Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukritikavo Seimo sprendimą branginti alkoholį: čia kalėdinė dovana Lenkijai

Seimas antradienį priėmė naujus akcizų tarifus stipriam alkoholiui. Dėl to prognozuojama, kad puslitris stipraus alkoholio vidutiniškai brangs 39 centais. Prieš pasisakę Seimo nariai tikino, kad toks sprendimas tik didins šešėlinę alkoholio rinką, be to, vis daugiau žmonių dėl mažesnių kainų apsipirkti važiuos į Lenkiją ir Latviją.
Taurės
Seimas apsisprendė: alkoholio kainos ir vėl kils / „Scanpix“ nuotr.

Akcizas etilo alkoholiui didės nuo 16,65 iki 18,32 eurų už 1 laipsnį alkoholio hektolitre. Dėl padidinto akcizo 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai brangs 39 centais.

Tokį įstatymą palaikė 92 Seimo nariai, prieš balsavo 5, susilaikė 16 parlamentarų. Nauji akcizai įsigalios kovo 1 dieną.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį iš Seimo tribūnos tikino, kad ankstesnis alkoholio akcizo padidinimas lėmė ir mažesnį vartojimą.

„Valstiečių“ frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad stipraus alkoholio akcizą reikia didinti, nes jo vartojimas mažėja lėčiausiai.

Gal čia kompensacija „Orlen“ už išardytus bėgius? – klausė M.Majauskas.

„Alkoholio vartojimas mažėja visose grupėse, mažiausiai mažėja stipraus alkoholio – 7 proc. per metus, todėl siūloma didinti akcizą kaip tik tai vienintelei, stipraus alkoholio grupei“, – antradienį Seime žurnalistams teigė frakcijos vadovas, rašo BNS.

Liberalas Kęstutis Glaveckas tikino, kad didesni akcizai stipriam alkoholiui tik paskatins šešėlinę rinką, dalis gyventojų pirks pigesnį alkoholį pasienyje su Latvija ar Lenkija.

Antanas Matulas siūlė akcizą pakelti ne 10, o 20 proc., tačiau parlamentarai tokiam pasiūlymui nepritarė.

„Gal čia kompensacija „Orlen“ už išardytus bėgius? Kainos kartais skiriasi net 30 proc. Idealiu atveju reikėtų didinti akcizus, nes jie mažina vartojimą ir didina pajamas. Tačiau mes negyvename idealiomis sąlygomis“, – svarstė konservatorius Mykolas Majauskas. Jis pabrėžė, kad Latvijoje ir Lenkijoje alkoholis pigesnis, todėl kaimynės tik išloš dėl tokio Lietuvos sprendimo.

Alkoholio akcizai buvo didinami ketverius metus iš eilės – paskutinį kartą jie didėjo 2017 metais. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per tą laiką vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų (vermuto, spirituoto vaisių-uogų vyno ) – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 procentais.

Stiprus alkoholis išlieka antras pagal populiarumą po alaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius