Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo ir mokslo ministerija pasipiktino: lietuviai ne paskutiniai, uždirba daugiau nei rumunai ir slovakai

Mokytojo maksimalus atlyginimas iš tiesų yra didesnis nei šokiruojančioje ekonomisto Nerijaus Mačiulio pateiktoje statistikoje, tikina Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Bet kas iš to – net ir statistiniai pataisymai nekeičia padėties.
Pedagogai mitingą surengė piktindamiesi mažėjančiu finansavimu
Pedagogai mitingą surengė piktindamiesi mažėjančiu finansavimu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min antradienį rašė, kad Lietuvos mokytojų maksimalūs atlyginimai yra mažiausi visoje Europoje.

Lietuvoje maksimalus mokytojo atlyginimas yra mažesnis nei Rumunijoje, dvigubai mažesnis nei Turkijoje, dešimt kartų mažesnis nei Austrijoje ar Olandijoje ir dvidešimt kartų mažesnis nei Liuksemburge. Tokią šokiruojančią statistiką pateikė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

N.Mačiulio inf./Mokytojų atlyginimai Europoje
N.Mačiulio inf./Mokytojų atlyginimai Europoje

Maksimaliai Lietuvos mokytojas iki mokesčių gali per metus uždirbti apie 7 tūkst. eurų – net rumunai gauna apie 8,2 tūkst. eurų.

Tačiau ŠMM tikinimu, statistika nėra visai teisinga. Lietuvos mokytojas gali uždirbti beveik 10 tūkst. eurų.

„Lietuvoje mokytojai neturi etatinio apmokėjimo, jie dirba pagal tarifikuotas valandas. Šiame „Eurydice“ grafike Lietuvos mokytojų atlyginimai pateikti tik už pusę darbo laiko – 18 val. per savaitę, t.y., paskaičiuota, kiek mokytojas gauna, jei dirba 3,6 valandos per dieną. Mokytojams leidžiama dirbti 36 val. per savaitę, todėl teigti, kad tai yra galimas maksimalus atlyginimas nėra korektiška“, – 15min rašo ŠMM viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Be to, neįskaičiuotos papildomos valandos, kurias mokytojai gauna už papildomą darbą – pasirengimą pamokoms, mokinių darbų tikrinimą, vadovavimą klasei ir kitus darbus.

„Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,40 eurų per mėnesį 9880,80 eurų per metus“, – ji pridūrė, kad ŠMM sutinka su būtinybe kelti mokytojų atlyginimus.

Nepaisant tokių statistikos pataisymų, net ir iki 10 tūkst. eurų per metus gaunantis mokytojas Lietuvoje gautų mažesnį atlyginimą už beveik visus kolegas europiečius, išskyrus rumunus ir slovakus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius