-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailando ekonomika pernai susitraukė daugiausia per du dešimtmečius

Tailando ekonomikos rodikliai pernai buvo blogiausi per daugiau nei du dešimtmečius, rodo pirmadienį paskelbti duomenys, pareigūnams nurodžius, kad šalies ekonomikai itin brangiai atsiėjo COVID-19 pandemijos sukelta turizmo pramonės krizė ir besitęsiantys politiniai neramumai.
Moteris su kauke Tailande
Moteris su kauke Tailande / Zumapress/Scanpix nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Tailandas

Praėjusiais metais fiksuotas 6,1 proc. ekonomikos susitraukimas buvo blogiausias po 7,6 proc. susitraukimo, fiksuoto per Azijos finansų krizę 1997 metais. Pareigūnai taip pat paskelbė prognozę, kad 2021 metais ekonomika plėsis daug lėčiau, nei buvo numatyta iš pradžių.

Prognozė pabloginta nuo 3,5–4,5 proc. iki 2,5–3,5 proc., nepaisant nedidelio pagerėjimo per paskutinius tris praėjusių metų mėnesius.

„Ekonomika atsigavo palyginti su ankstesniu ketvirčiu dėl vyriausybės skatinamojo paketo, kuris padidino išlaidas“, – spaudos konferencijoje teigė Nacionalinės ekonominės ir socialinės plėtros tarybos (NESDC) biuro generalinis sekretorius Danucha Pichayananas.

Nors karalystėje iš esmės užfiksuoti nedideli COVID-19 atvejų skaičiai, pandemijos lemtas dalinis verslo sustabdymas smarkiai paveikė ekonomiką.

Tailandas užregistravo daugiau nei 24 500 koronaviruso atvejų, o praėjusių metų pabaigoje šis skaičius išaugo apie 20 000.

Šalis tikėjosi, kad 2020 metais joje apsilankys apie 40 mln. turistų, tačiau šiuos planus sužlugdė prasidėjusi pandemija.

Kritusi karalystės ekonomika tapo vienu iš veiksnių, paskatinusių jaunimo vadovaujamą protestuotojų judėjimą, reikalaujantį premjero Prayuto Chan-O-Cha atsistatydinimo, konstitucinės reformos ir pokyčių.

Paklaustas apie politinį klimatą, Danucha Pichayananas leido suprasti, kad šalies gali laukti dar vienas smūgis.

„Tailando ekonomika priklauso nuo investicijų ir eksporto. Politinė padėtis paveiks investuotojų pasitikėjimą“, – pažymėjo jis.

Šalies ekonomika susidūrė su sunkumais dar prieš pandemiją, kuri padidino ir taip didelę prarają tarp turtingųjų ir nepasiturinčiųjų Tailando visuomenėje.

Reaguodama į pandemijos sukeltą ekonomikos nuosmukį, vyriausybė įgyvendino rekordinį, 1,9 trln. batų (59,7 mlrd. JAV dolerių) paskatų paketą.

Tolesnė ekonominė pažanga priklausys nuo pandemijos valdymo ir turistų srautų skatinimo, teigė Danucha Pichayananas.

„Protrūkis ir vakcinų platinimas, kartu su turizmo atsigavimu, bus pagrindiniai šių metų ekonominiai veiksniai“, – pridūrė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius