. „Turime programų, kurios sukurtos žmonėms, kurie kol kas turi tik idėją, tiek tiems, kurie jau žengė kelis tvirtus žingsnius, tiek jau gerokai paaugusiems startuoliams. Mūsų tikslas – padėti jiems augti ir vystysis. Be to, norime būti ir didžiausiu informacijos apie šalies startuolius centru tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – „Verslios Lietuvos“ tikslus pristatė R.Ribačiauskaitė.

„Verslios Lietuvos“ atstovė taip pat pakvietė idėjas apie startuolio kūrimą dar tik brandinančius ar jį jau kurti ketinančius žmones atvykti į savaitgalį vysiantį renginį „Startup Weekend Vilnius“. Šiame renginyje dalyviams keliamas tikslas per 54 val. sukurti verslą nuo idėjos iki prototipo. Sukurti produktai bus vertinami kompetentingos komisijos ir apdovanoti įvairiose kategorijose. „Startup Weekend“ tai ne tik galimybė su komanda sukurti puikų startuolį, bet ir užmegzti kontaktų su svarbiais verslo ekosistemos žmonėmis, mentoriais ar investuotojais. Daugiau apie renginį čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius