-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 22

Stiprėjant ekonomikos lėtėjimo prognozėms, gyventojai skolinasi daugiau: kam ir kodėl?

Nors Lietuvos ekonomikai kitąmet prognozuojamas minimalus ekonomikos augimas ar netgi susitraukimas, vasarą Lietuvos gyventojai aktyviai ėmė vartojimo paskolas, pastebi Lietuvos finansų rinkos dalyviai. Tiesa, dalis jas naudojo kokybiškesnėms atostogoms ir aplinkos gražinimui, o kiti rūpinosi energetika.
Paskola
Paskola / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos finansinės institucijos kitiems metams prognozuoja ekonomikos lėtėjimą ir netgi recesiją.

Finansų ministerija prognozuoja, kad šiemet numatoma ūkio plėtra sieks 1,6 proc., o 2023 m. prognozuojamas 1,4 proc. augimas.

O „Luminor“ banko ekonomistai prognozuoja mažesnius skaičius – 1,3 proc. BVP augimą šiais metais ir 1,2 proc. BVP nuosmukį 2023 m. Dar balandį augimo prognozė 2023 m. siekė 3,2 proc.

SEB bankas spėja, kad Lietuvos BVP 2023 m. turėtų augti 0,5 proc., t. y. vietoje 1,8 proc., prognozuotų anksčiau.

Naujausios Lietuvos banko makroekonominės prognozės bus pristatytos rugsėjo 26 d., tačiau ir jos greičiausiai taip pat nebus pernelyg optimistinės. „Mes dėl šių metų pozityvesni nei Finansų ministerija ir šiek tiek liūdniau matome ateinančius metus, bet ne taip prastai, kaip „Luminor“ pamatė“, – susitikime su žiniasklaidos atstovais praėjusią savaitę teigė G.Šimkus.

Lietuvos ir Europos rinkoje taip pat vis dar pakanka neapibrėžtumo dėl ateinančio šildymo sezono. Dujų kainos, nors pastarosiomis savaitėmis ir mažėjo, išlieka net keliskart didesnės nei pernai, o didmeninės elektros kainos Lietuvoje laikosi anksčiau nematytose aukštumose.

O praėjusią savaitę bazines palūkanų normas nuo 0 iki 0,75 proc. pakėlęs Europos centrinis bankas (ECB) leidžia suprasti, kad palūkanas kels ir toliau.

Nepaisant viso to, gyventojų skolinimosi apimtys auga, rodo Lietuvos finansų įstaigų duomenys – išduotų paskolų skaičius ir vertės, palyginti su praėjusių metų liepa ir rugpjūčiu, išaugo nuo keliolikos iki keliasdešimt procentų.

15min pasidomėjo, kam skolinasi gyventojai ir kas lemia tokias tendencijas.

„Finbee“ atstovai: buvo skolinamasi ir atostogoms, ir infliacijos nuostoliams padengti

Šių metų liepos–rugpjūčio mėnesiais per tarpusavio skolinimo platformą „Finbee“ buvo išduota kiek daugiau nei 3,2 mln. paskolų privatiems asmenims. O tai yra maždaug 48 proc. daugiau nei pernai tais pačiais mėnesiais.

„Matome, kad didžiausias paskolų sumų prieaugis liepą–rugpjūtį įvyko paskolose atostogoms – jos augo daugiau nei šešis kartus, palyginti su pernai. Tai neišvengiamai susiję su atlaisvėjusiais kelionių suvaržymais šiemet. Išduota paskolų suma automobiliui ir medicininėms išlaidoms augo daugiau nei tris kartus, namų remontui – bene du su puse karto, palyginti su pernai“, – 15min komentavo „Finbee“ vadovas Darius Noreika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius