TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Verslas apie galimus ribojimus paskiepytiems: diskusijų trūksta, bet logikos yra

Sveikatos apsaugos ministerija svarsto įvesti reikalavimą, kad didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju COVID-19 turėję paskiepyti žmonės nuo šiol turės išsitirti arba 10 dienų izoliuotis. Verslo atstovų nuomonės išskiria. Vieni mano, kad toks siūlymas yra logiškas ir primins laikus iki vakcinos, tačiau kitiems susidaro įspūdis, jog valdžia iki galo jo neišdiskutavo.
Testavimas Lenkijoje
Testavimas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė penktadienį naujienų agentūrai BNS teigė, kad didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju COVID-19 turėję paskiepyti žmonės nuo šiol turės išsitirti arba 10 dienų izoliuotis. Vis dėlto po kelių valandų Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog galutiniai sprendimai kol kas nėra priimti. Apie juos ministerija žada informuoti artimiausiu metu.

R.Vainienė: pasiūlymas logiškas

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė tokį siūlymą vertina nei teigiamai, nei neigiamai, o priima kaip neišvengiamybę. Anot jos, puikiai žinoma, jog ir vakcinuoti žmonės serga.

„Prekybai čia bus pasekmės tiek, kiek tų asmenų galimybių pasas bus sustabdytas galioti tuo laikotarpiu“, – kalbėjo ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Vainienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Vainienė

Tuo tarpu darbo organizavimo prasme, pasak R.Vainienės, situacija bus panaši į tą, kai dar nebuvo vakcinų. Anot jos, šis pasiūlymas yra logiškas, o gūžčioti pečiais verčia tie sprendimai, kurie neturi, R.Vainienės teigimu, jokio logiško epidemiologinio paaiškinimo.

„O šis pasiūlymas tikrai turi, nes serga ir vakcinuoti žmonės. Mus labiau stebina, kodėl nėra testuojami darbo užimtumo tarnybos klientai ir grožio paslaugas teikiantys asmenys, kurie yra žymiai artimesniame kontakte nei prekybos darbuotojas. Va tokie nelogiškumai kelia klausimų. O šis yra logiškas, nes reikia plitimo riziką valdyti.

Gal reikės perdėlioti ir grafikus, pamaininį darbą labiau organizuoti, atskirti srautus, kad jie tarpusavyje neturėtų kontakto. Bus reikalų, bet tai nėra naujas dalykas ir logika jo yra aiški“, – 15min komentavo ji.

G.Balnis: tokie sprendimai neturėtų būti taikomi neseniai pasiskiepijusiems

Kavinių verslo atstovai teigia, kad toks sprendimas yra netikėtas ir neišdiskutuotas. „Food Amber“, valdančios „Charlie pizza“, „Le Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kitas viešojo maitinimo įstaigas, vadovas Gediminas Balnis 15min teigė, kad jam susidaro įspūdis, jog Lietuvoje „neskaitoma, kaip pasaulyje keičiasi koronaviruso valdymas.“

„Manau, kad kai praeina kažkiek laiko po antro skiepo, turbūt tai reikėtų daryti (testuotis ar izoliuotis po sąlyčio su sergančiuoju – aut. past.), bet to nereikėtų taikyti neseniai pasiskiepijusiems dviem vakcinomis ir ypač tiems, kurie gavo trečią vakciną“, – 15min sakė G.Balnis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis

Be to, jo manymu, reikėtų tikslinti tvarką ir leisti trečia vakcinos doze skiepytis anksčiau nei po šešių mėnesių.

„Mes turėtume judėti greičiau su mokslu ir adaptuotis, o ne drausti. Reikėtų aktyviau kalbėti apie trečio skiepo poreikį ir greitinti vakcinaciją“, – mano pašnekovas.

Jis apibendrino, kad tai būtų netobulas bei neišdiskutuotas sprendimas. „Nemalonu, kad tai kaip iš dangaus nukrito, nebuvo diskutuota apie tai“, – tvirtino G.Balnis.

A.Romanovskis: kažkas pasakoma, o kaip bus iš tiesų – neaišku

Tuo metu Verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis diskusijas dėl galimų izoliacijos pokyčių įvertino kaip „tradicinę situaciją.“

„Yra apie kažką pasakoma, kaip iš tikrųjų bus – neaišku. Turbūt vieną dieną galiausiai sužinosime, kad yra pasirašytas kažkoks dokumentas ir tvarka pasikeitė. Tas visą laiką kelia įtampą“, – teigė A.Romanovskis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Romanovskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Romanovskis

Anot jo, viena vertus, yra logiška paskiepytiems žmonėms testuotis ar taikyti kitus reguliavimo dalykus, jei epidemiologai mato, kad jie perneša virusą.

Tačiau, kita vertus, jis kėlė klausimus, ar testavimas bus visiems prieinamas.

„Pavyzdžiui, jeigu vaikas turi simptomus, ar galėtų šeima nuvažiuoti ir visi pasidaryti testus? Tada kitas klausimas – žinau, kad kitose šalyse, jei žmogus vakcinuotas ir turi teigiamą testą, jam taikomas saviizoliacijos periodas yra gerokai trumpesnis. Nes jei nėra simptomų pas vakcinuotą žmogų, organizavimas gan greitai nugali virusą“, – kalbėjo verslo atstovas.

Jis sutiko, kad ankstinti trečios vakcinos dozę būtų teisingas sprendimas, jei užtenka vakcinų ir tai „nebūtų iššūkis medicinine prasme.“

Svarsto naują ribojimą

„Atsižvelgiant į tai, kad matome didėjančią pasiskiepijusių, tačiau sergančių asmenų grupę, rekomendacija virs privalomu reikalavimu išsitirti ne anksčiau kaip trečią dieną po sąlyčio ir iki neigiamo testo atsakymo gavimo izoliuotis“, – BNS penktadienį sakė Loreta Ašoklienė.

„Jei žmogus nuspręs nesitestuoti, jis turės izoliuotis kaip ir visi kiti – 10 dienų“, – pridūrė ji.

Epidemiologės teigimu, naujoji tvarka turėtų įsigalioti kitą savaitę. Toks testavimas, kaip ir iki šiol, bus finansuojamas valstybės lėšomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė

Į L.Ašoklienės teiginius kiek vėliau penktadienį sureagavo SAM, teigianti, kad L.Ašoklienės minėtas priemones svarsto, tačiau galutiniai sprendimai dar nėra priimti.

„Sveikatos apsaugos ministerija, atsižvelgdama ir reaguodama į nuolat besikeičiančią epidemiologinę situaciją, nuolatos atnaujina pandemijos valdymo priemones. Viena iš galimų artimos ateities priemonių yra vyr. epidemiologės Loretos Ašoklienės nurodyti galimi pokyčiai dėl izoliavimosi nuo COVID-19 ligos pasiskiepijusiems asmenims. Tačiau galutiniai sprendimai kol kas nėra priimti. Apie juos Ministerija informuos artimiausiu metu“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame ministerijos laiške.

Šiuo metu vakcinuotiems ar persirgusiems žmonėms izoliacija po sąlyčio nėra skiriama, tačiau jiems rekomenduojama ne anksčiau kaip trečią dieną po kontakto atlikti PGR tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius