-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statistikos neapgausi: kas prieš metus kainavo brangiau, o kas – pigiau

Balandį pasirodęs pirmasis lietuviškų daržovių derlius smarkiai išpūtė jų kainas. Tačiau dideli kainų pokyčiai fiksuojami ir palyginus su praėjusiais metais. Ir brangusių prekių – daugiau nei pigusių.
Bulvės
Bulvės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žvelgiant į vartojimo prekių kainų statistiką, labiausiai išsiskiria vaisių ir daržovių kainų pokyčiai – per metus jos brango 9,2 proc. Tuo metu kitų maisto produktų kainos, pavyzdžiui, mėsos, kito nežymiai.

15min, remdamasis Statistikos departamento informacija, išskyrė labiausiai pigusias ir brangusias prekes (kurių kaina svyravo daugiau nei 5 proc.). Brangusių produktų sąrašas – gerokai ilgesnis nei pigusių.

Tarp per metus labiausiai brangusių prekių daugiausia yra vaisių ir daržovių. Tai – citrinos, melionai, greipfrutai, apelsinai, svogūnai, burokėliai, česnakai, kopūstai, kalafiorai, agurkai, salotinės daržovės, bulvės ir t.t.

Tuo metu daugiau nei 5 proc. pigusių prekių rasti pavyko kur kas mažiau: pigo kivi, kininiai kopūstai, pomidorai, morkos, kriaušės.

Matyti, kad tarp brangusių produktų yra daugiau kasdienio krepšelio prekių, pavyzdžiui, bulvės, svogūnai, agurkai ar aliejus, tuo metu kai kurios pigusios prekės ir šiaip yra retesnės vartojimo krepšelyje, tarkime, kriaušės ar kivi. Tačiau pigo ir kai kurie populiaresni produktai – morkos, pomidorai.

Labiausiai per metus brangę maisto produktai

Labiausiai per metus pigę maisto produktai

Per metus vartojimo prekių ir paslaugų kainos teaugo procentu – prekių kainos sumažėjo 0,2 proc., o paslaugos brango 4,7 proc.

15min iliustr./Maisto kainos
15min iliustr./Maisto kainos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius