-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su prekyba ir geopolitika susijusi rizika smukdo JAV dolerio kursą

Investuotojams nerimaujant dėl pasaulinio prekybos karo ir vertinant JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą savo naujuoju nacionalinio saugumo patarėju paskirti itin griežtos linijos besilaikantį buvusį šalies ambasadorių prie Jungtinių Tautų Johną Boltoną, JAV doleris penktadienį pinga visų išsivysčiusios ekonomikos šalių valiutų atžvilgiu, rašo agentūra „Dow Jones“.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123rf.com nuotr.

Gerokai sumažėjus rinkos dalyvių norui rizikuoti, JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu pirmą kartą nuo 2016 metų pabaigos smuko žemiau 105 jenų kartelės.

Euro kursas, ketvirtadienio vakare siekęs 1,2302 JAV dolerio, penktadienį ūgtelėjo iki 1,2337 JAV dolerio.

JAV doleris Japonijos valiutos atžvilgiu atpigo 0,4 proc. iki 104,8 jenos, o euras – 0,2 proc. iki 129,28 jenos.

„Akivaizdu, kad jena yra mėgstamiausias rinkos ginklas, kuris naudojamas siekiant išreikšti nuomonę dėl didėjančios įtampos JAV ir Kinijos prekybos santykiuose ir jos poveikio norui rizikuoti“, – pareiškė „National Australia Bank“ ekspertas Ray Attrillas.

D.Trumpas ketvirtadienį pasirašė dokumentą, kuriuo prekybos atstovui Robertui Lighthizeriui pavedama užtikrinti muitų įvedimą kiniškų prekių importui. Per transliaciją iš Baltųjų Rūmų D.Trumpas pareiškė, jog kalbama apie kiniškų prekių importą „už maždaug 60 mlrd. JAV dolerių“ per metus.

JAV prezidentas taip pat vėl pakartojo kaltinimus dėl JAV ir Amerikos įmonių intelektinės nuosavybės vagystės, kurią vykdo Kinija.

Be to, D.Trumpas patvirtino sąrašą šalių, kurios laikinai – iki gegužės 1 dienos – atleidžiamos nuo naujų plieno ir aliuminio importo muitų. Penktadienį brangsta Australijos doleris, nes Australija, kartu su Argentina, Brazilija, Europos Sąjungos (ES) šalimis, Kanada, Meksika ir Pietų Korėja pateko į šį sąrašą.

Kinija savo ruožtu paskelbė, jog dėl apribojimų aliuminio ir plieno importui į Jungtines Valstijas planuoja padidinti muitus 128 pavadinimų JAV prekėms, kurių importas į Kiniją, 2017 metų statistiniais duomenimis, sudarė 3 mlrd. JAV dolerių. Pekinas taip pat paragino Vašingtoną susilaikyti nuo naujų protekcionistinių priemonių.

D.Trumpas savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad J.Boltonas JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigas iš generolo Herberto R. McMasterio perims balandį.

J. Boltonas garsėja savo konservatyviu požiūriu į užsienio politiką. Jis pasisako už griežtą politiką tokių šalių kaip Šiaurės Korėja, Iranas, Kuba ir Rusija atžvilgiu.

Televizijos kanalas CNN praneša, kad D.Trumpas su J. Boltonu kelias savaites tarėsi dėl galimybės pakeisti H. R.MacMasterį patarėjo poste. Pasak informuotų šaltinių, J.Boltonas JAV prezidentui pažadėjo, jog tuo atveju, jeigu bus išrinktas patarėju, „nepradės jokių karų“.

Nuo savaitės pradžios JAV doleris atpigo 0,4 proc. euro atžvilgiu ir 1,1 proc. jenos atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius